Cine sunt cei trei atacatori de la Londra și cum au ajuns în Marea Britanie

Cine sunt cei trei atacatori de la Londra și cum au ajuns în Marea Britanie
Publicat: 06/06/2017, 14:27
Actualizat: 19/04/2018, 22:19

Poliția Metropolitană a prezentat o fotografie cu cel de-al treilea atacator și a precizat că Youssef Zaghba, în vârstă de 22 de ani, locuia în estul Londrei. Bărbatul nu se afla în vizorul poliției sau al serviciului de informații MI5.

Potrivit cotidianului Corriere della Sera, Youssef Zaghba s-a născut la Fes în luna ianuarie a anului 1995, din tată marocan și mamă italiană. Părinții au locuit împreună pentru câțiva ani în Maroc, apoi mama lui Zaghba s-a întors în Italia și s-a stabilit la Bologna.

Zaghba ar fi fost oprit pe aeroportul din Bologna în martie 2016, în timp ce încerca să ia un zbor către Turcia și apoi către Siria. Ulterior, el a fost eliberat fără nicio acuzație.

Conform cotidianului italian, serviciile de securitate din Italia ar fi semnat prezența marocanului și mișcările lui către autoritățile marocane și britanice, fiind trecut pe lista persoanelor suspectate de terorism.

Recent, Youssef Zaghba ar fi lucrat la un restaurant din Londra. Bărbatul a păstrat legătura cu mama lui, dar n-a mai vizitat-o de anul trecut.

Luni, poliția britanică a oferit numele și fotografiile a doi dintre atacatorii din centrul Londrei. Khuram Shazad Butt, în vârstă de 27 de ani, era un cetățean britanic născut în Pakistan. Rachid Redouane, în vârstă de 30 de ani, ar fi avut cetățenie marocană și libiană.

Toți cei trei bărbați au fost împușcați mortal de agenții serviciilor de securitate. Khuram Shazad Butt era în atenția poliției și a serviciului de informații interne MI5. Bărbatul era însurat, avea doi copii și locuia în Barking, în estul Londrei, de mai mulți ani. Totuși, autoritățile susțin că n-au avut nicio informație cu privire la plănuirea unui atac terorist de către acesta.

Anul trecut, Khuram Shazad Butt a apărut într-un documentar TV despre islamiștii britanici. Totodată, el a fost implicat într-un altercație cu poliția, după ce a desfășurat un steag al Stat Islamic în Regent’s Park din Londra.

Rachid Redouane era un patiser de origine marocano-libiană și a trăit până recent la Dublin, unde se stabilise în urmă cu 5 ani. El nu se afla în atenția autorităților irlandeze sau britanice. Redouane a locuit pentru scurt timp și în estul Londrei, la Dagenham, nu departe de locuința din Barking a celuilalt atacotr, Khuram Butt, poreclit Abz.

Khuram Butt, numit de cunoscuți Abz, în vârstă de 27 de ani, s-ar fi radicalizat urmărind clipuri pe Youtube cu predicatorul extremist Ahmad Musa Jibril și chiar a apărut într-un documentar pe Channel 4 numit „Jihadișitii din vecini”, potrivit presei britanice. Oamenii din comunitatea locală au dezvăluit amănunte despre unul dintre cei care au omorât sâmbătă noaptea șapte oameni în capitala britanică și a rănit aproximativ 50. Bărbatul era „spălat pe creier”, spune un fost prieten de-al său, care dezvăluie și că a anunțat autoritățile din localitate, dar că, totuși, teroristul a fost lăsat liber. O vecină din cartier, mamă a trei copii, a mărturisit în presa britanică și că doi dintre cei mici au venit acasă într-o zi și i-au spus „Vreau să fiu musulman”, după ce se jucaseră cu atacatorul în parc.

Atacatorul de pe London Bridge a pozat cu un steag al jihadiștilor și a apărut astfel într-un documentar pe Channel 4, numit „Jihadiștii din vecini”, a fost exclus din comunitatea unei moschei și a încercat să radicalizeze copii în parcul local ani de-a rândul înainte de a comite această atrocitate, scrie presa din Marea Britanie.

Abz era fost angajat KFC și fost lucrător la metroul din Londra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern