VIDEO. China trimite pentru PRIMA dată în spaţiu un astronaut civil. Cine este și ce rol va avea în cadrul misiunii

Publicat: 30/05/2023, 12:18
Actualizat: 30/05/2023, 12:21

China a trimis, marţi, spre staţia sa spaţială Tiangong alţi trei astronauţi. Pentru prima oară, din echipaj face parte și un civil. Misiunea are scopul de a consolida cunoştinţele Chinei din domeniul zborurilor spaţiale cu echipaje umane şi de a reduce decalajul ce o separă de Statele Unite şi Rusia.

Lansarea de marţi reprezintă un moment important pentru gigantul asiatic, care şi-a reafirmat luni dorinţa de a trimite un chinez pe Lună până în 2030, marele obiectiv al unui program spaţial ce avansează cu regularitate de câteva decenii.

Cei trei astronauţi care participă la misiunea Shenzhou-16 au fost lansaţi la bordul unei rachete Long March 2F la ora locală 09:31 (01:31 GMT) de la centrul de lansări spaţiale din Jiuquan, în deşertul Gobi, potrivit jurnaliştilor de la AFP prezenţi la faţa locului.

Lansarea a fost „un succes total” şi „astronauţii se află într-o formă bună”, a declarat Zou Lipeng, directorul centrului de lansări.

Zeci de angajaţi ai programului spaţial chinez, din care mulţi locuiesc permanent în perimetrul acestui imens centru spaţial, au asistat la lansare şi şi-au făcut selfie-uri având ca fundal impunătoarea rachetă.

Misiunea Shenzhou-16 / Sursa foto: Twitter
Misiunea Shenzhou-16 / Sursa foto: Twitter

Cine este astronautul civil

Comandantul misiunii, veteranul Jing Haipeng, în vârstă de 56 de ani şi ajuns la cel de-al patrulea zbor spaţial, este însoţit în această misiune de inginerul Zhu Yangzhu (36 de ani) şi de Gui Haichao (36 de ani), profesor universitar şi totodată primul civil chinez ajuns în spaţiu.

Gui Haichao, care este specialist în ştiinţe spaţiale şi în inginerie spaţială, va gestiona în special experimentele desfăşurate la bordul staţiei orbitale. El nu provine din rândul forţelor armate ale Chinei, aşa cum s-a întâmplat sistematic până acum cu ceilalţi astronauţi chinezi.

Sejurul celor trei astronauţi la bordul staţiei Tiangong („Palatul celest”) va dura aproximativ şase luni, scrie Agerpres.

Ei se vor întâlni pe orbită cu cei trei colegi ai lor din precedenta misiune spaţială chineză, Shenzhou-15, care se află deja acolo de şase luni şi care vor reveni pe Terra peste câteva zile.

Gigantul asiatic are de recuperat un decalaj în acest domeniu

China intenţionează de acum „să acumuleze experienţă în domeniul zborurilor spaţiale cu echipaje umane”, un obiectiv „important” şi care „nu implică noi etape spectaculoase în permanenţă”, a explicat Jonathan McDowell, astronom la Centrul Harvard-Smithsonian pentru astrofizică din Statele Unite.

China va trebui să asigure rotaţii ale echipajelor, o ocupare permanentă a staţiei Tiangong, lucrări de mentenanţă şi cercetări ştiinţifice, precum şi o lentă expansiune a capacităţilor staţiei, a explicat expertul american.

Gigantul asiatic are de recuperat un anumit decalaj în acest domeniu, deoarece a trimis primul său astronaut în spaţiu abia în 2003 – cu o mare întârziere după reuşitele sovieticilor şi americanilor din 1961.

Staţia Tiangong, a cărei construcţie este de acum finalizată, are de câteva luni structura sa finală, în forma literei T. Semănând ca mărime cu fosta staţie sovietică Mir, Tiangong este mult mai mică decât Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Cunoscută şi sub acronimul „CSS” („Chinese Space Station” în limba engleză), Tiangong urmează să rămână pe orbita terestră cel puţin 10 ani.

Staţia Tiangong a fost aprovizionată cu apă potabilă, îmbrăcăminte, alimente şi carburant în luna mai, înaintea lansării misiunii Shenzhou-16.

China a fost parţial împinsă să îşi construiască o staţie spaţială proprie din cauza refuzului Statelor Unite de a o autoriza să participe la proiectul ISS. O lege americană interzice aproape orice colaborare între autorităţile spaţiale americane şi chineze.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult