CONTROVERSĂ. Răzbunarea lui Erdogan. Transformă catedrala Hagia Sophia în moschee!

CONTROVERSĂ. Răzbunarea lui Erdogan. Transformă catedrala Hagia Sophia în moschee!
CONTROVERSĂ. Răzbunarea lui Erdogan. Transformă catedrala Hagia Sophia în moschee! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 09/07/2020, 13:54

Soarta catedralei ortodoxe Hagia Sophia stă în pixul unui judecător din Istanbul, însă zarurile par a fi fost aruncate, la cât de insistent s-a pronunțat Recep Erdogan pe acest subiect. „Sultanul” a cerut ca Hagia Sophia, fosta catedrală a Patriarhiei de Constantinopol, să devină moschee și asta cât mai urgent!

Vineri, 10 iulie, o instanţă turcă ar putea anunţa că hotărârea din 1934, conform căreia Hagia Sophia a fost transformată în muzeu, nu a fost una legală. Astfel, acest simbol al fostului Imperiu Bizantin ar putea reveni la statutul de moschee, cerut de autoritățile „otomane”.

Erdogan contestă o lege de pe vremea lui Kemal Ataturk

Solicitarea lui Recep Tayyip Erdogan, ca Sfânta Sofia să se transforme în moschee, a provocat reacţii virulente din partea unor oficialităţi din SUA, Rusia şi Grecia, precum şi a unor reprezentanţi de seamă ai bisericilor creştine.

Instanța de judecată va lua în discuţie legalitatea deciziei date în 1934, la un deceniu după înfiinţarea Republicii, sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk, de a transforma fosta catedrală creştină bizantină, devenită moschee sub ocupaţia otomană, într-un muzeu.

„Ne aşteptăm ca decizia să fie de anulare. Verdictul va fi dat vineri”, a declarat pentru cotidianul Ahval un oficial turc de rang înalt sub protecţia anonimatului. Un reprezentant al partidului lui Erdogan, aflat la putere, care are rădăcini islamiste, a precizat că vineri este aşteptată o decizie în favoarea revenirii Hagiei Sophia la statutul de moschee.

Editorialistul pro-guvernamental Abdulkadir Selvi a scris în cotidianul Hurriyet că instanţa a luat deja decizia de revenire la statutul de moschee şi că o va anunţa vineri: „Această naţiune a aşteptat timp de 86 de ani. Instanţa a ridicat lanţurile de interdicţii de pe Hagia Sophia”.

Mistificarea istoriei în cazul catedralei Hagia Sophia

Asociaţia care a adus acest caz în atenţia justiţiei turce susţine că Hagia Sophia a fost, de fapt, proprietatea sultanului Mahomed al II-lea, care în 1453 a cucerit Constantinopolul şi a transformat catedrala bizantină veche de 900 de ani în moschee.

Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, așa-zisul lider spiritual al celor peste 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume, a declarat că revenirea la statutul de moschee ar reprezenta o dezamăgire pentru creştini şi ar marca „o fractură” între Orient şi Occident. Patriarhul de la Moscova, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a precizat că această schimbare reprezintă o ameninţare pentru întreaga creştinătate!