Comisarul european Pierre Moscovici: Toate țările UE trebuie să adere la zona euro. Data până la care trebuie să se întâmple acest lucru

Comisarul european Pierre Moscovici: Toate țările UE trebuie să adere la zona euro. Data până la care trebuie să se întâmple acest lucru
Publicat: 01/06/2017, 16:19

Pierre Moscovici a făcut aceste declarații în contextul în care Comisia Europeană a publicat miercuri un „Document de reflecție privind aprofundarea uniunii economice și monetare”.

„Relansarea economică în zona euro rămâne prea fragilă și prea inegală: trebuie impulsionată și trebuie relansată convergența între economiile zonei euro. Iar cuvântul «convergență» este cuvântul-cheie în demersul pe care îl propunem. Pentru că riscul unei zone euro cu două viteze este real, iar consecințele ar fi grave: persistența și amplificarea divergențelor economice ar putea conduce, o spun în termeni diplomatici, la creșterea divergențelor politice și la ascensiunea forțelor extreme. Dacă nu suntem capabili să reducem divergențele în zona euro, atunci vor apărea semne de întrebare privind însăși zona euro. (…) Vreau să subliniez că ceea ce propunem astăzi este necesar și dezirabil pentru actualele state membre ale zonei euro, dar și în perspectiva viitoarei aderări a altor state membre UE. După Brexit (…), singura țară care menține opțiunea formală de a nu face parte din zona euro este Danemarca; toate celelalte țări au vocația de a adera la euro, când vor fi îndeplinite condițiile. Trebuie să fie clar că scopul nostru nu este să facem acest proces mai constrângător. Știu că s-a spus acest lucru în unele locuri. Nu, dimpotrivă. Ceea ce vrem este să facem mai atrăgătoare viitoarea aderare. Deoarece euro este moneda întregii Uniuni Europene”, a declarat Moscovici, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Potrivit unui memorandum UE dezvăluit săptămâna trecută de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, Comisia Europeană intenționează să introducă moneda euro în toate cele 27 de state membre UE până în anul 2025. Ideea nu a fost confirmată oficial, dar, potrivit site-ului TheNews.pl, a fost respinsă deja de Polonia, care încă nu vrea să adere la uniunea monetară.

Comisia Europeană a formulat, miercuri, o serie de propuneri privind aprofundarea uniunii economice și monetare, recomandând organizarea unor dezbateri politice pentru adoptarea unor măsuri de armonizare fiscală, crearea unei Trezorerii și, posibil, a unui buget al zonei euro. Comisia Europeană a publicat miercuri un „Document de reflecție privind aprofundarea uniunii economice și monetare”, pledând pentru „completarea Uniunii Financiare”, realizarea unei „Uniuni Economice și Fiscale mai integrate” și „consolidarea instituțiilor zonei euro”. „Un sistem integrat și care să funcționeze bine este esențial pentru o Uniune Economică și Monetară eficientă și stabilă. Pornind de la impulsurile dobândite deja în ultimii ani, este necesar un consens privind drumul de urmat. Acest lucru include avansarea unor elemente care sunt deja pe masa discuțiilor și decizii privind pași suplimentari de făcut începând de acum până în anul 2025”, precizează Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Executivul Uniunii Europene propune măsuri pentru completarea Uniunii bancare, reducerea riscurilor în domeniul bancar și aprofundarea conceptului Uniunii Piețelor de Capital. În sensul construirii unei „Uniuni Economice și Fiscale mai integrate”, „statele membre ar putea consolida elemente existente deja, precum coordonarea prin Semestrul european al politicilor economice sau relaționarea susținerii financiare acordate prin bugetul UE cu reformele structurale. Dar statele membre ar putea decide și îmbunătățirea capacității de stabilizare macroeconomică a zonei euro”.

De altfel, Comisia Europeană cere „fundamentarea responsabilității democratice” și „consolidarea instituțiilor zonei euro”. „Pentru ca Uniunea Economică și Monetară să fie mai puternică, statele membre trebuie să accepte împărțirea mai multor responsabilități și decizii în problematica zonei euro, într-un cadru legal comun. Acest lucru s-ar putea realiza prin Tratate UE și prin instituții, printr-o abordare interguvernamentală sau prin combinarea ambele metode. Continuarea integrării politice ar putea implica regândirea echilibrului între Comisia Europeană și Eurogrup și ar putea justifica numirea unui președinte permanent al Eurogrupului, precum și unificarea reprezentării externe a zonei euro. Ideile unei Trezorerii a zonei euro – posibil cu un buget al zonei euro -, precum și crearea unui Fond Monetar European sunt discutate, de asemenea, la nivel public, și ar putea fi luate în considerare într-o etapă ulterioară a aprofundării Uniunii Economice și Monetare, în cadrul structurilor UE”, subliniază Comisia Europeană.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...