Chevron renunță la gazele de șist din Polonia

Chevron renunță la gazele de șist din Polonia
Publicat: 01/02/2015, 13:26

„Divizia din Polonia a Chevron a decis să întrerupă operațiunile de explozare a zăcămintelor de șist din Polonia, întrucât oportunitățile oferite de acestea sunt mai mici decât alte oportunități din portofoliul global al grupului”, se arată într-un comunicat al Chevron.

Exxon Mobil, Total și Marathon Oil au renunțat la rândul lor, în ultimii trei ani, să caute gaze de șist în Polonia.

Inițial, aceste grupuri, precum și alte companii din sectorul energiei, au fost atrase în Polonia de estimări privind existența unor rezerve masive de gaze de șist în această țară.

De la lansarea activităților de exploare, estimările au fost reduse, condițiile geologice de efectuare a forajelor s-au dovedit dificile, iar liderii de companii s-au plâns de incertitudinile legate de cadrul legislativ.

În ultimele câteva luni, declinul puternic al prețurilor hidrocarburilor la nivel mondial au obligat marii producători energetici să reducă cheltuielile și să renunțe la proiectele nerentabile.

Sectorul gazelor de șist este incert și în România, unde Chevron desfășoară activități de explorare. Premierul Victor Ponta a declarat în noiembrie anul trecut că se pare că România nu are gaze de șist, în pofida eforturilor de a fi descoperite.

Guvernele din estul Europei, în special din Polonia, România și Lituania, au fost entuziasmate inițial de gazele de șist, considerate ca o soluție de reducere a dependenței de importurile din Rusia, notează Reuters.

Pe de altă parte, Europa de Est își diversifică furnizorii prin alte căi, în special prin importurile de gaze naturale lichefiate, de exemplu din Qatar, și prin construcția unor legături mai bune cu rețeaua de gazoducte a Europei Occidentale.

Profitul Chevron, al doilea mare grup energetic din SUA în funcție de capitalizare, după Exxon Mobil, a scăzut în trimestrul patru cu 30%, de la 4,93 miliarde de dolari în urmă cu un an la 3,47 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, din cauza declinului cotațiilor petrolului, potrivit datelor publicate vineri.

La nivelul anului 2014, Chevron a obținut un profit net de 19,2 miliarde de dolari, în scădere cu 10,3% față de 21,4 miliarde de dolari în 2013.

Grupul a obținut în trimestrul patru venituri totale în valoare de 46,1 miliarde de dolari, cu 17,2% mai mici față de 56,1 miliarde de dolari în intervalul simular al anului anterior. În 2014, veniturile Chevron au scăzut cu 7,4%, la 211,9 miliarde de dolari, de la 228,8 miliarde de dolari în 2013.

Investițiile de capital al Chevron vor fi în acest an de 35 de miliarde de dolari, cu 13% mai mici față de 2014.

Chevron a extins investițiile în proiecte marine de mare adâncime, în condițiile în care prețurile țițeiului au scăzut cu aproape 60% din iunie 2014.

În decembrie, Chevron a inaugurat producția la exploatarea Jack/St. Malo din Golful Mexic, proiect de 7,5 miliarde de dolari care, potrivit estimărilor, va produce petrol și gaze timp de patru decenii. La începutul acestei săptămâni, Chevron a convenit să cumpere participații la două perimetre din Golful Mexic, de la grupul BP.

Președintele și directorul general al Chevron, John Watson, a declarat că vrea ca producția mondială a grupului să urce cu peste 20% până la sfârșitul anului 2017.

În România, Chevron a finalizat în iulie 2014 activitățile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliștea-Pungești, județul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.

Compania americană deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania a mai obținut anul trecut și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

După ce Chevron a obținut, în octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”