China a confiscat active de 14,5 miliarde de dolari de la un fost oficial și apropiați ai acestuia

China a confiscat active de 14,5 miliarde de dolari de la un fost oficial și apropiați ai acestuia
Publicat: 30/03/2014, 16:48

Peste 300 de rude ale lui Zhou, aliați politici, protejați și angajați au fost reținuți sau interogați în ultimele patru luni, au declarat două surse apropiate situației, citate de Reuters.

Mărimea activelor blocate și a investigației din jurul lui Zhou, despre care nu s-a știut nimic până în prezent, face acest caz unul fără precedent în istoria modernă a Chinei și arată că președintele Xi Jinping vrea să combată corupția la cel mai înalt nivel.

Investigația ar putea să fie și o răzbunare politică, după ce Zhou a nemulțumit lideri precum Xi, opunând-se la înlăturarea fostului politican de rang înalt Bo Xilai, condamnat în septembrie la închisoare pe viață, pentru corupție și abuz de putere.

Zhou, în vârstă de 71 de ani, se află în arest la domiciliu de la sfârșitul anului trecut. El este politicianul chinez de cel mai înalt rang care este investigat pentru corupție, de la venirea la putere a Partidului Comunist, în 1949.

„Este cel mai urât caz din istoria noii Chine”, a spus una dintre surse, apropiate puterii.

Guvernul nu a făcut niciun anunț oficial în legătură cu investigația, iar Zhou, familia, asociații și angajații săi nu au putut fi contactați. Nu este clar dacă aceștia au avocați care să îi reprezinte.

În lumea secretoasă a Partidului Comunist, persoanele investigate dispar deseori pentru luni sau ani de zile, înainte să fie făcut vreun anunț oficial.

Xi a cerut înființarea unei comisii, la sfârșitul lunii noiembrie-începutul lui decembrie, pentru analizarea acuzațiilor împotriva lui Zhou. Nu se cunosc acuzațiile, în afară de faptul că sunt legate de încălcarea disciplinei de partid.

O a treia sursă a spus că Zhou a refuzat să colaboreze cu anchetatorii, insistând că este victima unei lupte pentru putere.

„Zhou este puternic și susține că este persecutat politic”, a arătat sursa.

Zhou a făcut carieră în sectorul petrolului și gazelor, înainte de a intra în elita Biroului Politic Permanent, în 2007, ca șef pentru securitate internă, cu un buget alocat mai mare ca cel al apărării. El s-a pensionat în 2012.

Primele două surse au declarat că procuratura și autoritatea anticorupție au înghețat conturi bancare și depozite în valoare de 37 de miliarde de yuani (5 miliarde dolari) și au blocat obligațiuni și acțiuni din străinătate cu o valoarea combinată de 51 de miliarde de yuani (peste 7 miliarde de dolari), după ce au percheziționat locuințe din Beijing, Shanghai și cinci provincii.

Investigatorii au confiscat totodată circa 300 de apartamente și vile în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de yuani, antichități și picturi contemporane evaluate la 1 miliard de yuani și peste 60 de vehicule. Între alte bunuri confiscate se află băuturi scumpe, aur, argint și bani în monedă locală și valută.

Activele confiscate aparțineau persoanelor reținute, au spus sursele, fără să precizeze câte persoane au fost reținute și câte au fost doar interogate. Majoritatea activelor nu erau pe numele lui Zhou.

Potrivit surselor, activele blocate au o valoare cumulată de cel puțin 90 de miliarde de yuani (14,5 miliarde dolari) dar nu este clar care au fost obținute ilegal și vor reveni statului.

Autoritățile ar putea să nu facă publică valoarea reală a bunurilor, pentru a nu pune partidul într-o lumină proastă și să nemulțumească oamenii de rând, au arătat sursele.

Astfel de confiscări de active nu sunt neobișnuite în China. În ianuarie, revista chineză Caixin a relatat că autoritățile au confiscat o statuetă din aur masiv a lui Mao Zedong, între alte bunuri, de la locuința unui ofițer de armată, investigat din 2012.

Primele două surse au spus că mai mult de 10 dintre rudele lui Zhou Yongkang au fost reținute. Între acestea se află soția acestuia, Jia Xiaoye, fost reporter de televiziune, fiul său mai mare din prima căsătorie, Zhou Bin, rude prin alianță ale lui Zhou Bin, precum și fratele lui Zhou Yongkang.

Persoanele investigate includ circa 10 oficiali cu funcții echivalente cel puțin cu cea de secretar de stat. Între ei se află Jiang Jiemin, fost președinte al PetroChina și compania mamă China National Petroleum Corporation (CNPC), fostul secretar de stat pentru securitate publică Li Dongsheng și un fost viceguvernator al provinciei Hainan, Ji Wenlin.

Presa de stat a relatat că cei trei sunt investigați pentru încălcarea gravă a disciplinei. Aceștia erau protejați sau colaboratori ai lui Zhou.

Președintele Xi s-a angajat atunci când a preluat conducerea Partidului Comunist, în 2012, să combată corupția care pune în pericol existența partidului.

Dilema sa este dacă să îl judece pe Zhou într-un proces care ar submina încrederea publică în partid, au arătat sursele.

Xi ar risca și nemulțumirea altor lideri de partid, care se tem că va veni și rândul lor și al familiilor lor, potrivit analiștilor politici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice