Cele mai noi investiții ale Departamentului american al Apărării. Tehnologiile care ar putea schimba lumea

Publicat: 31/07/2012, 13:16
Actualizat: 22/08/2013, 15:25

Departamentul Apărării din Statele Unite (DARPA), agenția care investește sume enorme în dezvoltarea de noi tehnologii, a pus bazele unor invenții care ar putea schimba societatea.

Business Insider realizat o listă cu cele mai importante tehnologii în care a investit DARPA în ultimii ani.

Dispozitivul de curățare a sângelui

DARPA a lucrat la crearea unui dispozitiv portabil care să extragă sângele contaminat din corp, să-l purifice de toxine, înapoind organismului sânge fără agenți dăunători.
Dispozitivul ar putea salva anual mii de vieți și miliarde de dolari din bugetul SUA. Acesta ar urma să fie realizat în toamna acestui an.

Robotul nanometric pentru monitorizarea sănătății

Cercetătorii au dezvoltat un program de identificare și tratare a bolilor cu ajutorul unor particule de dimensiuni nanometrice, implantate în corpul pacientului.
În prezent, DARPA intenționează să testeze acest sistem pe animale mari.

Cooler-ul intern microfluidic

Piesele din interiorul oricărui computer se încălzesc după utilizarea îndelungată, tocmai de aceea este necesară asigurarea unei bune ventilații. Totuși, de multe ori ventilația se dovedește a fi ineficientă.
Acesta este și motivul pentru care DARPA a investit în crearea unui sistem de răcire – ICECOOL – care se montează în interiorul microcipurilor, pentru a elimina nevoia unui ventilator.

Termografia – investigația imagistică pe baza temperaturii

Deși această tehnologie este folosită deja în domeniul militar, ea este destul de costisitoare pentru a putea fi disponibilă la scară largă. DARPA intenționează să dezvolte acest sistem și să-l facă să fie suficient de accesibil pentru un număr cât mai mare de oameni.

Terapii genetice – Tratamentul împotriva malariei

Resursele necesare pentru dezvoltarea unei noi metode terapeutice și pentru producerea ei în masă implică ani întregi de munca și milioane de dolari.
Însă, cu ajutorul programului de terapie genetică, DARPA folosește o tehnologie de producere în masă a genelor biologice. Acestea sunt apoi folosite în tratarea unor maladii precum malaria.

Printre tehnologiile dezvoltate de DARPA se mai numără și sistemul nervos artificial, GPS-ul care nu pierde semnalul, dispozitivul de detectare a armelor chimice și biologice, tehnologia de eficientizare a consumului de energie utilizat de computere, laserul cu raze gamma sau aparatul de fotografiat cu rezoluție de un gigapixel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase