Charles Michel, președintele Consiliului European, i-a cerut lui Vladimir Putin ”eliberarea imediată” a lui Aleksei Navalnîi: ”Rusia trebuie să demareze urgent și în deplină transparență o anchetă în legătură cu tentativa de asasinare a disidentului”

Charles Michel, președintele Consiliului European, i-a cerut lui Vladimir Putin ”eliberarea imediată” a lui Aleksei Navalnîi: ”Rusia trebuie să demareze urgent și în deplină transparență o anchetă în legătură cu tentativa de asasinare a disidentului”
Charles Michel, președintele Consiliului European, i-a cerut lui Vladimir Putin ”eliberarea imediată” a lui Alexei Navalnîi: ”Rusia trebuie să demareze urgent și în deplină transparență o anchetă în legătură cu tentativa de asasinare a disidentului”
Publicat: 22/01/2021, 14:12
Actualizat: 22/01/2021, 14:40

Președintele Consiliului European – Charles Michel – a anunțat, într-o postare pe Twitter, că a discutat, telefonic, cu Vladimir Putin, iar subiectul abordat a fost ”cazul Aleksei Navalnîi”.

Charles Michel a insistat, în timpul discuției, ca disidentul rus Aleksei Navalnîi să fie eliberat ”imediat” de autoritățile de la Moscova, precizând că Uniunea Europeană se solidarizează cu disidentul și condamnă arestarea acestuia.

”În discuția pe care am purtat-o cu președintele Putin, astăzi, am reiterat că Uniunea Europeană este solidară în condamnarea detenției lui Aleksei Navalnîi și solicită eliberarea sa imediată”, a notat președintele Consiliului European.

Totodată, Charles Michel a solicitat autorităților de la Moscova o ”investigație completă și transparentă” în legătură cu tentativa de asasinare a disidentului rus.

”Rusia trebuie să procedeze urgent la o investigație completă și transparentă asupra încercării de asasinare asupra sa”, a mai precizat președintele Consiliului European.

Președinția Rusiei, comunicat sec: ”A fost atins și subiectul Navalnîi, la cererea lui Charles Michel”

Într-un comunicat de presă, Președinția Rusiei a confirmat că subiectul ”Aleksei Navalnîi” a fost abordat în timpul discuției dintre Vladimir Putin și președintele Consiliului European, Charles Michel, la cererea acestuia din urmă, fără a fi oferite alte informații.

Potrivit acestui comunicat, subiectul principal al dialogului l-a reprezentat lupta comună împotriva pandemiei de coronavirus și ”relațiile actuale dintre Rusia și Uniunea Europeană”.

”Discuția aprofundată s-a concentrat pe relațiile actuale dintre Rusia și Uniunea Europeană, cu accent pe necesitatea de a construi o cooperare pragmatică în sfere de interes reciproc. De asemenea, a fost luată în considerare aspectele legate de combaterea răspândirii infecției cu coronavirus, în special posibilitățile de utilizare și producerea comună a vaccinurilor.

La cererea lui Charles Michel, a fost atins și subiectul Aleksei Navalnîi”, se precizează în comunicatul de presă.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care invită statele UE să ceară și să impună sancțiuni Rusiei

Discuția telefonică dintre Charles Michel și Vladimir Putin a avut loc în contextul în care, ieri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care statele membre sunt invitate ”să ceară și să impună sancțiuni Rusiei” după arestarea lui Aleksei Navalnîi.

Au fost propuse sancțiuni prin care se dorește ”limitarea accesului în UE pentru oligarhii apropiați de Vladimir Putin”, dar chiar și ”stoparea definitivă a gazoductului Nord Stream 2”.

Aleksei Navalnîi, încarcerat în penitenciarul ”Tăcerea Marinarului”

Considerat principalul opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi – arestat duminică, 17 ianuarie 2021, la câteva minute după întoarcerea din Germania – se află, acum, încarcerat la Moscova, ”sub strictă supraveghere”, în închisoarea ”Tăcerea Marinarului”, penitenciar controlat chiar de serviciile secrete ale Rusiei.

Navalnîi va rămâne în penitenciar pentru cel puţin 30 de zile, fiind acuzat de Moscova ”că a încălcat condiiile supravegherii prin faptul că a rămas în Germania şi nu s-a prezentat, la finele anului trecut, la biroul Serviciului Federal al Penitenciarelor în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare”.

De-a lungul timpului, în această închisoare au fost închiși deținuți celebri și persoane care și-au declarat opoziția față de Kremlin.

Disidentul rus care a supraviețuit unei tentative de asasinat a fost internat într-un spital din Berlin, în ultimele 5 luni, pentru a se recupera, și a acuzat autoritățile de la Kremlin că au încercat să îl elimine, otrăvindu-l cu Noviciok, un agent neurotoxic care, potrivit specialiștilor, ”determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului