Cineastul chinez Zhang Yimou ar putea plăti 119 mil. euro pentru că a încălcat legea copilului unic

Cineastul chinez Zhang Yimou ar putea plăti 119 mil. euro pentru că a încălcat legea copilului unic
Publicat: 06/12/2013, 12:34
Actualizat: 28/09/2018, 00:46

Cineastul chinez Zhang Yimou, care a recunoscut că are trei copii cu actuala soție, încălcând astfel politica oficială a copilului unic, a fost citat în justiție pentru plata unor daune de interese de un miliard de yuani (119 milioane de euro), informează AFP.

Doi avocați au depus „o plângere de interes general” pe adresa cineastului din Wuxi, orașul natal al soției regizorului, prin care se solicită plata unor daune de interese în valoare de un miliard de yuani, conform publicației China Daily.

Regizorul chinez a confirmat la începutul săptămânii că are doi băieți și o fată cu actuala sa soție, recunoscând astfel implicit încălcarea politicii copilului unic și cerându-și scuze.

Celebrul regizor, a cărui absență din viața culturală publică a fost deja remarcată în ultimele săptămâni, a fost acuzat în luna mai de presa chineză că are cel puțin șapte copii cu mai multe femei.

Aceste acuzații sunt „false”, spun reprezentanții studiourilor Yimou, care i-au amenințat pe autorii lor cu acțiuni în justiție.

Autoritățile chineze au confirmat marți că soții Zhang au „încălcat legea”, exprimându-și speranța că aceștia „își vor declara cu scrupulozitate veniturile”, astfel încât să poată fi stabilită „o pedeapsă conform cu legea”.

Spre deosebire de amenda stabilită de autoritățile publice, avocații care au depus plângerea au precizat că vor să îl cheme pe Zhang Yimou în fața justiției pentru „a exprima mânia națiunii pentru încălcările politicii” de planning familial, se arată în China Daily.

„Bogații au devenit din ce în ce mai îndrăzneți față de încălcarea regulilor de planning familial, deoarece sunt suficient de înstăriți ca să plătească amenzile. Este nedrept pentru săraci și pentru cei care respectă cu sfințenie legea”, a precizat unul dintre avocați, Jia Fangyi.

Surse din presa chineză au estimat că regizorul, având în vedere veniturile sale ridicate, ar putea risca o amendă de 160 de milioane de yuani (20 de milioane de euro), dar autoritățile nu au menționat încă nicio sumă.

Amenzile pentru încălcarea planningului familial constituie o importantă sursă de venituri pentru autoritățile chineze, numai anul trecut strângându-se suma de 20 miliarde de yuani (2,4 miliarde de euro) în 24 din cele 31 de provincii și regiuni ale Chinei, a precizat, joi, ziarul din Beijing Xinjingbao.

În trecut lăudat pentru filmele sale interzise, Zhang Yimou, în vârstă de 62 de ani, a devenit unul dintre susținătorii regimului, participând la organizarea marilor ceremonii oficiale, precum cea de sărbătorire a celor 60 de ani de la instaurarea regimului comunist în China, în 2009, și evenimentul de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008.

Beijingul a anunțat, luna trecută, o modificare importantă a politicii sale de control al nașterilor și va permite cuplurilor cu copil unic să aibă de acum înainte și un al doilea copil.

Cel mai mare succes de box-office al regizorului Zhang Yimou a fost lungmetrajul „Eroii/ Hero”, cu Jet Li în rolul principal, care a avut încasări de 54 de milioane de dolari în Statele Unite ale Americii. Cel mai recent film al său se intitulează „The Flowers of War” (2011) și l-a avut în rolul principal pe actorul Christian Bale. Acest lungmetraj a fost nominalizat în 2012 la Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Zhang Yimou a fost nominalizat de două ori la Oscar. Niciun film și niciun regizor din China nu a câștigat vreodată un trofeu major la gala organizată de Academia de film americană.

Regizorul Zhang Yimou a câștigat două premii Leul de Aur, în 1992, cu „Qiu Ju da guan si/ The Story of Qiu Ju”, și în 1999, cu „Mica învățătoare”, precum și un Leu de Argint, cu „Da hong deng long gao gao gua/ Raise the Red Lantern”, în 1991, la Festivalul de Film de la Veneția.

Primul său film, „Sorgul roșu”, în care joacă Gong Li, soția și muza sa, a câștigat Ursul de Aur la Berlin în 1988. Regizorul a devenit celebru pe plan internațional cu filmul „Da hong deng long gao gao gua/ Raise the Red Lantern”. Au urmat „Huozhe/ Lifetimes”, marele premiu al juriului de la Cannes, în 1994, și „Eroul”, în 2003. Cineastul chinez are în palmares și două premii BAFTA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ireal! Cum au fost aşteptaţi acasă cei trei fii ai Sidoniei. Imagini sfidătoare: 'Bine v-am...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune de la Spitalul Foișor. Starea de sănătate a lui Florin Piersic se ameliorează...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
NU mai pot avea PERMIS DE CONDUCERE timp de zece ani. Decizia finală a fost...
Android, luat în vizor de hackeri. Pericolul mare pentru telefoane
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Doamne-Doamne e cu mine!” Maria Constantin a ajuns de urgență la spital. Cu ce probleme...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Arheologii au detectat o structură îngropată și mai multe anomalii lângă piramidele din Giza
×