Cine revendică ATENTATUL de la ambasada SUA la Ankara

Cine revendică ATENTATUL de la ambasada SUA la Ankara
Publicat: 02/02/2013, 18:09
Actualizat: 03/07/2013, 20:34

UPDATE. Gruparea turcă radicală, clandestină și de extremă stânga DHKP-C a revendicat sâmbătă, pe site-ul său pe Internet, atentatul sinucigaș comis vineri împotriva ambasadei Statelor Unite la Ankara, relatează AFP.

O fotografie cu atacatorul sinucigaș purtând o centură de explozibili și o pușcă mitralieră, având ca fundal steagul mișcării radicale, a fost postată pe site-ul Halkin Sesi (Vocea poporului).

„Copiii noștri sunt în plină glorie”, iar „Alisan Sanli” este nemuritor, se poate citi într-un comunicat al DHKP-C (Partidul/Frontul Revoluționar pentru Eliberarea Poporului) postat pe acest site, acuzând Statele Unite că sunt „călăul popoarelor” și denunțând „masacre” comise de această țară, aliată a Turciei în cadrul NATO, în Irak, Afganistan, Libia, Siria și Egipt.

Mișcarea ironizează în acest comunicat faptul că Statele Unite își prezintă reprezentanțele diplomatice ca fiinde cele mai bine protejate din lume, cea din Ankara fiind ținta unui „atac martir”.

DHKP-C amenință Statele Unite că noi atacuri împotriva misiunilor americane de pe teritoriul turc și îndeamnă această țară „să părăsească Turcia care ne aparține”, acuzând totodată Turcia și Guvernul ei că sunt complice la acțiune americane vizând o remodelare a Orientului Mijlociu.

Atacatorul sinucigaș, prezentat de către autoritățile turce ca fiind Ecevit Alisan Sanli, în vârstă de 40 de ani, s-a detonat în fața unui punct de control de la intrarea în ambasada americană, omorând un agent turc de securitate.

O jurnalistă care se afla în acel loc a fost grav rănită.


ȘTIRE INIȚIALĂ. Autorul atentatului sinucigaș comis vineri împotriva ambasadei Statelor Unite la Ankara este un fost deținut care a făcut greva foamei și care a devenit cunoscut în urma unor atacuri armate comise în trecut, scrie presa turcă sâmbătă, relatează AFP.

Bărbatul, Ecevit Sanli, în vârstă de 40 de ani, este, potrivit autorităților turce, membru al mișcării interzise DHKP-C, de extremă stânga.

El s-a detonat în fața unui punct de control din fața ambasadei, omorând un agent turc de securitate.

O jurnalistă care se afla în acel loc a fost grav rănită și a fost operată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Acest kamikaze, care ispășea o pedeapsă pentru „terorism”, după ce a comis un atac cu rachetă împotriva unui complex militar, în 1997, a fost eliberat din închisoare în 2001, în urma unei acțiuni de protest prin greva foamei în închisorile turce, care s-a soldat, în decembrie 2000, cu o intervenție violentă a forțelor de ordine, în cursul căreia au fost uciși aproximativ 20 de deținuți care făceau parte din Partidul/Frontul Revoluționar de Eliberarea Poporului (DHKP-C).

Această mișcare, clasată ca teroristă de către Turcia și un număr de alte țări, se află la originea a numeroase acțiuni violente comise pe teritoriul Turciei începând de la sfârșitul anilor ’70.

Atacatorul sinucigaș suferea de sindromul Wernicke-Korsakoff – o maladie neurologică cauzată de cancere grave ce afectează numeroși deținuți ce au participat la greva foamei -, motiv pentru care a fost ales să comită acest atentat sinucigaș, deoarece „zilele sale erau numărate”, potrivit ziarelor Milliyet și Vatan.

Mișcarea interzisă își utilizează activiștii bolnavi, aflați pe moarte, pentru a comite acest tip de atacuri spectaculoase, precizează publicația Radikal.

Autoritățile turce nu au procedat, pentru moment, la vreo arestare, în urma acestui atac, denunțat de către comunitatea internațională.

Operațiuni de poliție, de anvergură, sunt efectuate împotriva DHKP-C, începând de la 18 ianuarie. Aproape 100 de persoane, inclusiv avocați și muzicieni, considerați apropiați mișcării, au fost arestați. Potrivit presei turce, mișcarea ar fi putut organiza acest atentat cu scopul de a se răzbuna împotriva acestor oprațiuni.

Pe de altă parte, atentatele comise de grupări interzise s-au soldat, în decursul anilor, cu zeci de morți, inclusiv doi generali în retragere și un fost ministru al Justiției, potrivit AFP.

DHKP-C a revendicat recent responsabilitatea unui atentat sinucigaș în care a fost ucis un polițist, la Istanbul, pe 11 septembrie 2012.

Mișcarea este clasată în rândul organizațiilor teroriste de către Statele Unite și Uniunea Europeană (UE). Este vorba despre o organizație care se opune în mod violent atât Statelor Unite, cât și NATO și regimului turc.

Creată în 1979 sub numele de Devrimci Sol ou Dev Sol, mișcarea și-a schimbat numele în 1994, în urma unor lupte interne. Termenul de „Partid” aplicat grupării desemnează activitățile sale politice, în timp ce termenul „Front” face trimitere la atentatele comise de către activiștii săi.

Începând din 1990, DHKP-C a declanșat o campanie împotriva intereselor străine în Turcia, în special împotriva militarilor, diplomaților și instalațiilor care depind de Statele Unite, potrivit unor rapoarte ale Biroului american pentru coordonarea luptei împotriva terorismului.

Începând din 2001, DHKP-C utilizează explozivi mai sofisticați împotriva unor ținte turce și americane, în funcție de circumstanțe, precizează aceeași sursă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?