CIA ar fi plătit României „milioane de dolari” pentru închisori secrete

CIA ar fi plătit României milioane de dolari pentru închisori secrete
Publicat: 30/06/2016, 12:12

Nu este clar de unde a obținut avocatul fostului suspect de terorism aceste informații.

Amrit Singh a declarat, miercuri, în prima zi a audierilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), că închisori ale Agenției Centrale americane de Informații (CIA) au funcționat în România în perioada 2003-2005 cu „consimțământul și complicitatea” Guvernului, fapt pe care autoritățile române le-au negat, potrivit AP.

Reprezentanta Guvernului român Catrinel Brumar a replicat că este nevoie de mai mult decât „indicii și speculații pentru a stabili responsabilitățile statului”. Aceasta a adăugat că o anchetă este în curs.

Curtea a anunțat că se va pronunța în câteva luni cu privire la faptul dacă România a permis sau nu cu bună știință funcționarea pe teritoriul său a unor închisori secrete CIA în care s-a practicat tortura și dacă a eșuat să împiedice torturarea clientului lui Singh.

Presupusa existență a închisorilor secrete CIA în România rămâne un subiect sensibil în țară, un aliat puternic al Statelor Unite care la acel moment dorea susținerea Washingtonului pentru a se alătura NATO, ceea ce a făcut în anul 2004.

Singh a declarat telefonic pentru The Associated Press că România este „derutată și refuză să recunoască vina”.

Singh a spus că clientul său, Abd al-Rahim Al Nashiri, un cetățean saudit, a fost încătușat, privat de somn, supus unui zgomot puternic și unei lumini intense, pălmuit și supus unei hrăniri cu forța într-o închisoare CIA din București, în 2004. El se află în prezent în custodia Statelor Unite, la închisoarea de la Guantanamo Bay.

Aceasta a subliniat că tratamentul la care a fost supus clientul său nu a condus la obținerea unor informații utile.

Raportul tortura practicată de CIA a fost finalizat în anul 2014. Aceasta detaliază modul în care erau torturați deținuții și cum a fost împiedicată supravegherea de către Guvern.

Într-un raport al Comisiei senatoriale de Informații din Statele Unite prezentat de MEDIAFAX în 2014, se arată că „fondurile oferite pentru construcția centrului de detenție au fost de ordinul milioanelor de dolari”. Din raport nu reiese cu claritate cine a fost beneficiarul fondurilor.

CIA nu informase Departamentul de Stat despre existența închisorii din România, situație pe care ambasadorul Michael Guest a catalogat-o „inacceptabilă”, autoritățile de la București cerând în 2006 închiderea centrului de detenție, rezultă din interpretarea datelor cuprinse în raportul Senatului SUA.

Versiunea publică a raportului elaborat de Comisia senatorială de Informații a secretizat o serie de date, inclusiv numele țărilor care au găzduit închisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detenție construit de CIA în România este „BLACK” („NEGRU”). Polonia are culoarea „albastru”, Lituania, „violet”, iar Thailanda, „verde”.

Pornind de la această informație, din document ar rezulta că Agenția Centrală de Informații din SUA a semnat, în anul 2002, un acord cu o instituție decizională de rang înalt din România (neidentificată în versiunea publică a documentului) pentru găzduirea unei închisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru construcția centrului de detenție au fost de ordinul milioanelor de dolari.

„În anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu … din țara … pentru a găzdui un centru de detenție. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din țara … să identifice modalități de susținere a … în țara … (…) Primii deținuți CIA au început să fie transferați la Centrul de detenție NEGRU în toamna anului 2003”, se arată în raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agenția Centrală de Informații.

Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre închisoarea secretă din România, iar ambasadorul american în România, Michael Guest, a calificat ca „inacceptabilă” această situație, cerând clarificări și asigurări că nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare. „În august 2003, ambasadorul american în țara … a încercat să ia legătura cu oficiali de la Departamentul de Stat pentru a se asigura că instituția are cunoștință de existența centrului de detenție și de potențialul impact asupra politicilor în relația cu Administrația țării-gazdă (România – n.red). Ambasadorului american i s-a răspuns de către biroul local CIA că acest lucru nu este posibil și că nimeni de la Departamentul de Stat, nici măcar secretarul de Stat (Colin Powell – n.red), nu fusese informat despre existența închisorii CIA în această țară. Catalogând drept «inacceptabilă» atitudinea CIA, ambasadorul a cerut un document semnat cel puțin de către consilierul prezidențial american pentru Securitatea națională prin care să fie descrise atribuțiile programului, inclusiv o poziție din care să reiasă că tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale și drepturile omului (…)”, menționează raportul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...