Comisia Europeană nu renunță la proiectul South Stream. Când sunt programate următoarele negocieri

Comisia Europeană nu renunță la proiectul South Stream. Când sunt programate următoarele negocieri
Publicat: 02/12/2014, 18:47

„Viitoarea întâlnire a fost planificată pe 9 decembrie și va avea loc chiar dacă Rusia a anunțat că renunță la proiect”, a declarat vicepreședintele CE pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.

El a adăugat că proiectul a fost discutat în mod regulat de către statele membre relevante și Comisie, care a găzduit mai multe întâlniri pentru a găsi o soluție care să respecte legislația UE.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni, în timpul unei vizite în Turcia, că Moscova abandonează proiectul din cauza obiecțiilor Comisiei Europene.

Potrivit CE, proiectul care are rolul să transporte gaze rusești pe sub Marea Neagră, via Bulgaria, către Europa de Sud și Centrală, ocolind Ucraina, nu respectă așa-numitul Pachet Trei Energie al UE, legislație care prevede separarea operațiunilor de producție de energie de cele de distribuție.

„În mod evident, această nouă evoluție va fi un element suplimentar care va fi discutat la acea întâlnire”, a spus Sefcovic.

El a adăugat că schimbările permanente care au loc în sectorul energetic al UE sunt un alt motiv pentru care trebuie construită o uniune energetică cu o politică orientată către mediu, iar una dintre priorități va fi securitatea aprovizionării cu energie.

Potrivit unui reprezentant al institutului de cercetări Centre for European Policy Studies din Bruxelles, Christian Egenhofer, anunțul lui Putin poate fi interpretat ca o amenințare la adresa Bulgariei și o încercare de a presa autoritățile de la Sofia să ofere termeni mai favorabili Gazprom, care conduce proiectul South Stream.

Un purtător de cuvânt al CE în domeniul protejării climei și energiei, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat marți, într-o conferință de presă, că executivul UE nu dispune de un cadru legal pentru a compensa Bulgaria, în urma anulării de către Rusia a construcției South Stream.

Renunțarea la proiectul de 45 de miliarde de dolari reprezintă cel mai recent semn al faptului că legăturile economice dintre Rusia și Europa rămân tensionate, în condițiile în care criza din Ucraina continuă.

Rusia vrea să construiască, împreună cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia către Turcia, în condițiile în care președintele Putin a anunțat renunțarea la proiectul South Stream, iar relațiile cu UE sunt încă tensionate.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că, în locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz către Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traversează Marea Neagră.

Astfel, Gazprom va construi, alături de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, a relatat Bloomberg.

Gazprom va putea folosi, însă, o parte din investițiile făcute deja pentru South Stream, a declarat Alexei Miller, directorul general al gigantului rus. Acesta a precizat că aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adică 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis către țările din Balcani.

Gazprom a cheltuit 487 de miliarde de ruble (9,4 miliarde dolari) în ultimii trei ani pentru proiectul South Stream și pentru renovarea conductelor de pe teritoriul Rusiei, care urmau să fie conectate la South Stream.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
VIDEO. Paula Seling, apariție de senzație pe străzile Parisului: "Câți artiști pot face asta? Respect"
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...