Chevron renunță la gazele de șist din Polonia

Chevron renunță la gazele de șist din Polonia
Publicat: 01/02/2015, 13:26

„Divizia din Polonia a Chevron a decis să întrerupă operațiunile de explozare a zăcămintelor de șist din Polonia, întrucât oportunitățile oferite de acestea sunt mai mici decât alte oportunități din portofoliul global al grupului”, se arată într-un comunicat al Chevron.

Exxon Mobil, Total și Marathon Oil au renunțat la rândul lor, în ultimii trei ani, să caute gaze de șist în Polonia.

Inițial, aceste grupuri, precum și alte companii din sectorul energiei, au fost atrase în Polonia de estimări privind existența unor rezerve masive de gaze de șist în această țară.

De la lansarea activităților de exploare, estimările au fost reduse, condițiile geologice de efectuare a forajelor s-au dovedit dificile, iar liderii de companii s-au plâns de incertitudinile legate de cadrul legislativ.

În ultimele câteva luni, declinul puternic al prețurilor hidrocarburilor la nivel mondial au obligat marii producători energetici să reducă cheltuielile și să renunțe la proiectele nerentabile.

Sectorul gazelor de șist este incert și în România, unde Chevron desfășoară activități de explorare. Premierul Victor Ponta a declarat în noiembrie anul trecut că se pare că România nu are gaze de șist, în pofida eforturilor de a fi descoperite.

Guvernele din estul Europei, în special din Polonia, România și Lituania, au fost entuziasmate inițial de gazele de șist, considerate ca o soluție de reducere a dependenței de importurile din Rusia, notează Reuters.

Pe de altă parte, Europa de Est își diversifică furnizorii prin alte căi, în special prin importurile de gaze naturale lichefiate, de exemplu din Qatar, și prin construcția unor legături mai bune cu rețeaua de gazoducte a Europei Occidentale.

Profitul Chevron, al doilea mare grup energetic din SUA în funcție de capitalizare, după Exxon Mobil, a scăzut în trimestrul patru cu 30%, de la 4,93 miliarde de dolari în urmă cu un an la 3,47 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, din cauza declinului cotațiilor petrolului, potrivit datelor publicate vineri.

La nivelul anului 2014, Chevron a obținut un profit net de 19,2 miliarde de dolari, în scădere cu 10,3% față de 21,4 miliarde de dolari în 2013.

Grupul a obținut în trimestrul patru venituri totale în valoare de 46,1 miliarde de dolari, cu 17,2% mai mici față de 56,1 miliarde de dolari în intervalul simular al anului anterior. În 2014, veniturile Chevron au scăzut cu 7,4%, la 211,9 miliarde de dolari, de la 228,8 miliarde de dolari în 2013.

Investițiile de capital al Chevron vor fi în acest an de 35 de miliarde de dolari, cu 13% mai mici față de 2014.

Chevron a extins investițiile în proiecte marine de mare adâncime, în condițiile în care prețurile țițeiului au scăzut cu aproape 60% din iunie 2014.

În decembrie, Chevron a inaugurat producția la exploatarea Jack/St. Malo din Golful Mexic, proiect de 7,5 miliarde de dolari care, potrivit estimărilor, va produce petrol și gaze timp de patru decenii. La începutul acestei săptămâni, Chevron a convenit să cumpere participații la două perimetre din Golful Mexic, de la grupul BP.

Președintele și directorul general al Chevron, John Watson, a declarat că vrea ca producția mondială a grupului să urce cu peste 20% până la sfârșitul anului 2017.

În România, Chevron a finalizat în iulie 2014 activitățile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliștea-Pungești, județul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.

Compania americană deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania a mai obținut anul trecut și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

După ce Chevron a obținut, în octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase