Cererea oficială a Autorității Palestiniene în cazul țărilor care își mută ambasadele în Ierusalim

Cererea oficială a Autorității Palestiniene în cazul țărilor care își mută ambasadele în Ierusalim
Publicat: 28/12/2017, 15:57

Riyad Al-Malki a declarat joi că le va cere reprezentanților țărilor arabe care vor participa la reuniunea programată pe 6 ianuarie în Iordania să aplice rezoluțiile Summitului de la Amman din 1980, care includ boicotarea politică și economică a statelor ce își mută ambasadele din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, informează site-ul de știri palestinian PNN.ps.

Miniștrii de Externe din Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Maroc și Iordania, precum și reprezentantul Autorității Palestiniene se vor întâlni pe 6 ianuarie pentru a analiza decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Riyad Al-Malki a declarat pentru postul de radio Vocea Palestinei că Guatemala este deja vizată de boicotul statelor arabe.

Autoritatea Palestiniană a condamnat vehement declarațiile președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, despre mutarea Ambasadei din Israel la Ierusalim, oficiali palestinieni argumentând că este vorba de încălcarea rezoluțiilor ONU, iar reprezentantul României a fost convocat pentru explicații.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe l-a convocat miercuri pe reprezentantul României, după anunțul privind analizarea cu seriozitate a posibilității mutării Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, informează site-ul de știri palestinian PNN.ps.

Amal Jado, secretar de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul palestinian de Externe, a exprimat furie în legătură cu declarațiile făcute de președintele Camerei Deputaților din România, liderul PSD Liviu Dragnea, privind posibilitatea mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Oficialul palestinian a atras atenția că o astfel de hotărâre ar încălca reglementările internaționale, inclusiv rezoluții ONU, în special Rezoluția 478 a Consiliului de Securitate ONU, intrând în contradicție și cu poziția Uniunii Europene privind statutul orașului Ierusalim.

Liviu Dragnea a declarat vineri că România ar trebui să se gândească serios să mute Ambasada din Israel la Ierusalim, el invocând „chestiuni practice”, legate de faptul că instituțiile centrale ale Israelului se află la Ierusalim. „Eu vă spun care este punctul meu de vedere. Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios”, a spus Dragnea, solicitat să comenteze faptul că președintele american, Donald Trump, a recunoscut orașul Ierusalim drept capitală a Israelului. Întrebat de ce ar trebui să se întâmple acest lucru, Dragnea a răspuns: „Sunt și chestiuni practice. Toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și ambasadorii și personalul Ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca Ambasada României în Israel să fie mutată la Ierusalim”.

Surse: Israelul este în contact cu zece țări, inclusiv România, pentru mutarea ambasadelor

Ministerul israelian de Externe a inițiat contacte cu cel puțin zece țări care au exprimat interesul de a muta ambasadele la Ierusalim, după exemplul SUA, a afirmat Tzipi Hotovely, adjunct al ministrului israelian de Externe, printre aceste state figurând, conform unor surse diplomatice, România.

Ministerul israelian de Externe este „în contact cu cel puțin zece țări” pentru potențiala transferare a ambasadelor la Ierusalim, a declarat Tzipi Hotovely pentru postul de radio israelian Arutz Sheva. Întrebată care sunt aceste țări, Tzipi Hotovely a precizat: „Nu pot divulga numele, dar unele sunt din Europa. Ținem demersurile sub acoperire, deoarece aceste țări sunt supuse unor presiuni enorme din partea lumii arabe și a altor țări europene”. Însă Tzipi Hotovely a menționat recenta declarație a președintelui Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, potrivit căruia România ar trebui să se gândească serios să-și mute Ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. „Până acum, am văzut doar începutul”, a spus Tzipi Hotovely, explicând că deciziile Statelor Unite și Guatemalei de mutare a ambasadelor la Ierusalim vor fi urmate de alte țări. Conform unor surse diplomatice citate de presa israeliană, printre țările care ar analiza posibilitatea mutării ambasadelor la Ierusalim se numără România, Honduras, Filipine și Sudanul de Sud.

Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generând un val de nemulțumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Uniunea Europeană și Rusia.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat săptămâna trecută, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluție care condamnă decizia președintelui SUA, Donald Trump, de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului. România și alte patru state membre ale Uniunii Europene s-au abținut de la vot în cursul sesiunii extraordinare a Adunării Generale ONU pe tema deciziei președintelui SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
INTERZIS total în toată România de azi, 10 mai. Noile reguli trebuie respectate la literă
Acte necesare pentru școala de șoferi. În ce condiții se dă examenul
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Țările care ar putea recunoaște statul palestinian în următoarele săptămâni