Confruntări militare intense în sudul Fâșiei Gaza /Guvernul israelian, supus presiunilor interne și internaționale pentru oprirea ofensivei

Confruntări militare intense în sudul Fâșiei Gaza /Guvernul israelian, supus presiunilor interne și internaționale pentru oprirea ofensivei
Publicat: 11/12/2023, 16:38

Armata israeliană este implicată în confruntări militare intense cu militanți Hamas, în sudul Fâșiei Gaza, iar cel puțin șase militari israelieni au fost uciși, pe fondul intensificării presiunilor interne și internaționale, inclusiv din partea SUA, asupra Guvernului Benjamin Netanyahu.

Armata israeliană a confirmat moartea a șase militari, în ultimele 24 de ore, în luptele din orașul palesinian Khan Younis, situat în sudul Fâșiei Gaza, conform publicațiilor Haaretz și The Times of Israel. În total, până în prezent, 105 militari israelieni au fost uciși în Fâșia Gaza, iar 1.593 au fost răniți în confruntări.

Grupul islamist Hamas a anunțat că a pierdut aproximativ 100 de combatanți, dar Israelul consideră că în realitate numărul este mult mai mare.

Între timp, atacurile cu rachete continuă asupra zonelor din sudul și centrul Israelului, inclusiv asupra orașului Tel Aviv. O persoană a fost rănită ușor.

Guvernul Benjamin Netanyahu se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari pe plan intern și la nivel internațional.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a denunțat solicitările Guvernului Netanyahu de suplimentare masivă a bugetului pe 2023 pentru suportarea costurilor ofensivei din Fâșia Gaza.

”Este un buget corupt, un buget politic. Suntem de două luni în război, iar statul Israel nu are încă planuri pentru perioada post-conflict, nu există niciun efort diplomatic organizat în război, nu există o diplomație unitară, nu există niciun plan economic pentru a face față daunelor. Nimeni nu se ocupă de militarii rezerviști. Pe scurt: nu există niciun guvern”, a acuzat Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid (Există un Viitor, centru-dreapta, opoziție).

În același timp, un oficial guvernamental israelian a declarat, sub protecția anonimatului, că Guvernul Netanyahu s-ar putea confrunta cu intensificarea presiunilor din partea Statelor Unite, pentru a suplimenta asistența umanitară în Fâșia Gaza.

Însă alt oficial israelian a negat că ar exista presiuni din partea SUA. ”Există înțelegere în proporție de sută la sută din partea SUA pentru războiul nostru, atât la nivel public, cât și privat”, a susținut oficialul citat.

Statele Unite au blocat, vineri, un proiect de rezoluție al Consiliului de Securitate ONU privind instituirea unui armistițiu durabil în Fâșia Gaza. În replică, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat Washingtonul de ”complicitate la crimele de război” comise de Israel în Fâșia Gaza, conform publicației Asharq Al Awsat.

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la 17.700 de morți și 48.700 de răniți, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat organizației islamiste Hamas.

În Fâșia Gaza sunt 138 de ostatici israelieni, iar Abu Obaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam, filiala militară a grupului Hamas, a avertizat asupra situației acestora. ”Israelul și susținătorii săi nu vor putea obține eliberarea în viață a captivilor în lipsa unui schimb de prizonieri și fără a accepta condițiile Hamas”, a declarat Abu Obaida.

Guvernul israelian a anunțat că Fâșia Gaza va trebui să fie demilitarizată după încheierea confruntărilor armate, subliniind că nu va accepta prezența forțelor internaționale. Însă Administrația de la Washington a semnalat că se opune menținerii de către Israel a unei forțe militare pe teritoriul Fâșiei Gaza. De asemenea, potrivit unor diplomați, Washingtonul insistă ca Guvernul Netanyahu să înceteze ofensiva în Fâșia Gaza în cel mult o lună.

Patru țări din cadrul Uniunii Europene – Spania, Irlanda, Malta și Belgia – i-au cerut luni președintelui Consiliului European, Charles Michel, să insiste la nivel internațional pentru un armistițiu durabil în Fâșia Gaza. ”Trebuie să cerem imediat tuturor părților să accepte un armistițiu durabil, care să conducă la încetarea ostilităților”, au transmis cele patru state, potrivit cotidianului Le Monde.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: ”Ucrainenii au dubii în legătură cu discursurile optimiste ale lui Volodimir Zelenski”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?