Comisia Europeană: Politica fiscală a României este lipsită de continuitate, predictibilitate și planificare strategică

Comisia Europeană: Politica fiscală a României este lipsită de continuitate, predictibilitate și planificare strategică
Publicat: 26/02/2015, 17:57

În raport se arată că în cursul anului 2014 contribuțiile de asigurări sociale au fost reduse cu cinci puncte procentuale și a fost introdusă taxa pe construcții speciale, care a fost modificată și redusă în ianuarie 2015. În plus a fost introdusă o scutire fiscală pe profitul reinvestit în echipamente tehnologice, care este aplicabilă în perioada iulie 2014-sfârșitul lui 2016.

Comisia Europeană notează faptul că astfel de stimulente sunt folosite de regulă mai mult ca instrumente în perioade de scădere economică. De asemenea, consultările cu partenerii sociali legate de unele dintre aceste măsuri au fost limitate, iar termenele de introducere relativ scurte.

În privința reducerii contribuției de asigări sociale cu cinci puncte procentuale, Comisia Europeană estimează că măsura va genera pierderea unor venituri bugetare de 0,75% din PIB, în acest an.

„Guvernul intenționează să compenseze acest impact în principal prin reduceri ale cheltuielilor, în trimestrul patru al anului trecut, precum și în 2015. Sustenabilitatea acestei abordări rămâne să fie verificată în cursul anului 2015”, se arată în raport.

DESCARCĂ RAPORTUL COMISIEI EUROPENE

Un alt motiv de îngrijorare menționat de Comisia Europeană este conformarea la plata TVA. Astfel, începând din anul 2000, decalajul mediu la colectarea TVA a depășit 40%, cu un nivel de 44% în 2012, cel mai ridicat din Uniunea Europeană și cu mult peste media de 16% la nivelul a 26 de state membre. Cu toate acestea, raportul menționează că autoritățile introduc treptat măsuri de îmbunătățire a colectării TVA, cum ar fi plățile electronice, o nouă procedură de înregistrare a TVA și o loterie pentru facturile fiscale.

Raportul face referire și la programul de restructurare a creditelor persoanelor cu venituri mici sau medii, introdus în iunie 2014, care ar putea avea un impact negativ asupra disciplinei creditelor și ar putea avea ca efect necesitatea unor provizioane suplimentare din partea băncilor. Accesarea acestui program este deocamdată limitată, dar autoritățile intenționează să modifice criteriile de eligibilitate, pentru a-l face mai atractiv.

Munca nedeclarată și declararea unor venituri sub nivelul lor real influențează negativ veniturile fiscale, se mai arată în raportul CE. Discrepanța dintre nivelul relativ de impozitare a muncii și veniturile reale din impozitarea muncii sugerează un nivel ridicat al veniturilor nedeclarate. Raportul menționează raportul annual al Consiliului Fiscal din 2013, potrivit căruia circa 1,57 milioane de persoane din România munceau fără forme legale, în 2012.

Potrivit CE, deciziile justiției și companiile de stat nerentabile reprezintă riscuri pentru viitoarele deficite bugetare.

„Deciziile neanticipate ale justiției, cu impact bugetar semnificativ, au fost un fapt obișnuit în ultimii ani, iar anticiparea unor posibile riscuri legale rămâne o problemă. Unele companii de stat și alte companii reclasificate au contribuit la deficitul bugetar, ceea ce reflectă ineficiență și slabă guvernanță corporatistă”, notează raportul.

În domeniul cheltuielilor publice, ineficiențele semnificative încă afectează potențialul de creștere al României. Proiectele finanțate local duc lipsă uneori de o pregătire corespunzătoare, potrivit Comisiei. Totodată, absorbția fondurilor UE este scăzută, de numai 52,2% din fondurile structurale și de coeziune disponibile la sfârșitul anului 2014.

Totuși, continuarea ajustării fiscale și nivelul sustenabil al datoriei publice contribuie la condiții confortabile de finanțare. Toate cele trei mari agenții de rating au acordat României rating recomandabil investițiilor, iar asigurarea pentru riscul de neplată (CDS-uri) se află la cel mai redus nivel după jumătatea anului 2007.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control