Compania germană RWE a început să livreze gaze Ucrainei

Compania germană RWE a început să livreze gaze Ucrainei
Publicat: 15/04/2014, 17:55
Actualizat: 07/02/2016, 00:40

Potrivit unui acord valabil până în 2017, RWE ar urma să livreze Ucrainei până la 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan a declarat anterior că aprovizionarea cu gaze a Ucrainei din Uniunea Europeană va fi asigurată de Franța și Germania.

Autoritățile de la Kiev au convenit să plătească pentru gazele provenite din Europa 386 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Ucraina a mai folosit infrastructura poloneză pentru aprovizionarea cu gaze în noiembrie 2012, dar a renunțat după ce autoritățile de la Moscova i-au oferit un discount de 30%.

Statul ucrainean a beneficiat de un preț special pentru gazele rusești până la 1 aprilie, când grupul Gazprom a anunțat că elimină discounturile, fapt care a condus la majorarea costului acestora cu 80%.

Premierul Arseni Iațeniuk a declarat la începutul acestei luni că Ucraina poartă discuții în regim de urgență cu statele vecine membre UE, pentru a importa gaze naturale din vest în urma creșterii prețului perceput de Rusia, principalele surse de aprovizionare vizate fiind Slovacia, Ungaria și Polonia.

Polonia poate livra 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an către Ucraina, iar Ungaria poate exporta 3,5 miliarde metri cubi. România ar dispune de o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi către Ucraina, însă nu s-a ajuns la un acord ferm în acest sens, potrivit Reuters.

Asigurarea unei surse de aprovionare cu gaze naturale la un preț rezonabil a devenit o urgență pentru noul guvern de la Kiev, după ce Rusia, care a anexat în luna martie Peninsula Crimeea, a renunțat la tarifele de discount practicate în cazul exporturilor către Ucraina și a crescut recent cu aproximativ 80%, prin două majorări succesive, prețul perceput acestei țări, la 485 de dolari mia de metri cubi.

Importurile din Rusia acoperă aproximativ jumătate din necesarul de gaze naturale al Ucrainei. Cele două țări sunt în conflict după ce fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici a fost destituit, în februarie, printr-o revoltă violentă a protestatarilor care doresc apropierea de Uniunea Europeană.

Rusia a reacționat prin ocuparea și anexarea Peninsulei Crimeea, regiune cu o populație majoritar rusă, care găzduiește, în Portul Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagră. Tensiunile au generat cea mai gravă criză de la Războiul Rece între Rusia și Vest.

Iațeniuk susține că funcționarea în regim invers, de la vest spre est, a conductelor de tranzit către statele UE este posibilă din punct de vedere tehnic.

Rusia a majorat la 485 de dolari mia de metri cubi prețul gazului pentru Ucraina, nivel apropiat de tarifele percepute de Gazprom altor state din Europa Centrală. Discountul practicat până în luna martie de Rusia a făcut parte dintr-un pachet de sprijin economic promis fostului președinte Ianukovici pentru a menține Ucraina în sfera de influență a Moscovei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis săptămâna trecută liderilor din 18 țări, inclusiv celor din România și Republica Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene.

„Economia Ucrainei se îndreaptă spre incapacitate de plăți, spre oprirea producției și șomaj masiv”, a avertizat președintele Rusiei, cerând consultări urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene.

Vladimir Putin a avertizat totodată în legătură cu riscurile pe care criza ucraineană le are asupra livrărilor de gaze rusești.

Ministrul ucrainean de Finanțe Oleksandr Șlapak a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Ucraina va primi, probabil, 7 miliarde de dolari de la FMI în acest an, printr-un program de împrumut de până la 18 miliarde de dolari, banii fiind destinați susținerii bugetului și rezervelor băncii centrale.

Uniunea Europeană a aprobat luni un ajutor financiar de 1 miliard de euro destinat Ucrainei, reducând taxele vamale pentru această țară, confruntată cu numeroase dificultăți economice.

Totodată, secretarul american al Trezoreriei Jacob Lew a semnat luni o garanție, din partea Statelor Unite, pentru un credit în valoare de un miliard de dolari destinat Ucrainei, la Washington, unde l-a primit pe ministrul ucrainean al Finanțelor Oleksandr Șlapak.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Aterizare fără roțile din față pentru un avion Boeing 767! VIDEO de necrezut