Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României și Bulgariei la Schengen

Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României și Bulgariei la Schengen
Publicat: 03/06/2013, 18:34
Actualizat: 29/06/2014, 12:15

Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, se arată în cel de-al treilea raport cu privire la „bilanțul de sănătate” al acestui spațiu de liberă circulație, adoptat luni de CE.

„În urma concluziilor Consiliului din iunie 2011, potrivit cărora atât Bulgaria, cât și România îndeplinesc criteriile necesare pentru a aplica integral aquis-ul Schengen, au fost implementate măsuri care le vor facilita aderarea. Totuși, Consiliul nu a putut decide eliminarea controalelor la granițele interne pentru aceste state. Comisia continuă să sprijine aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, precum și eforturile președinției în această direcție”, se arată în raport.

Acest raport acoperă perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2012 și 30 aprilie 2013 și evaluează, în special, aplicarea normelor Schengen, procedurile de eliberare a vizelor și de securitate și situația de la frontierele externe ale spațiului Schengen, potrivit unui comunicat al CE.

– Aplicarea normelor Schengen

În cele șase luni care fac obiectul raportului, controalele la frontierele interne au fost reintroduse de Norvegia, cu ocazia ceremoniei de decernare a Premiului Nobel la Oslo (10 decembrie 2012). În perioada 3-12 decembrie 2012, 3.136 de persoane au fost verificate la frontiera norvegiană, dintre care 19 persoane nu au primit dreptul de a intra în această țară, iar opt au fost reținute.

Verificări la fața locului au fost efectuate în mai multe state participante, prin intermediul mecanismului de evaluare Schengen, cu scopul de a controla aplicarea corectă a normelor privind cooperarea polițienească (în Estonia, Letonia și Lituania), frontierele aeriene (în Polonia, Slovacia și Cehia), frontierele terestre (în Estonia, Letonia și Lituania) și vizele (în Estonia, Polonia și Slovacia). Evaluările efectuate nu au evidențiat carențe care ar obliga CE să ia măsuri imediate.

– Procedurile de eliberare a vizelor și de securitate

Sistemul de Informații privind Vizele (VIS) este operațional de-acum în cinci regiuni, recent fiind lansat în Africa de Vest și Africa Centrală (martie 2013). În curând, VIS va fi lansat în Africa de Est și Africa de Sud (6 iunie 2013), în America de Sud (5 septembrie 2013), precum și în Asia Centrală, Asia de Sud-Est și Autoritatea Palestiniană (14 noiembrie 2013). VIS funcționează bine. Până la 6 mai 2013, au fost prelucrate aproximativ 2,9 milioane de cereri de vize, au fost eliberate aproximativ 2,4 milioane de vize și au fost respinse aproximativ 348.000 de cereri.

La 9 aprilie 2013, sistemul de informații Schengen de a doua generație (SIS II) a devenit complet operațional. SIS II oferă statelor membre noi funcționalități și categorii de alerte îmbunatățite, facilitând astfel schimbul de informații între autoritățile naționale înscărcinate cu controlul la frontiere, autoritățile vamale și cele polițienești cu privire la persoanele susceptibile de a fi implicate în infracțiuni grave sau cele date dispărute.

– Situația de la frontierele externe ale spațiului Schengen

În perioada octombrie-decembrie 2012, au fost detectate aproximativ 13.600 de cazuri de trecere ilegală a frontierei, adică o scădere cu 52% în comparație cu trimestrul al patrulea din 2011. O evoluție s-a observat în Grecia, unde, în perioada iulie-septembrie 2012, s-a înregistrat mai mult de jumătate din totalul cazurilor detectate de trecere ilegală a frontierei, dar această situație s-a schimbat în urma lansării operațiunii Shield, în august 2012, când autoritățile acestei țări au realocat aproximativ 1.800 de polițiști de frontieră la granița terestră cu Turcia. În perioada octombrie – decembrie 2012, Italia a raportat 31% din toate cazurile detectate (4.231 de persoane), urmată de Grecia, cu 30% (4.035 de persoane).

Eforturi vor fi depuse în continuare, cu scopul de a îmbunătăți strângerea informațiilor cu privire la fluxurile migratorii din interiorul spațiului Schengen, măsură destinată lansării, în 2014, a unor colectări și analize periodice de date privind mișcările migratorii neregulamentare.

În septembrie 2011, CE a prezentat propuneri pentru a consolida eficacitatea și legitimitatea sistemului Schengen. Într-o comunicare, intitulată „Guvernanța Schengen – consolidarea spațiului fără control la frontierele externe”, CE și-a anunțat intenția de a prezenta instituțiilor UE, de două ori pe an, o imagine de ansamblu a funcționării sistemului Schengen.

Aceste rapoarte semestriale stau la baza dezbaterilor în PE și în Consiliu, contribuind la consolidarea orientărilor politice și a cooperării între țările Schengen. Raportul anterior al Comisiei a fost publicat în noiembrie 2012.

Datorită spațiului Schengen de liberă circulație, peste 400 de milioane de cetățeni din 26 de state europene și un număr în creștere de cetățeni ai țărilor terțe călătoresc fără a fi supuși controalelor la frontierele interne.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...