CIUDAT. Celebrul cântec al rezistenței „Bella Ciao”, în difuzoarele din minaretele turcești! – VIDEO

Redactor:
Gandul
CIUDAT. Celebrul cântec al rezistenței „Bella Ciao”, în difuzoarele din minaretele turcești! – VIDEO
Celebrul cântec al rezistenței „Bella Ciao”, în difuzoarele din minaretele turcești! / Sursă FOTO: Hurriyet Daily News

În cursul zilei de joi, 21 mai, versiunea turcească a cântecului italian al rezistenței „Bella Ciao” au fost difuzat în mai multe minarete ale moscheelor din provincia Aegean a Izmirului.

Rezidenții din districtele Konak, Karşıyaka, Çiğli și Buca din Izmir au rămas șocați când au auzit ciudata chemare la rugăciune și au distribuit pe rețelele de socializare mai multe filmulețe cu incidentul neașteptat.

Unii utilizatori au susținut că incidentul ar putea fi o acțiune politică ținând  cont că a fost difuzată versiunea cântecului cântată de trupa Grup Yorum, populară în rândul protestarilor. Alții consideră incidendul o provocare ținând cont că a avut loc în luna sfântă a Ramadanului.

Ciudat. Provocare sau acțiune politică?

Directoratul religios din provincia Izmir inițial a negat difuzarea cântecului printr-o postare pe un cont de social media, însă ulterior aceasta a fost ștearsă.

„Potrivit analizei preliminare, persoane pe care nu le-am identificat au sabotat ilegal sistemul audio de chemare la rugăciune”, a transmis directoratul într-o altă postare. De asemenea, reprezentații au precizat în prezent o anchetă se află în desfășurare.

Între timp, procurorii din Izmir au deschis o anchetă penală în care îi anchetează pe cei care au sabotat sistemul audio central, dar și pe cei care au elogiat incidentul pe social media.

Ancheta a fost începută din oficiu în baza acuzației de „umilire publică a valorilor religioase” a celor care „au elogiat și susținut” incidentul pe social media, potrivit surselor citate de Hurriyet Daily News.

Procurorul General a solicitat participarea forțelor securitate, securitate publică și anti-criminalitate ale secției de poliție pentru a-i reține pe suspecții a căror identitate nu a fost dezvăluită.

Moscheele din Turcia au difuzat zilnic capitole din Coran încă din martie pentru „a ridica moralul” cetățenilor în timpul pandemiei de coronavirus.

Decizia de aceasta a fost luată de instituția religioasă cu cel mai înalt rang din Turcia – Președinția pentru Afaceri Religioase (Diyanet).

×

Urmăriți Gândul LIVE Zi decisivă pentru Legea izolării și carantinei! Proiectul inițiat de guvern intră la vot în parlament. Ședința se anunță una cu scântei, deoarece puterea și opoziția NU s-au inteles! https://bit.ly/3fbsRNm Florin Roman, deputat PNL, Adrian Țuțuianu, senator Pro România și Tudor Ionescu, secretar general adjunct ALDE, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 9 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide