Congresul american ignoră amenințările lui Obama și aprobă un buget de 643 miliarde de dolari pentru Pentagon

Congresul american ignoră amenințările lui Obama și aprobă un buget de 643 miliarde de dolari pentru Pentagon
Publicat: 19/05/2012, 15:58
Actualizat: 19/05/2012, 22:49

Camera Reprezentanților din Congresul American a aprobat vineri un buget de 642.5 miliarde de dolari pentru Pentagon, pe anul 2013, și a ignorat astfel propunerea de buget făcută de Barack Obama, care era cu patru miliarde mai mică, relatează Reuters.

Camera Reprezentanților, condusă de o majoritate republicană, a decis să autorizeze o creștere a cheltuielilor de apărare, în ciuda amenințării președintelui că se va folosi de dreptul lui de veto dacă nu se respectă acordul de buget stabilit vara trecută de el, împreună cu Congresul.

Textul privind proiectul de buget al Pentagonului pe anul fiscal 2013 a fost adoptat cu 299 de voturi pentru și 120 împotrivă.

Documentul acordă un două mari pachete de cheltuieli: 554 de miliarde de dolari pentru Departamentul Apărării și 88,5 miliarde pentru războiul din Afganistan.

De asemenea, textul noului buget conține un pasaj care autorizează o intervenție militară în Iran, „dacă este necesar”. Această condiție se traduce printr-o eventuală amenințare cu arme nucleare pe care SUA sau aliații lor o pot simți din partea Iranului.

Totodată, bugetul Pentagonului face referire și la Coreea de Nord. El conține un amendament care permite desfășurarea de arme nucleare tactice în Peninsula Coreea, în ciuda avertismentelor venite din partea lui Adam Smith, cel mai înalt responsabil democrat din Comisia de Apărare a SUA. Smith a catalogat o asemenea mișcare drept un gest „periculos și imprudent”.

O altă prevedere a textului adoptat vineri de Camera Reprezentanților vizează puterea președintelui de a decide păstrarea în custodie pe termen nedefinit a suspecților de terorism arestați pe teritoriul Statelor Unite și transferarea lor în închisori militare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase