Conservatoarea Roberta Metsola, aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European. Cine este ea și care sunt controversele din jurul numelui său

Conservatoarea Roberta Metsola, aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European. Cine este ea și care sunt controversele din jurul numelui său
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18/01/2022, 13:51
Actualizat: 18/01/2022, 14:12

Parlamentul European a ales-o ca președinte pe avocata conservatoare Roberta Metsola, din Malta, după decesul fostului deținător al funcției, David Sassoli.

Metsola este prima femeie din ultimii 20 de ani care ocupă acest post, informează Deutsche Welle.

Ea fusese până marți președinte interimar al Parlamentului European, fiind vicepreședintele forului înainte de moartea lui David Sassoli.

Metsola a primit 458 de voturi „pentru” din totalul de 616 voturi exprimate.

La 43 de ani, Metsola este cea mai tânără persoană din istoria legislativului european care ocupă postul, dar și prima femeie în această funcție din ultimii 20 de ani.

Ea provine din fracțiunea conservatoare a Partidului Popular European (PPE), în timp ce Sassoli a fost membru al grupării social-democraților, de stânga (S&D).

„Mă simt onorată de responsabilitatea pe care mi-o încredințați”, le-a spus ea colegilor.

Ea a avertizat că unele forțe vor „continua să testeze limitele valorilor noastre și ale principiilor noastre europene”, avertizând că legislativul va trebui „să lupte împotriva euroscepticismuui care se instalează atât de repede și atât de ușor”.

Roberta Metsola, criticată pentru opoziția sa față de avort

Roberta Metsola este membră a Parlamentului European din 2013. Ea a fost membră a Partidului Naționalist de centru-dreapta din Malta încă din tinerețe și a militat pentru ca mica națiune insulară să devină membru UE. Opoziția ei puternică față de avort i-a atras critici din partea unor adversari politici.

Potrivit Politico, Metsola a votat împotriva multor rezoluții ale Parlamentului care apără drepturile la avort și s-a referit adesea la această problemă ca fiind o competență națională.
De când a devenit o instituție cu membri aleși direct, în 1979, Parlamentul European a mai avut doar două femei președinte, Simone Veil și Nicole Fontaine, ambele din Franța.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis un mesaj de felicitare Robertei Metsola.

„Fiind a treia femeie care conduce această nobilă instituție, eforturile și determinarea dumneavoastră sunt o inspirație pentru noi toți. Vom coopera strâns pentru redresarea UE”, a transmis Ursula von der Leyen.

Și Guvernul României a transmis pe Twitter un mesaj de felicitare adresat Robertei Metsola.

„Felicitări pentru alegerea ca președinte al PE. Vom lucra cu dumeavoastră pentru o Uniune Europeană care protejează valorile democratice, asigură prosperitatea cetățenilor și susține activ agenda de reforme a partenerilor din Parteneriatul Estic și Balcanii de Vest”, se arată în mesaj.

David Sassoli, fostul președinte al Parlamentului European, a murit pe 11 ianuarie într-un spital din Italia. În vârstă de 65 de ani, acesta era spitalizat din 26 decembrie, din cauza unor complicaţii „grave” cauzate de o disfuncție a sistemului imunitar.

„Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la ora 1:15 la data de 11 ianuarie , la spitalul din Aviano, Italia, unde a fost internat“ , a scris Roberto Cuillo pe Twitter, purtătorul său de cuvânt.

După ce a contractat o pneumonie în septembrie anul trecut, Sassoli a petrecut mai bine de două luni de recuperare în ţara sa natală şi revenise recent la activitatea politică, când, la 26 decembrie, a fost din nou internat într-un spital italian pentru „complicaţii grave în urma unei disfuncţii a sistemului imunitar”.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult