„Sunt un PSIHOPAT”. Cine este Kosta Kecmanovic, autorul masacrului din Belgrad. Tatăl lui este un renumit medic, iar mama, profesor universitar

„Sunt un PSIHOPAT”. Cine este Kosta Kecmanovic, autorul masacrului din Belgrad. Tatăl lui este un renumit medic, iar mama, profesor universitar
„Sunt un PSIHOPAT”. Cine este Kosta Kecmanovic, autorul masacrului din Belgrad. Tatăl lui este un renumit medic, iar mama, profesor universitar / Sursa foto: Italy 24 News
Publicat: 04/05/2023, 10:12

Kosta Kecmanovic a ucis opt copii, un profesor și un gardian, deși nu a împlinit nici măcar 14 ani. Fiu al unui renumit medic radiolog și al unui profesor universitar de microbiologie, adolescentul a declarat imediat după masacrul comis într-o școală de elită din Belgrad că este un psihopat. 

Miercuri dimineață, la zece minute după ora 8, elevul din Belgrad a intrat în școală și a comis un adevărat masacru. Școala Vladislav Ribnikar din districtul Vrakar este „una dintre cele mai bune școli din țară”, potrivit premierului sârb Aleksandar Vucic. Kosta Kecmanovic a planificat totul pe o foaie A4. Fiu de medic, copilul a luat de acasă cele două pistoale deținute în mod legal de familie și păstrate într-un seif. Cumva a reușit să afle cifrul. Și-a umplut rucsacul cu cinci reviste și a pornit la școală. Pe foaie își notase planul masacrului. Cu o hartă a sălilor de clasă pe care le avea de traversat pentru a ucide.

Masacru la o școală din Belgrad / Foto: Profimedia
Masacru la o școală din Belgrad / Foto: Profimedia

Planul masacrului, notat pe o coală A4

Pe foaia A4 a scris lista claselor aflate de-a lungul coridorului de la primul etaj al școlii. Își notase „țintele care trebuie eliminate mai întâi”. Și lista era exactă: clasele VII-2, VII-3, VII-4. Șeful poliției din Belgrad Veselin Milic a descris filmul evenimentelor: „Sala de istorie era lângă intrarea în școală. Clasa lui a avut această materie la prima oră. Imediat ce a ajuns, tânărul a împușcat paznicul. Apoi s-a întors către copii”.

După gardianul școlii, primele victime ale adolescentului care s-a autodeclarat „psihopat” au fost două fete care erau de serviciu, pe holul şcolii. Una a fost împuşcată în cap, iar cealaltă în picioare. Fata rănită la cap este în stare critică la spital, iar medicii depun eforturi pentru o ține în viaţă.

Apoi, pistolul s-a îndreptat spre un alt copil aflat pe holul şcolii. În acel moment ar fi golit primul încărcător de 18 cartuşe de calibru 9 mm şi a pus unul nou.

Imediat după aceea, a intrat în clasa lui, VII B, și a împuşcat-o în gât pe profesoara de istorie, Tatjana Stevanović, rănind-o grav, iar mai apoi și-a ucis şapte colege.

Nu mai puțin de 57 de focuri de armă au fost trase de puștiul de doar 13 ani. Ceilalţi copii din şcoală au auzit împuşcăturile, dar la început au crezut că este vorba de petarde. Unii au fost amuzanţi, alţii au fost enervaţi de zgomot, iar profesorii au încercat să-i calmeze. Dar în curând a devenit clar că era vorba de o tragedie. Copiii au început să ţipe şi să ceară ajutor, iar profesorii le spuneau elevilor să nu părăsească sălile de clasă. „Vă rog, nu ieşiţi afară! Vă rog! Cineva a intrat cu o armă!” – a strigat unul dintre profesori, scrie Ziare.com.

Majoritatea copiilor uciși se aflau pe lista lui Kosta, astfel că el și-a urmat planul scris pe coala A4. Potrivit însemnărilor sale, el voia să urce și la etaj, dar se pare că a renunțat la idee și, după ce a deschis focul asupra colegilor de clasă, a ieşit în curtea şcolii.

Pentru că are mai puțin de 14 ani, conform legilor din Serbia, el va scăpa de răspunderea penală, dar a fost internat într-o clinică de psihiatrie. Între timp, părinții lui Kosta Kecmanovic au fost arestați, relatează news.italy24.press.

Vecinii îl descriu pe Kosta Kecmanovic ca fiind un băiat introvertit și tăcut.

Masacru la o școală din Belgrad / Foto: Profimedia
Masacru la o școală din Belgrad / Foto: Profimedia

O familie bogată și respectabilă

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că elevul provine dintr-o familie bogată și respectabilă și că tatăl său este medic și profesor. „Am auzit și citit diverse relatări conform cărora băiatul și părinții lui au probleme materiale grave, chiar și de supraviețuire. Din contră. Aceștia sunt oameni bogați, ca majoritatea părinților elevilor școlii”, a spus Vucic într-o conferință de presă.

Conform sursei citate, cei care frecventează școala unde s-a întâmplat masacrul sunt băieți ai căror părinți câștigă cel puțin 300.000 de dinari pe lună (echivalent cu aproximativ 2.500 de euro).

Salariul mediu în Serbia este în prezent în jur de 80.000 de dinari (aproximativ 650 de euro). Școala primară „Vladislav Ribnikar” este situată în cartierul Vracar, în centrul Belgradului, o zonă rezidențială elegantă a capitalei sârbe. În Serbia, școala primară durează opt ani și corespunde școlii primare și gimnaziale din România

Masacrul planificat cu o lună înainte

După masacru, chiar Kecmanovic a fost cel care sunat la poliție, alertată deja cu câteva minute mai devreme de un director de școală, informând că a împușcat mai mulți oameni. Băiatul nu a menționat motivele gestului său. Elevii uciși, șase fete și un băiat, aveau toți între 12 și 14 ani. Investigațiile inițiale au relevat că adolescentul plănuia masacrul de cel puțin o lună, deținea o hartă a școlii și o listă a elevilor care urmează să fie uciși. Întotdeauna fusese considerat un băiat muncitor, educat și ambițios, pasionat de astrofizică și sport, cu preferință pentru karate și baschet.

Un părinte sârb a scris pe Twitter că băiatul s-a simțit agresat, fiind adesea numit de colegi „tocilar”. Numele scrise pe foaia A4 erau cele ale copiilor care l-au umilit. Povestea a fost dezmințită de poliție. Totuși, Kecmanovic ceruse să fie mutat la o altă clasă, unde avea trei prieteni. Solicitarea lui nu a fost bine primită și acesta ari fi fost unul dintre motivele pentru care a plănuit un atac în masă.

Presa din Serbia relatează că tatăl copilului criminal era fascinat de armele de foc și avea mai multe într-un seif cu cod de acces. Se pare că autorul masacrului de la școala din Belgrad l-a aflat şi a luat pistoalele.

În plus, Kosta ar fi mers cu tatăl său la un poligon de tragere în urmă cu un an, când avea 12 ani. De atunci, a tras cu arma, într-un cadru organizat, de trei ori. Spunea că i-a plăcut să facă asta și a dat dovadă de precizie în mânuirea armelor.

De altfel, tatăl său l-ar fi dus pentru prima dată la poligonul de tragere la începutul anului trecut, când avea doar 12 ani. A tras în ţinta circulară mai întâi cu un pistol cu aer comprimat, iar apoi cu unul de calibru mic. După propria sa mărturisire – i-a plăcut. A tras cu precizie.

Masacru la o școală din Belgrad / Foto: Profimedia
Masacru la o școală din Belgrad / Foto: Profimedia

Serbia a decretat trei zile de doliu naţional

Ministrul Educaţiei din Serbia, Branko Ruzic, a anunţat că guvernul de la Belgrad decretează trei zile de doliu naţional după tragedia de miercuri, începând de vineri, 5 mai, şi până duminică, relatează Tanjug.

”Nimeni nu poate le poate da copiii înapoi părinţilor lor. Sistemul de securitate a existat, funcţiona şi supravegherea video, a fost prezent şi agentul de pază al şcolii. În numele Ministerului Educaţiei al Republicii Serbia, îmi exprim cel mai profund regret pentru cea mai mare tragedie care a lovit Serbia şi sistemul nostru educaţional în istoria recentă”, a spus Ruzic.

Vă recomandăm să citiți și:

Fiica antrenorului sârb de la CSM Zalău a fost ucisă în masacrul de la școala din Belgrad. „Suntem alături de antrenorul nostru în aceste clipe grele”

Detalii cutremurătoare despre masacrul de la școala din Belgrad. Elevul și-ar fi planificat atacul de o lună. Serbia a decretat trei zile de doliu

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?