Ciocniri violente între forțele paramilitare și armată în Sudan, într-o aparentă lovitură de stat. Trei civili ar fi fost uciși. Alerta MAE

Ciocniri violente între forțele paramilitare și armată în Sudan, într-o aparentă lovitură de stat. Trei civili ar fi fost uciși. Alerta MAE
Violențe în Sudan / Sursa: Profimedia
Publicat: 15/04/2023, 17:43

Principalul grup paramilitar din Sudan a anunțat sâmbătă că a preluat controlul asupra palatului prezidențial, asupra reședinței șefului armatei, dar și a aeroportului internațional Khartoum într-o aparentă tentativă de lovitură de stat, dar armata a spus că ripostează, relatează Reuters. Doctorii citați de presa internațională spun că cel puțin trei civili au murit în timpul confruntărilor violente. Tensiunile au escaladat după zile de ciocniri care au determinat reprezentanțele diplomatice, includiv Ministerul Afacerilor Externe român, să recomande cu fermitate propriilor cetățeni să evite călătoriile în zonă.

Grupul Rapid Suport Forces (RSF – Forțele de sprijin rapid – n.r.), care au acuzat armata că le-a atacat prima, a anunțat că a preluat controlul și în aeroporturile din orașul nordic Merowe și din El-Obeid din vest.

Situația de pe teren era neclară, potrivit Reuters: Armata a spus că luptă cu RSF în locurile pe care paramilitarii au spus că le-au luat sub control, că a mai luat câteva baze RSF și a negat că RSF a luat aeroportul din Merowe.

Medicii au spus că cel puțin trei civili au fost uciși, potrivit Reuters.

Miza conflictului

O confruntare majoră între RSF și armată ar putea arunca Sudanul într-un conflict larg răspândit în timp ce se luptă cu criza economică și violența tribală și ar putea, de asemenea, să deturneze eforturile de se îndrepta către alegeri.

Confruntările vin după tensiuni tot mai mari dintre armată și RSF cu privire la integrarea RSF în armată și asupra entității care ar trebui să supravegheze procesul. Lipsa unui consens a întârziat semnarea unui acord susținut internațional cu partidele politice privind tranziția spre democrație.

Sâmbătă, RSF a acuzat armata că a desfășurat un complot al loialiștilor fostului președinte Omar Hassan al-Bashir – care a fost înlăturat în 2019 – și că a încercat o lovitură de stat.

RSF este condusă de fostul lider al miliției, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai cunoscut sub numele de Hemedti. El este lider adjunct al Consiliului suveran de guvernământ al Sudanului condus de generalul de armată Abdel Fattah al-Burhan din 2019.

Armata a spus că forțele aeriene sudaneze desfășoară operațiuni împotriva RSF. Filmările de la radiodifuzori au arătat o aeronavă militară pe cerul deasupra Khartumului, dar Reuters nu a putut confirma materialul în mod independent.

S-au auzit focuri de armă în mai multe părți din Khartoum, iar martorii oculari au anunțat împușcături în orașele învecinate.

Un jurnalist Reuters a văzut tunuri și vehicule blindate desfășurate pe străzile capitalei și a auzit focuri de arme grele în apropierea cartierului general atât al armatei, cât și al RSF.

Imaginile TV au arătat fum care se ridica peste mai multe zone din Khartoum.

Ciocniri aveau loc și la sediul televiziunii de stat din Sudan, a spus o prezentatoare care a apărut pe ecran. Fumul se ridica lângă Podul Halfaya dintre Omdurman și Khartoum Nord.

Purtătorul de cuvânt al forțelor armate sudaneze a declarat postului de televiziune Al Jazeera Mubasher că armata va răspunde oricăror acțiuni „iresponsabile”, deoarece forțele sale s-au ciocnit cu RSF în Khartoum și în alte părți ale țării.

Generalul de brigadă Nabil Abdallah a declarat că există o prezență puternică a trupelor RSF la sediul TV din Khartoum.

Focuri de armă

Martorii oculari au raportat focuri de armă în multe alte părți ale țării în afara Capitalei. Acestea au inclus schimburi puternice de focuri de armă la Merowe și în orașele Darfur El Fasher și Nyala.

Puterile internaționale – SUA, Rusia, Egipt, Arabia Saudită, Națiunile Unite și Uniunea Europeană – toate au cerut încetarea ostilităților, potrivit Reuters.

Partidele politice civile care au semnat un acord inițial de împărțire a puterii cu armata și RSF au cerut, de asemenea, celor două părți să pună capăt violențelor.

Armata a spus că RSF a încercat să-și atace trupele în mai multe poziții.

