Cele mai înalte turnuri din Europa vor fi construite la Paris

Cele mai înalte turnuri din Europa vor fi construite la Paris
Publicat: 17/09/2013, 14:28
Actualizat: 06/08/2014, 06:33

Dezvoltatorul imobiliar rus Hermitage va construi la Paris cele mai înalte turnuri din Europa, devansând emblematicul „Shard” din Londra, într-un complex de birouri și apartamente de lux care va mobiliza investiții de aproximativ 3 miliarde euro.

Complexul va avea două turnuri cu înălțimea de 320 de metri fiecare, față de cei 310 metri ai clădirii Shard din Londra, în prezent cea mai înaltă din Europa.

În Paris, noile clădii vor fi depășite ca înălțime doar de Turnul Eiffel.

Proiectul presupune o investițe estimată la 3 miliarde euro și este situat în cartierul financiar La Defense, pe malul Senei.

„Clădirile se vor putea vedea din tot orașul. Sperăm să putem finaliza acordurile de finanțare până la sfârșitul acestui an și vom începe lucrările anul viitor”, a declarat într-un intervu pentru Bloomberg directorul general al Hermitage, Emin Iskenderov.

Proiectul de la marginea Parisului va fi primul complex de zgârie-nori din Franța care combină spații de birouri, apartamente și un hotel, lansat într-o perioadă marcată de scăderea prețurilor locuințelor și a chiriilor.

Economia franceză traversează o perioadă de stagnare, cu șomajul la maxime istorice, după mai mulți ani de creșteri de taxe în vederea reducerii deficitului bugetar și a datoriei publice.

În 2010, arhitectul Jean Nouvel a renunțat la proiectul Signal, un turn de 301 metri cu birouri și apartamente planificat pentru zona La Defense, pentru care nu a reușit să găsească investitori.

Iskenderov susține că nu este descurajat de situația economică dificilă și invocă succesul acestui tip de proiect în Asia și Orientul Mijlociu. Așa-numitele proiecte mixte au devenit foarte populare în China, Statele Unite și Dubai. Emiratul arab deține recordul pentru cel mai înalt turn din lume, Burj Khalifa, care oferă spații de birouri, apartamente și un hotel de lux.

Unii analiști consideră că omul de afaceri rus ar putea avea succes, deoarece Franța nu oferă în prezent astfel de servicii.

„Intenționează să dezvolte servicii pe care nu le poți găsi astăzi în Paris. Proprietarii vor avea acces la serviciile hotelului de lux, cameriste, room service, etc. Dacă va deveni realitate, cred că se va dezvolta o nouă piață. Va oferi priveliști incredibile”, comentează pentru Bloomberg șeful Sotheby’s International Realty for France & Monaco, Alexander Kraft.

Designul complexului este asigurat de Foster+Partners și va fi denumit Hermitage Plaza.

Cele două turnuri vor avea 85, respectiv 86 de etaje, iar construcția va fi finalizată la începutul anului 2019, potrivit lui Iskenderov.

Hermitage a obținut autorizațiile de construcție pentru cele două turnuri și alte patru clădiri mai mici din cadrul complexului în martie 2012, potrivit autorităților responsabile pentru zona urbanistică La Defense.

Proiectul va oferi 165.000 de metri pătrați de apartamente, 40.000 metri pătrați spații de birouri, 40.000 metri pătrați spații comerciale destinate magazinelor și restaurantelor, iar hotelul de 5 stele va ocupa 35.000 de metri pătrați.

Turnurile vor fi construite cel mai probabil de grupul francez Bouygues, care a mai lucrat cu Hermitage la diverse proiecte din Franța în ultimii 5 ani, a afirmat Iskenderov.

Prețul mediu al apartamentelor din Neuilly-sur-Seine, o suburbie de lux aflată în apropierea cartierului La Defense, a urcat cu 2,9% în trimestrul al doilea, la 9.320 euro pe metru pătrat, potrivit datelor notarilor publici și ale institutului național de statistică Insee. În arondismentul al șaselea, cea mai scumpă zonă a Parisului, prețul mediu al spațiilor de locuit a scăzut cu 8,8% în aceeași perioadă, la 12.000 euro pe metru pătrat.

Cererea pentru spații de birouri din Paris va scădea cu 20% în acest an, estimează analistul Olivier Gerard de la Cushman & Wakefield France. Rata medie de neocupare a spațiilor de birouri este de 7,8% în Paris și de 12% în La Defense, unde piața oferea la jumătatea anului 422.136 metri pătrați.

Grupul de construcții Vinci va finaliza anul viitor turnul D2, contractat de divizii ale Bouygues și Societe Generale, și un hotel cu 343 camere situat în cartierul financiar. Eiffage construiește turnul de birouri Majunga (195 metri) pentru Unibail-Rodamco, în aceeași zonă. Unibail mai are în plan construcția a alte două turnuri în La Defense, însă nu se grăbește, notează Bloomberg.

Hermitage va investi 853 milioane euro din resurse proprii în proiectul Hermitage Plaza, restul finanțării urmând să fie asigurată de banca rusă de stat Sberbank și „o mare bancă internațională”, precm și din vânzări în avans, a afirmat Iskenderov.

Grupul rus speră să finanțeze construcția și din vânzarea în avans a unor apartamente de lux cu suprafața de 180 metri pătrați, cotate la 3 milioane euro pe unitate.

Analiștii consideră că proiectul se adresează în primul rând străinilor interesați de o locuință de lux în Paris, cu servicii de talia unor centre financiare precum Hong Kong sau Tokyo.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii