Chuck Hagel demisionează din funcția de secretar al Apărării

Chuck Hagel demisionează din funcția de secretar al Apărării
Publicat: 24/11/2014, 17:24

Președintele Barack Obama, care urmează să anunțe demisia lui Hagel, a decis să-i ceară secretarului Apărării – singutul republican din echipa sa pentru Securitate Națională – să demisioneze încă de vineri, după o serie de întâlniri în ultimele două săptămâni, potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administrației.

Ei au catalogat decizia lui Obama ca o recunoaștere a faptului că amenințarea reprezentată de gruparea Statul Islamic (SI) necesită alt tip de competențe decât cele așteptate de la Hagel. Un republican cu experiență militară, sceptic față de Războiul din Irak, Hagel a fost instalat să administreze retragere din Afganistan și reducerea bugetului Pentagonului în contextul crizei.

„Următorii doi ani necesită alt tip de concentrare”, a declarat un oficial din cadrul administrației sub protecția anonimatului. El a insistat că Hegel nu a fost concediat, precizând că acesta a inițiat discuții despre viitorul său cu președintele, în urmă cu două săptămâni, și că cei doi au fost de acord că a avenit timpul să părăsească funcția.

Membri ai echipei lui Hagel au declarat în ultima perioadă că acesta se aștepta să-și ducă mandatul la capăt. Îndepărtarea sa pare să fie un efort al Casei Albe de a arăta că este sensibilă la critici cu privire la reacția inițială a Guvernului într-o serie de probleme în domeniul securității naționale, inclusiv răspunsul față de epidemia de Ebola și față de amenințarea reprezentată de SI.

Înainte de anunțarea demisiei, oficiali din administrație speculează cine va fi înlocuitorul. În fruntea listei se află Michèle Flournoy, fost subsecretar al Apărării, urmată de senatorul Jack Reed, un democrat din Rhode Island și fost ofițer în forțele aeriene, și Ashton B. Carter, un fost adjunct al secretarului Apărării.

Un fost senator respectat, care s-a aflat alături de Obama când criticau Războiul din Irak în Comisia pentru Relații Externe din cadrul Senatului, Hagel a reușit să fie selectat pentru funcție într-o cursă dură. Potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administrației, secretarul era „tăcut” în timpul ședințelor Cabinetului, iar susținători ai acestuia afirmă că aștepta să rămână singur cu președintele pentru a-i prezenta punctele sale de vedere.

Hagel. în vârstă de 68 de ani, a depus eforturi pentru a se integra printre apropiații lui Obama, iar în ultima perioadă „i-a cedat scena” șefului Statului Major interarme Marin Dempsey, care, potrivit unor oficiali, a câștigat încrederea lui Obama prin recomandările privind acțiunea militară împotriva SI.

În mai puțin de doi ani, cât a deținut funcția, afirmă criticii săi, Hagel a depus eforturi să inspire încredere la Pentagon, ca predecesorii săi, în special Robert Gates. Însă o serie de consilieri apropiați ai lui Obama au declarat în privat că președintele nu dorește un secretar al Apărării cu un profil atât de proeminent ca Gates, care l-a criticat dur pe șeful statului în memoriile pe care și le-a publicat anul acesta. În opinia lor, Hagel a fost exact tipul de secretar al Apărării pe care Obama și l-a dorit după înrfuntarea cu militarii în primul mandat.

Hagel a provocat în august furia Casei Albe, după ce l-a contrazis pe președinte pe tema luptei împotriva SI. El afirma că gruparea este „o amenințare iminentă față de toate interesele” americane, afirmând că „depășește tot ceea ce am văzut”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912