Conflictul din estul Ucrainei. Încă un soldat ucis de forțele separatiste pro-ruse

Conflictul din estul Ucrainei. Încă un soldat ucis de forțele separatiste pro-ruse
Conflictul din estul Ucrainei. Încă un soldat ucis de forțele separatiste pro-ruse / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 10/07/2021, 16:53

Armata ucraineană a anunţat sâmbătă, 10 iulie, că un militar a fost ucis şi alţi trei răniţi în estul țării. Acolo, în regiunea separatistă pro-rusă Donbas, luptele se dau de ani buni, iar pacea este, deja, un deziderat imposibil de atins. În ultima perioadă, conflictul a luat amploare din nou, cu multe victime în ambele tabere.

Este al patrulea soldat ucrainean ucis în numai o săptămână, scrie The Moscow Times. Conform armatei Kievului, militarii răniţi au fost transportaţi la spital, iar vieţile lor nu sunt  puse în pericol.

Kievul acuză că forțele separatiste le-au atacat pozițiile

Pe Facebook, armata ucraineană a precizat că poziţiile sale de pe front au fost vizate de tiruri de artilerie, de mortiere, de lansatoare de grenade şi de mitraliere trase de forțele pro-ruse. „În ultimele două săptămâni, au avut loc tot mai multe încălcări ale armistiţiului”, a anunțat, într-un comunicat, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care are desfăşuraţi în regiune sute de observatori.

  • Ucraina este în conflict din 2014 cu separatiştii din regiunile Doneţk şi Luhansk, din estul ţări. Războiul, care a făcut peste 13.000 de morţi, a izbucnit la scurt timp după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Rusia a susținut întotdeauna că sprijinul său pentru regiunile separatiste este pur politic, însă Kievul şi aliaţii săi occidentali au denunţat trimiterea de trupe şi de arme de către Moscova.

După un armistiţiu în mare parte respectat în a doua jumătate a lui 2020, tensiunile s-au reaprins în acest an, în special în primăvară, când Moscova a desfăşurat timp de mai multe săptămâni aproape 100.000 de soldaţi la frontierele ucrainene. Rusia susţine că este vorba de exerciţii şi că soldaţii au fost retraşi, însă conform Kievului această retragere rămâne limitată.