Gaidau Ion
10.12.2014
Internațional

Concluziile DURE ale raportului Senatului SUA cu privire la tehnicile de interogare ale CIA: cele 20 de acuzații aduse Agenției Centrale de Informații

Concluziile DURE ale raportului Senatului SUA cu privire la tehnicile de interogare ale CIA: cele 20 de acuzații aduse Agenției Centrale de Informații
Concluziile DURE ale raportului Senatului SUA cu privire la tehnicile de interogare ale CIA: cele 20 de acuzații aduse Agenției Centrale de Informații

1. Utilizarea de către CIA a unor tehnici dure de interogare nu a fost un mijloc eficient pentru a obține informații sau cooperarea unor deținuți.

2. Justificarea de către CIA a utilizătii tehnicilor dure de interogare se bazează pe afirmații inexacte cu privire la eficiența lor.

3. Interogatoriile unor deținuți ai CIA au fost brutale și mult mai dure decât CIA le-a descris aleșilor.

4. Condițiile de încarcerare ale unor deținuți ai CIA erau mai dure decât CIA le-a prezentat aleșilor.

5. CIA a furnizat în mod repetat informații inexacte Departamentului american al Justiției, punând piedici unei analize juridice corecte asupra programului de detenție și interogare al CIA.

6. CIA s-a sustras activ sau a împiedicat supravegherea acestui program de către Congres.

7. CIA a împiedicat supravegherea și procesul de decizie al Casei Albe.

8. Implementarea și gestionarea acestui program de către CIA a complicat și uneori a împiedicat misiunile de securitate națională ale altor agenții.

9. CIA a împiedicat supravegherea prin intermediul biroului inspectorului general al CIA.

10. CIA a coordonat difuzarea unor informații clasificate presei, inclusiv informații inexacte privind eficiența unor tehnici dure de interogare.

11. CIA (Agenția Centrală de Informații) nu era pregătită în momentul lansării programului de detenție și interogare, la peste șase luni după ce i s-a permis să dețină persoane.

12. Programul de detenție și interogare era implementat inadecvat și prost gestionat în întregime, în special în 2002 și la începutul lui 2003.

13. Doi psihologi externi au dezvoltat tehnicile dure de interogare ale CIA și au jucat un rol central în implementarea, estimarea și gestionarea programului. În 2005, CIA a subcontractat majoritatea operațiunilor legate de acest program.

14. Deținuții CIA au fost supuși unor tehnici coercitive de interogare care nu au fost aprobate de Departamentul Justiției sau autorizate de oficialii CIA.

15. CIA nu a prezentat o listă completă sau exactă cu indivizii pe care îi deține și a reținut persoane care nu îndeplineau criteriile pentru a fi închise. Afirmațiile CIA cu privie la numărul deținuților săi și al celor care au fost supuși tehnicilor sale de interogare erau inexacte.

16. CIA nu a reușit să evalueze corect eficiența interogatoriilor sale forțate.

17. CIA a sancționat rareori membrii săi care au comis încălcări grave și au efectuat activități inadecvate.

18. CIA a ignorat numeroase critici interne și obiecții pe tema implementării și gestionării programului său de detenție și interogare.

19. Programul CIA nu era viabil și s-a încheiat efectiv în 2006, după dezvăluiri de presă, diminuarea cooperării altor state și apariția unor preocupări de ordin juridic.

20. Programul CIA a afectat reputația Statelor Unite în lume și a generat costuri suplimentare importante, atât de ordin financiar, cât și de altă natură.

Inchide