• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Condiție pentru includerea în Visa Waiver: România și SUA au semnat acordul privind combaterea terorismului

Condiție pentru includerea în Visa Waiver: România și SUA au semnat acordul privind combaterea terorismului
Acordul România-SUA privind combaterea terorismului și criminalității, un criteriu tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver, a fost semnat în timpul vizitei vicepremierului Gabriel Oprea la Washington, unde s-a întâlnit cu procurorul general, Loretta Lynch.

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însoțit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, s-a întâlnit luni cu procurorul general al Statelor Unite ale Americii, Loretta Lynch, cu care a discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA, justiția și statul de drept fiind elemente esențiale ale acestuia, se arată într-un comunicat de presă al MAI transmis marți.

Cu această ocazie a fost semnat Acordul dintre România și SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave.

„Prin încheierea acestui Acord, România îndeplinește încă un criteriu tehnic necesar pentru îndeplinirea condițiilor Programului Visa Waiver, în procesul de liberalizare a acordării vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Statele Unite ale Americii”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

Acordul va reglementa, pe baze juridice, cooperarea, prevenirea, descoperirea și investigarea infracțiunilor grave, a infracțiunilor de terorism și asigurarea schimbului de informații între autoritățile cu atribuții în acest domeniu din cele două țări, a precizat MAI.

În cadrul întâlnirii, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat importanța și stadiul excelent al relațiilor bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii, în special în domeniul securității regionale și transatlantice și în cooperarea în domeniul justiției.

„Procurorul general al SUA, doamna Loretta Lynch a apreciat parteneriatul deosebit dintre cele două țări în domeniul justiției, mulțumind vicepremierului Gabriel Oprea pentru implicarea sa în realizarea acestei cooperări, precum și pentru contribuția sa la semnarea acestui acord important pentru Statele Unite ale Americii”, potrivit MAI.

Visa Waiver permite cetățenilor din țările incluse în program să călătorească fără viză în Statele Unite timp de 90 de zile, fiind deschis pentru cetățenii ai căror țări au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3%. Programul a fost lansat în 1986 și include în prezent 38 de țări, dintre care 23 de state membre ale Uniunii Europene. Singurele membre UE care nu fac parte din Visa Waiver sunt România, Bulgaria, Croația, Ciprul și Polonia.

Inchide