Celebrul terorist american „Unabomber”, găsit MORT în celula sa. Motivul pentru care absolventul de Harvard a fost condamnat la închisoare pe viață

Celebrul terorist american „Unabomber”, găsit MORT în celula sa. Motivul pentru care absolventul de Harvard a fost condamnat la închisoare pe viață
Ted Kaczynski, celebrul terorist american „Unabomber” / Sursa foto: Twitter
Publicat: 11/06/2023, 14:04
Actualizat: 11/06/2023, 14:27

Americanul Ted Kaczynski, cunoscut publicului sub numele de „Unabomber”, a fost găsit mort în celula sa dintr-o închisoare din Carolina de Nord. Absolventul de Harvard era condamnat la închisoare pe viaţă din 1996, după ce a trimis prin poștă 16 bombe, în anii 90.

Ted Kaczynski a fost găsit mort în celula sa, au confirmat oficiali federali pentru BBC.

Kaczynski, în vârstă de 81 de ani, a ucis trei persoane și a rănit încă 23 în timpul unui atac în masă între 1978 și 1995. Mai târziu, a pledat vinovat pentru crimele sale.

El a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea unei eliberări condiționate în 1996, după ce s-a încercat capturarea sa timp de aproape 20 de ani.

Ted Kaczynski, celebrul terorist american „Unabomber” / Sursa foto: Twitter
Ted Kaczynski, celebrul terorist american „Unabomber” / Sursa foto: Twitter

Absolvent de Harvard

Matematicianul, care a absolvit Harvard, a fost prins în cele din urmă într-o cabană din Montana.

A fost un om care a fascinat America timp de decenii și a devenit centrul a numeroase documentare TV.

Kaczynski a petrecut ultimele trei decenii în închisorile din SUA. Ultima dată el se afla la Centrul Medical Federal din Butner, Carolina de Nord.

Gardienii închisorii de la unitate au descoperit cadavrul lui Kaczynski sâmbătă dimineața, în jurul orei 00:25, ora locală (04:25 GMT), a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al Biroului Penitenciarului din SUA.

Cauza morții lui nu este clară, deocamdată.

A acționat „doar din dorința de răzbunare”

Campania violentă a lui Kaczynski – care a zguduit SUA – a lăsat mai multe persoane mutilate pe viață și a schimbat modul în care americanii și-au trimis scrisori.

Crimele sale au fost descoperite după ce a forțat Washington Post și New York Times să-i publice manifestul furios, numit „Societatea industrială și viitorul său”, în septembrie 1995.

Ei au fost de acord să imprime manifestul la recomandarea FBI și a procurorului general al SUA, după ce Kaczynski a spus că va pune capăt misiunii sale teroriste dacă un ziar național îi va publica tratatul.

Documentul de 35.000 de cuvinte a criticat viața modernă și a susținut că tehnologia face ca americanii să sufere de un sentiment de alienare și neputință.

După ce au citit ziarele, fratele și cumnata lui Kaczynski i-au recunoscut conceptele și au alertat FBI, care îl căuta de mai mulți ani, în ceea ce a fost cea mai lungă vânătoare de oameni a națiunii.

În aprilie 1996, autoritățile l-au prins în cele din urmă din urmă într-o cabană de lemn și carton, de 3 pe 4 metri, în Montana.

Cabana era plină cu jurnale, un jurnal codat, explozibili și două bombe finalizate.

În propriile sale jurnale, el a scris că nu a pretins că este „altruist sau că acționează pentru „binele” (orice ar fi acesta) al rasei umane”, insistând în schimb că a acționat „doar din dorința de răzbunare”.

Crimele ar fi început la scurt timp după ce a fost concediat din afacerea familiei de către fratele său pentru că a postat o poezie agresivă la adresa unei colege l-a părăsit după două întâlniri.

De acolo s-a retras în sălbăticia Montanei și în cabana pe care o construise manual, fără încălzire, instalații sanitare sau electricitate.

Ted Kaczynski, celebrul terorist american „Unabomber” / Sursa foto: Twitter
Ted Kaczynski, celebrul terorist american „Unabomber” / Sursa foto: Twitter

Primele atacuri

Primele sale atacuri au vizat Universitatea Northwestern din Illinois. Cele două atentate au avut loc la aproape un an, pe 25 mai 1978 și 9 mai 1979, rănind două persoane.

Apoi, în noiembrie 1979, o bombă declanșată de altitudine pe care o trimisese prin poștă a explodat la bordul unui zbor American Airlines. Douăsprezece persoane au suferit de inhalare de fum.

Primele atacuri i-au adus supranumele Unabomber de la FBI, deoarece țintele sale păreau să fie universitățile și companiile aeriene.

În anii următori, el a mai atacat de 13 ori, ucigând trei persoane – proprietarul magazinului de închiriere de computere Hugh Scrutton, directorul de publicitate Thomas Mosser și lobbyistul industriei lemnului Gilbert Murray.

La procesul lui Kaczynski, soția lui Mosser a spus că soțul ei a fost ucis în ziua în care ar fi trebuit să ridice un pom de Crăciun cu familia sa și și-a amintit momentele de după atac.

„El gemea foarte încet”, a spus ea despre soțul ei. „Degetele de pe mâna dreaptă îi atârnau. L-am ținut de mâna stângă. I-am spus că vine ajutor. I-am spus că îl iubesc.”

De la capturarea sa, au existat speculații nesfârșite cu privire la motivațiile lui Kaczynski.

Un test în copilărie a dezvăluit că poseda un IQ de 167 și că a sărit două clase pentru a merge la Universitatea Harvard la doar 16 ani.

Agenții FBI l-au descris drept „un geniu deformat care aspiră să fie ucigașul perfect, anonim” și a fost diagnosticat ca fiind schizofrenic paranoic de către un psihiatru care l-a intervievat în închisoare.

Într-un raport de 47 de pagini, Sally Johnson a scris că „temele centrale” ale manifestului său „implica credința sa că este calomniat și hărțuit de membrii familiei și de societatea modernă”.

Dar Kaczynski însuși a insistat întotdeauna că știe exact ce face și a încercat să-și ia viața în închisoare după ce echipa sa de avocați a încercat să introducă o pledoarie de nebunie.

Într-un interviu acordat revistei Time în 1999, el a spus că nu suferea de „deliri și așa mai departe și așa mai departe”.

„Sunt încrezător că sunt sănătos, personal”, a spus el.

„Un geniu care aspiră să fie ucigașul perfect, anonim”

De la capturarea sa, au existat speculații nesfârșite cu privire la motivele care l-au împins pe Kaczynski să acționeze astfel.

Un test făcut în copilărie a dezvăluit că avea un IQ de 167 și că a „sărit” două clase pentru a merge la Universitatea Harvard la doar 16 ani.

Agenții FBI l-au descris drept „un geniu care aspiră să fie ucigașul perfect, anonim” și a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă de către un psihiatru care l-a intervievat în închisoare.

Într-un raport de 47 de pagini, Sally Johnson a scris că „temele centrale” ale manifestului său „implica credința sa că este calomniat și hărțuit de membrii familiei și de societatea modernă”.

Dar Kaczynski însuși a insistat întotdeauna că știe exact ce face și a încercat să-și ia viața în închisoare după ce echipa sa de avocați a încercat să convingă instanța că este nebun.

Într-un interviu acordat revistei Time în 1999, el a spus că nu suferea de „delir”. „Sunt încrezător că sunt sănătos”, a spus el.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...