Comisarul european Pierre Moscovici: Toate țările UE trebuie să adere la zona euro. Data până la care trebuie să se întâmple acest lucru

Comisarul european Pierre Moscovici: Toate țările UE trebuie să adere la zona euro. Data până la care trebuie să se întâmple acest lucru
Publicat: 01/06/2017, 16:19

Pierre Moscovici a făcut aceste declarații în contextul în care Comisia Europeană a publicat miercuri un „Document de reflecție privind aprofundarea uniunii economice și monetare”.

„Relansarea economică în zona euro rămâne prea fragilă și prea inegală: trebuie impulsionată și trebuie relansată convergența între economiile zonei euro. Iar cuvântul «convergență» este cuvântul-cheie în demersul pe care îl propunem. Pentru că riscul unei zone euro cu două viteze este real, iar consecințele ar fi grave: persistența și amplificarea divergențelor economice ar putea conduce, o spun în termeni diplomatici, la creșterea divergențelor politice și la ascensiunea forțelor extreme. Dacă nu suntem capabili să reducem divergențele în zona euro, atunci vor apărea semne de întrebare privind însăși zona euro. (…) Vreau să subliniez că ceea ce propunem astăzi este necesar și dezirabil pentru actualele state membre ale zonei euro, dar și în perspectiva viitoarei aderări a altor state membre UE. După Brexit (…), singura țară care menține opțiunea formală de a nu face parte din zona euro este Danemarca; toate celelalte țări au vocația de a adera la euro, când vor fi îndeplinite condițiile. Trebuie să fie clar că scopul nostru nu este să facem acest proces mai constrângător. Știu că s-a spus acest lucru în unele locuri. Nu, dimpotrivă. Ceea ce vrem este să facem mai atrăgătoare viitoarea aderare. Deoarece euro este moneda întregii Uniuni Europene”, a declarat Moscovici, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Potrivit unui memorandum UE dezvăluit săptămâna trecută de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, Comisia Europeană intenționează să introducă moneda euro în toate cele 27 de state membre UE până în anul 2025. Ideea nu a fost confirmată oficial, dar, potrivit site-ului TheNews.pl, a fost respinsă deja de Polonia, care încă nu vrea să adere la uniunea monetară.

Comisia Europeană a formulat, miercuri, o serie de propuneri privind aprofundarea uniunii economice și monetare, recomandând organizarea unor dezbateri politice pentru adoptarea unor măsuri de armonizare fiscală, crearea unei Trezorerii și, posibil, a unui buget al zonei euro. Comisia Europeană a publicat miercuri un „Document de reflecție privind aprofundarea uniunii economice și monetare”, pledând pentru „completarea Uniunii Financiare”, realizarea unei „Uniuni Economice și Fiscale mai integrate” și „consolidarea instituțiilor zonei euro”. „Un sistem integrat și care să funcționeze bine este esențial pentru o Uniune Economică și Monetară eficientă și stabilă. Pornind de la impulsurile dobândite deja în ultimii ani, este necesar un consens privind drumul de urmat. Acest lucru include avansarea unor elemente care sunt deja pe masa discuțiilor și decizii privind pași suplimentari de făcut începând de acum până în anul 2025”, precizează Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Executivul Uniunii Europene propune măsuri pentru completarea Uniunii bancare, reducerea riscurilor în domeniul bancar și aprofundarea conceptului Uniunii Piețelor de Capital. În sensul construirii unei „Uniuni Economice și Fiscale mai integrate”, „statele membre ar putea consolida elemente existente deja, precum coordonarea prin Semestrul european al politicilor economice sau relaționarea susținerii financiare acordate prin bugetul UE cu reformele structurale. Dar statele membre ar putea decide și îmbunătățirea capacității de stabilizare macroeconomică a zonei euro”.

De altfel, Comisia Europeană cere „fundamentarea responsabilității democratice” și „consolidarea instituțiilor zonei euro”. „Pentru ca Uniunea Economică și Monetară să fie mai puternică, statele membre trebuie să accepte împărțirea mai multor responsabilități și decizii în problematica zonei euro, într-un cadru legal comun. Acest lucru s-ar putea realiza prin Tratate UE și prin instituții, printr-o abordare interguvernamentală sau prin combinarea ambele metode. Continuarea integrării politice ar putea implica regândirea echilibrului între Comisia Europeană și Eurogrup și ar putea justifica numirea unui președinte permanent al Eurogrupului, precum și unificarea reprezentării externe a zonei euro. Ideile unei Trezorerii a zonei euro – posibil cu un buget al zonei euro -, precum și crearea unui Fond Monetar European sunt discutate, de asemenea, la nivel public, și ar putea fi luate în considerare într-o etapă ulterioară a aprofundării Uniunii Economice și Monetare, în cadrul structurilor UE”, subliniază Comisia Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului