• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

CIA a avut un spion atât de apropiat de Putin încât îi fotografia acestuia documentele de pe birou

CIA a avut un spion atât de apropiat de Putin încât îi fotografia acestuia documentele de pe birou
CIA a avut un spion atât de apropiat de președintele rus Vladimir Putin încât acesta a avut acces la documente secrete de pe biroul acestuia, pe care le-a fotografiat, transmit publicațiile CNN și The Washington Post.

Spionul respectiv a devenit repede unul dintre cei mai valoroși oameni ai CIA, pe măsură ce a ocupat funcții tot mai importante în politica din Rusia. El este cel care a furnizat informații despre implicarea Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016, câștigate de Donald Trump. Sursa respectivă nu era un apropiat al lui Putin, dar participa la luarea unor decizii importante și interacționa des cu liderul de la Kremlin.

CIA s-a temut pentru siguranța spionului imediat după ce Trump a devenit președinte. Acesta a fost scos din Rusia în 2017 printr-o misiune secretă, potrivit surselor CNN. Liderul de la Casa Albă ar fi dezvăluit informații secrete despre organizația Stat Islamic în fața ministrului de Externe rus Serghei Lavrov, iar CIA s-a temut că Trump ar putea deconspira și sursa de la Kremlin.

Persoana respectivă, al cărei nume nu a fost făcut public, a avut acces la documente secrete de pe biroul lui Vladimir Putin, pe care le-a fotografiat și trimis în SUA. Spionul a fost în serviciul americanilor timp de cel puțin 10 ani.

Potrivit publicației New York Times, viața informatorului este în continuare în pericol. Casa Albă a contrazis informațiile publicate de CNN, transmițând că sunt „nu numai incorecte, dar au și potențialul de a pune vieți în pericol”. 

Foto: Hepta

 

Inchide