Cine e de vină pentru un viol, bărbatul sau femeia? Răspunsul pe care îl dau românii

Cine e de vină pentru un viol, bărbatul sau femeia? Răspunsul pe care îl dau românii
Publicat: 25/11/2016, 15:32
Actualizat: 25/11/2016, 17:43

Unul din patru europeni consideră că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe, în timp ce unul din cinci spune că violența împotriva femeilor este adesea provocată de către victimă, potrivit unui studiu al Uniunii Europene.

Rezultatele sondajului demarat de biroul de statistică al Uniunii Europene au fost publicate joi, 24 noiembrie, cu o zi înaintea Zilei internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, care se celebrează pe 25 noiembrie.

De asemenea, se precizează că una din trei femei din statele membre ale Uniunii Europene s-a confruntat cu violență fizică și / sau sexuală începând cu vârsta de 15 ani. Așadar, potrivit studiului, există percepția în Europa că victima poate fi de vină pentru violența sexuală comisă.

Totodată, în studiu se arată că atitudinea față de ipoteticul consimțământ sexual variază foarte mult, în rândul statelor membre.

Mai mult de unul din patru (echivalentul a 27 %) europeni a spus actul sexual fără consimțământ poate fi justificat, în cazul în care victima se afla sub influența alcoolului sau a drogurilor, sau dacă victima este îmbrăcată sumar, astfel că poate atrage posibili atacatori.

Mai mult de unul din cinci (echivalentul a 27 %) a spus că femeile exgerează acuzațiile de abuz sau viol. Acest punct de vedere este larg răspândit în Malta, Cipru și Lituania, dar, în schimb, doar 8 % dintre suedezi au convigeri similare.

De asemenea, cetățenii din România și Ungaria desconsideră acuzațiile formulate de femei, într-un procent mai mare în comparație cu respondenții din Suedia.

Totodată, studiul Uniunii Europene arată că o mulțime de abuzuri nu au fost raportate. Doar 12 % dintre victime au mers la poliție, printre acestea numărându-se și reclamanți care au făcut acuzații în numele membrilor familiei sau prietenilor.

Majoritatea respondenților (96 %) au declarat că violența domestică împotriva femeilor este inacceptabilă, deși 12 % nu cred că ar trebui să fie întotdeauna pedepsită prin lege. Printr-o declarație comună eliberată nouă comisari europeni, Uniunea Europeană a promis să demareze proiecte pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la violența domestică.

„Împreună trebuie să contestăm… stereotipurile care subminează vocile femeilor și să arătăm că violența împotriva femeilor este inacceptabilă și nu va fi tolerată”, se arată în declarație. Vera Jourova, comisarul european pentru justiție, a declarat joi că 10 milioane de euro vor fi direcționați către ONG locale, pentru a ajuta la prevenirea violenței domestice și la sprijinirea victimelor.

Comisia Europeană va monitoriza punerea în aplicare a unei legi a Uniunii Europene cu privire la „drepturile victimei”, care a fost adoptată în noiembrie anul trecut, și care stabilește drepturi minime pentru victimele abuzurilor, a confirmat Vera Jourova, comisar european al justiției.

EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Cătălin Măruță, salariu de 8 ori mai mare ca Neti Sandu! Suma e URIAȘĂ
FOTO. Cum arată trupul Ancăi Serea după 6 nașteri! S-a pozat dezbrăcată în cadă
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Cum o răsfață Cristi Borcea pe Valentina Pelinel! Gestul milionarului pentru frumoasa lui soție |...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Cătălin Măruță, salariu de 8 ori mai mare ca Neti Sandu! Suma e URIAȘĂ
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
COVID-19: INCIDENȚA pe MUNICIPIU a ajuns 2,27!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
Bomba zilei despre Certificatul Verde. Rafila a spus când se renunță la el. Se dă...
Pericol major pentru Raed Arafat! Asta îi poate pune capăt. Discuțiile, din ce în ce...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...