Chevron vrea să se retragă din proiectul ucrainean de 10 miliarde de dolari din domeniul gazelor de șist

Chevron vrea să se retragă din proiectul ucrainean de 10 miliarde de dolari din domeniul gazelor de șist
Publicat: 15/12/2014, 17:09

„Există informații potrivit cărora Chevron plănuiește să ia această decizie”, a declarat Valeri Ciali, director adjunct al administrației președintelui Petro Poroșenko, referitor la o știre publicată în presa locală conform căreia grupul american a anunțat guvernul de la Kiev că se va retrage din proiect.

Ciali a refuzat să dea detalii. Potrivit informațiilor din presa locală, decizia Chevron de a renunța la proiect este motivată de un anunț al guvernului ucrainian privind creșterea taxelor în sectorul energetic.

Încheiat în noiembrie 2013, acordul Ucrainei cu Chevron prevede investiții de până la 10 miliarde de dolari în dezvoltarea zăcământului Olesska din vestul Ucrainei, pe o perioadă de 50 de ani.

În primă fază, Chevron ar urma să investească circa 350 milioane de dolari în perimetrul Olesska, unde producția de gaze este estimată să atingă 8-10 miliarde de metri cubi pe an.

Acordul cu Chevron a fost încheiat la câteva luni după ce Ucraina a semnat o înțelegere similară cu grupul anglo-olandez Shell pentru explorarea și exploatarea zăcământului Iuzivska, în cadrul eforturilor de diversificare a furnizorilor de energie și reducere a dependenței față de Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase