Aproape 1.000 de rezervişti şi foşti rezervişti ai Forţelor Aeriene Israeliene au publicat o scrisoare semnată, sub forma unui anunţ, în diverse publicaţii, precum portalul Ynet, cerând eliberarea tuturor ostaticilor, chiar cu preţul încetării războiului din Fâşia Gaza.
Reamintim că mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani – au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas, pe 7 octombrie 2023, în acea „sâmbătă neagră” în care a fost un adevărat masacru.
„În acest moment, războiul serveşte în primul rând intereselor politice şi personale, nu intereselor de securitate. Continuarea războiului nu va contribui la niciunul dintre obiectivele sale declarate şi va duce la moartea ostaticilor, soldaţilor şi civililor nevinovaţi, precum şi la epuizarea rezerviştilor.
Aşa cum s-a dovedit în trecut, doar un acord poate returna ostaticii în siguranţă, în timp ce presiunea militară duce în primul rând la uciderea ostaticilor şi la punerea în pericol a soldaţilor noştri”, se arată în scrisoare, informează joi EFE, relatează Agerpres.
Semnatarii scrisorii fac totodată apel la mobilizarea israelienilor, pentru a cere încetarea luptelor şi returnarea celor 59 de ostatici aflaţi încă în Fâşia Gaza.
„Fiecare zi care trece le pune viaţa în pericol. Fiecare moment suplimentar de ezitare este o ruşine”, au subliniat semnatarii.
În cifre, Israelul a reuşit să elibereze în viaţă doar opt ostatici prin operaţiuni militare, în timp ce 147 au fost eliberaţi prin negocieri şi schimburi, inclusiv opt cadavre.
Ministrul apărării israelian Israel Katz şi şeful Statului Major, Eyal Zamir, au decis să-i destituie pe rezerviştii care au semnat scrisoarea.
Decizia a fost confirmată într-un comunicat de presă al biroului premierului Netanyahu, în care acesta şi-a exprimat sprijinul pentru concedierea militarilor, argumentând că declaraţiile lor sunt „de neiertat” deoarece „slăbesc” armata israeliană şi „întăresc duşmanii ” Israelului.
Biroul prim-ministrului atribuie scrisoarea „unui grup extremist marginal care încearcă din nou să distrugă societatea israeliană din interior”, care nu reprezintă armata şi este „mobilizat cu un singur obiectiv: să răstoarne guvernul.”
Potrivit ziarului israelian Haaretz şi altor publicaţii locale, comandantul Forţelor Aeriene Israeliene, Tomer Bar, a ordonat miercuri ofiţerilor superiori să-i sune pe semnatari, pentru a-i îndemna să-şi retragă declaraţiile şi i-a ameninţat pe rezervişti cu concedierea dacă nu fac acest lucru.
Doar 25 de piloţi şi-au retras semnăturile, în timp ce încă opt rezervişti au decis să semneze scrisoarea în semn de protest faţă de ameninţarea cu concedierea, potrivit acestei publicaţii.
Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie 2023 în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „un genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.
”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.
”Aceste acte constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii -, un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”
CITEȘTE ȘI:
EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”