Cercetătorii chinezi susțin că au creat cea mai avansată cameră de supraveghere pentru sateliți, capabilă să distingă fețele oamenilor de pe Pământ. Oamenii de știință susțin că noua tehnologie ar putea să studieze bazele militare străine în cele mai mici detalii.
Tehnologia de imagistică optică ar putea permite, de asemenea, Beijingului să observe sateliții militari străini și structurile de apărare de pe Pământ în detalii fără precedent.
Potrivit publicației South China Morning Post, tehnologia dezvoltată de Institutul de Cercetare a Informațiilor Aerospațiale din cadrul Academiei Chineze de Științe ar putea revoluționa domeniul supravegherii, oferind o claritate milimetrică de la o distanță de 100 de kilometri, potrivit The Independent.
Sistemul de imagistică cu laser a fost capabil să atingă niveluri de detaliu de 100 de ori mai bune decât camerele de spionaj de top care utilizează lentile.
Un test efectuat de Lockheed Martin în SUA în 2011 a atins o rezoluție de 2 cm de la 1,6 km distanță. Atunci când noua cameră a fost testată pe o porțiune de 101,8 km a lacului Qinghai din nord-vestul Chinei, aceasta a dezvăluit detalii de pe cealaltă parte a lacului care măsurau doar 1,7 mm.
Cea mai mică altitudine la care operează sateliții de pe orbita joasă a Pământului este de aproximativ 170 km, deși majoritatea sunt lansați la o altitudine de aproximativ 800 km.
Oamenii de știință au observat că testul pe lac a avut loc în condiții meteorologice aproape perfecte, ceea ce înseamnă că vremea nefavorabilă sau chiar o acoperire ușoară cu nori ar putea afecta precizia camerei.
Camera spion a fost prezentată în detaliu într-un nou studiu, intitulat „Synthetic aperture lidar achieves millimeter-level azimuth resolution imaging at a distance of 100 kilometres for the first time”, în Chinese Journal of Lasers.
Compania americană Albedo Space, care începe să producă imagini prin satelit, lucrează, de asemenea, la o tehnologie care să permită fotografierea individuală a oamenilor de pe Pământ, deși fondatorii susțin că aceasta nu va fi capabilă de recunoaștere facială.
Compania a obținut deja mai multe contracte de apărare cu guvernul SUA, ceea ce a provocat îngrijorări din partea apărătorilor vieții private.
În 2019, Electronic Frontier Foundation a solicitat reglementarea sateliților spion, susținând că aceștia merg împotriva libertăților civile ale oamenilor.
„Odată cu apariția video în timp real, sateliții privați ar putea supune întreaga lume unei supravegheri continue 24/7”, a avertizat grupul.