Cine este Malala, fata împușcată de talibani care ar fi putut deveni cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace

Cine este Malala, fata împușcată de talibani care ar fi putut deveni cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace
Publicat: 11/10/2013, 12:53
Actualizat: 29/07/2014, 17:29

Cu un an în urmă, pe 9 octombrie, Malala Yousafzai, o fată de 15 ani din Pakistan, a fost împușcată de talibani în cap, în autobuzul cu care se întorcea de la școală, pentru că a avut îndrăzneala să susțină că și fetele au dreptul la educație. Astăzi, tânăra locuiește în Marea Britanie, este unul dintre favoriții la câștigarea Premiului Nobel pentru Pace, care urmează să fie decernat vineri, și este considerată în continuare o țintă de către talibani.

„Oricine face campanie împotriva religiei noastre și critică Islamul, așa cum face ea cu ideologia ei seculară, este dușmanul nostru. Și o vom ataca iar și iar”, a amenințat Shahidullah Shahid, purtătorul de cuvânt al Mișcării Talibanilor Pakistanezi. Întrebată de CNN ce ar face dacă ar avea în față un taliban care vrea să o ucidă, fata a răspuns într-un mod emoționant: „Am început să mă gândesc la asta și obișnuiam să cred că talibanul va veni pur și simplu și mă va ucide. Dar apoi am spus: „Dacă vine, ce o să faci, Malala?” și mi-am răspuns: „Malala, ia un pantof și lovește-l!”. Apoi am spus: „Dacă lovești un taliban cu pantoful, nu este nicio diferență între tine și el. Nu trebuie să îi tratezi pe ceilalți cu cruzime și trebuie să te lupți cu ei prin pace și prin dialog și prin educație”.I-aș spune cât este de importantă educația și că lupt inclusiv pentru dreptul la educație al copiilor lui. Și i-aș mai spune: „Asta este tot ce vreau să îți zic. Acum fă ce vrei!””, a spus plină de curaj adolescenta în vârstă de 16 ani.

Malala a început să scrie pe blog, sub pseudonim, despre viața sub regimul taliban pe când avea doar 11 ani. A devenit ulterior un apărător înfocat al dreptului la educație al fetelor pakistaneze, ceea ce i-a atras furia extremiștilor. La nouă luni după atac, în luna iulie, Malala a vorbit la adunarea ONU, unde a spus: „Au crezut că ne vor reduce la tăcere, dar s-au înșelat. Din acea tăcere s-au ridicat mii de voci”. La începutul anului, 250.000 de oameni semnaseră o petiție prin care cereau nominalizarea ei la Premiul Nobel pentru Pace. Nu crede însă că i se cuvine acest trofeu: „Multe persoane merită Premiul Nobel pentru Pace. Cred că pot face mai multe. În opinia mea, încă nu am făcut suficiente lucruri pentru a câștiga Premiul Nobel pentru Pace”, a declarat ea pentru postul de radio pakistanez City89 FM.

În această săptămână, tânăra care vrea să devină politician pentru a schimba viitorul țării sale, a lansat cartea care spune povestea luptei ei pentru drepturile civile: „Eu sunt Malala, fata care a luptat pentru educație și a fost împușcată în cap”. Locuiește acum în Birmingham, alături de familia ei, merge la școală și ar putea deveni cea mai tânără câștigătoare a premiului Nobel pentru Pace. Printre favoriți se mai numără activistele ruse Liudmila Alexeeva, Svetlana Gannușkina și Lilia Șibanova și militantul belarus Ales Beliatski, aflat în prezent în închisoare.

Malala Youfsazai a obținut joi prestigiosul premiu Saharov al Parlamentului European.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”