Cine ar putea fi succesorul lui Boris Johnson. Principalul favorit la conducerea Partidului Conservator

Cine ar putea fi succesorul lui Boris Johnson. Principalul favorit la conducerea Partidului Conservator
Ben Wallace/ sursa foto: profimediaimages.ro
Publicat: 07/07/2022, 18:34
Actualizat: 07/07/2022, 18:35

Ben Wallace, actualul ministru britanic al Apărării, se clasează pe primul loc în preferinţele membrilor Partidului Conservator pentru a deveni noul lider al formaţiunii politice, arată un sondaj de opinie publicat joi după ce premierul Boris Johnson a anunțat că urmează să demisioneze.

Ben Wallace este pe primul loc în preferinţele electorale, fiind urmat de parlamentarul Penny Mordaunt, actual secretar de stat pentru Politici Comerciale, şi de fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul YouGov, citat de cotidianul The Guardian.

Liz Truss, ministrul de Externe, se clasează pe locul patru în preferinţe, fiind urmată de Michael Gove, fost ministru al Egalităţii între Comunităţi, şi de vicepremierul Dominic Raab.

Boris Johnson a demisionat joi, pe fondul presiunilor, din funcţia de lider al Partidului Conservator şi implicit din cea de prim-ministru.

Noul lider al Partidului Conservator (centru-dreapta) va fi ales în cadrul unui scrutin intern.

Cine este Ben Wallace, principalul favorit la ocuparea postului lăsat vacant de Boris Johnson

Secretarul Apărării și fost militar este o figură discretă, dar care a atras din ce în ce mai mult atenția de la invadarea Ucrainei de către Rusia, după ce Marea Britanie a luat decizia de a sprijini Kievul cu arme și antrenamente.

În pofida opoziției sale față de Brexit, Wallace a condus anterior campania nereușită de leadership a lui Boris Johnson din 2017, înainte de a fi recompensat cu un post în cabinet în 2019.

A servit în Germania, Cipru, Belize și Irlanda de Nord, unde a zădărnicit efortul IRA de a efectua un atac cu bombă împotriva soldaților britanici.

De asemenea, a fost unul dintre principalii militari implicați în recuperarea trupului prințesei Diana din Paris.

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt este fostă asistentă de magician, însă are un palmares de realizări extraordinare, scrie BBC. Din punct de vedere politic, ea a scos deja un iepure din pălărie în 2019, când a făcut istorie devenind prima femeie secretar al Apărării din Regatul Unit – o alegere firească pentru o rezervistă din marină care a fost deja ministru al forțelor armate în timpul lui David Cameron.

Dar Mordaunt este probabil cel mai bine cunoscută în afara Westminster-ului pentru apariția sa în emisiunea „Splash!” de la ITV pentru a strânge bani în scopuri caritabile. Deputat pentru Portsmouth North din 2010, Mordaunt este fostă șefă a aripii de tineret a Partidului Conservator și a fost ofițer de presă pentru William Hague când acesta era liderul partidului.

Înainte de a intra în politica de la Westminster, a fost ofițer de presă pentru Kensington and Chelsea Council și pentru Freight Transport Association, când a susținut camionagiii britanici în timpul blocajelor din Franța.

Rishi Sunak

Rishi Sunak a fost cândva un posibil candidat pentru funcția de conducere a conservatorilor, dar în ultimele luni reputația sa a fost afectată de controversele care au gravitat în jurul afacerilor soției sale.

A devenit deputat abia în 2015 – pentru circumscripția Richmond din North Yorkshire. Puțini din afara Westminster auziseră de el, dar în februarie 2020 a fost cancelar al Trezoreriei. A trebuit să se confrunte rapid cu pandemia de coronavirus, cheltuind sume uriașe de bani pentru a încerca să mențină economia pe linia de plutire în timpul blocajului.

Liz Truss

Lizz Truss, ministrul de Externe, este preferată de conservatori, scrie BBC. Truss este foarte atentă la imaginea sa publică. Are 46 de ani și a fost ministru al Comerțului Internațional în primii doi ani ai mandatului de premier al lui Boris Johnson.

În 2021 a fost numită negociatorul șef în relația cu Uniunea Europeană. Luni, Lizz Truss și-a exprimat sprijinul 100% pentru Boris Johnson. Mai mult decât atât, și-a încurajat și colegii să-l sprijine pe premier.

Michael Gove

Secretarul pentru Dezvoltare a mai candidat de două ori pentru funcția de lider conservator și prim-ministru. În 2019, s-a clasat pe locul al treilea, după Boris Johnson și Jeremy Hunt. Dar cea mai cunoscută intervenție a sa în competițiile pentru conducere a avut loc în 2016, în urma referendumului privind UE.

După ce inițial l-a susținut pe colegul său din Leave, Johnson, el și-a retras senzațional sprijinul, spunând „cu reticență” că Johnson nu putea „să asigure conducerea sau să construiască echipa pentru sarcina care îl așteaptă”.

Fostul jurnalist BBC și editorialist al ziarului Times este unul dintre miniștrii cu cea mai lungă vechime în funcție din cabinet.

În 2010 a devenit secretar pentru Educație, iar de atunci a ocupat funcții guvernamentale ca șef de cabinet, secretar pentru justiție, secretar pentru mediu și, cel mai recent, secretar pentru Dezvoltare.

Dominic Raab

Raab ocupă în prezent funcția de vicepremier în Guvernul condus de Borisi Johnson, fiind și minsitrul Justiției și Lord Cancelar din 2021. Din 2010 este membru al Parlamentului și  membru al Partidului Conservator . În 2018, a ocupat funcția de secretar pentru Brexit și ministru de Externe din 2019 până în 2021.

De meserie, acesta este avocat. Născut în Buckinghamshire, Raab a studiat dreptul la Lady Margaret Hall, Oxford.

În 2018, Raab a fost promovat la funcția de secretar de stat pentru ieșirea din Uniunea Europeană în urma demisiei lui David Davis. Cu toate acestea, două săptămâni mai târziu, Raab a fost înlocuit de May pentru a negocia plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană, lăsându-l să supravegheze pregătirile interne. Patru luni mai târziu, Raab a demisionat din funcția de secretar pentru Brexit, în opoziție cu proiectul de acord de retragere a Brexit- ului lui May .

După demisia lui May în 2019, Raab a candidat pentru a o succeda, dar a fost eliminată la al doilea tur de scrutin al parlamentarilor conservatori. După numirea lui Boris Johnson ca prim-ministru, Raab a fost numit prim-secretar de stat și secretar de stat pentru afaceri externe și Commonwealth.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”