RSF, despre care analiștii spun că are 100.000 de persoane, a declarat că forțele sale au fost atacate mai întâi de armată, spunând într-o declarație mai devreme sâmbătă că armata a înconjurat una dintre bazele sale și a deschis focul cu arme grele.

RSF a lui Hemedti a evoluat din așa-numitele miliții janjaweed care au luptat într-un conflict din anii 2000 în regiunea Darfur. Se estimează că 2,5 milioane de persoane au fost strămutate și 300.000 au murit în conflict.

Procurorii Curții Penale Internaționale au acuzat oficiali guvernamentali și comandanți janjaweed de genocid, crime de război și crime împotriva umanității în Darfur.

Hemedti se pusese în fruntea unei tranziții planificate către democrație, tulburând colegii conducători militari și declanșând o mobilizare a trupelor în capitala Khartoum.

Diferența dintre forțe a ieșit la suprafață joi, când armata a declarat că mișcările recente, în special în Merowe, ale RSF sunt ilegale.

RSF, care împreună cu armata l-a răsturnat pe Bashir în urmă cu patru ani, a început redistribuirea unităților în Khartoum și în alte părți pe fondul discuțiilor de luna trecută privind integrarea sa în armată, în cadrul unui plan de tranziție care ar duce la noi alegeri.

Alerta MAE: Evitați călătoriile

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi, 13 aprilie, o alertă prin care recomanda cu fermitate evitarea deplasărilor în Sudan şi cu precădere în zonele de conflict, constituite din cele cinci state din Darfur şi regiunea Abyei, situată la frontiera dintre Sudan şi Sudanul de Sud, revendicată de ambele țări. „Situaţia de securitate este precară, semnalându-se frecvent  ciocniri  inter-tribale, jafuri armate, tâlhării, violuri şi răpiri. În Darfur şi statele Kordofanul de Sud şi Nilul Albastru, în pofida declarării încetării unilaterale a focului de către armată și insurgență, se menţine riscul încălcării acestuia, cu niveluri variabile de amploare”, avertiza MAE.

Conform diplomației române, Sudanul se află într-o criză economică de proporţii caracterizată de lipsa acută de pe piaţă a mărfurilor de bază, a medicamentelor şi a combustibilului. Rata anuală a inflaţiei este în creștere, iar moneda naţională își continuă devalorizarea, începând din 2013.

Având în vedere faptul că protestele de masă începute în decembrie 2018 au condus la înlăturarea de la putere, cu sprijinul armatei, a regimului fostului președinte – aflat la guvernare din 1989, iar negocierile dintre Junta militară și opoziția civilă nu au condus la soluționarea politică a crizei, protestele din Sudan au un caracter de  continuitate. Instabilitatea s-a accentuat, iar în data de 3 iunie 2019, forțele regulate de ordine au intervenit asupra manifestanților care blochează de două luni incinta ministerului Apărării.

„În acest context, Ministerul Afacerilor Externe atenționează cetățenii români că străzile din zona centrală a capitalei sunt blocate de vehicule ale armatei, ceea ce creează un climat de asediu, teamă și instabilitate accentuate și face aproape imposibilă deplasarea. Recomandarea de a se evita călătoriilor este motivată şi de consecinţele nivelului scăzut de trai (starea extrem de precară a căilor de comunicaţie, a infrastructurii, în ansamblu, a serviciilor comunitare şi a celor de utilitate publică), care

Date de contactare a autorităţilor române

Cetăţenii români care sunt totuși nevoiţi să se deplaseze în Sudan sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Khartoum şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând  propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Khartoum:  +249 1 85338114.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://khartoum.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/ și www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

„Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse”, a subliniat MAE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dosarul Biancăi Drăgușanu. Două persoane au fost reținute, 700 de haine au fost ridicate după...
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Dentista din Brăila ucisă în cabinet s-a luptat cu agresorul ei. Ce s-a descoperit la...
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Lena, soția lui Gabi Enache, mai apetisantă ca oricând! Nu se sfiește să pozeze provocator...
Misterul se adânceşte în cazul morţii stomatologului Marina Gavril. Anchetatorii caută singurul lucru care lipseşte...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
New York Times a adus în prim-plan cazul Dianei, fata ucisă de urs în Munții...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
De ce poartă ALB jucătorii de la Wimbledon? Mulți știu GREȘIT!
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Insula Iubirii, sezonul 8. Cum arăta ispita Marcel Andrei fără tatuaje și barbă. Bărbatul era...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină...
Delia, look total neașteptat la Electric Castle 2024. Cântăreața a făcut show pe scena festivalului
BANCUL ZILEI. Profa: – Bulă, te-am rugat să desenezi o vacă și iarbă. Văd doar...
Un nou experiment sugerează că suntem singura civilizație inteligentă din galaxie