CONTROVERSE. Unul dintre cei mai puternici oameni politici din lume, cu sănătatea precară în plină pandemie de coronavirus! Țara în care informațiile sunt controlate de conducător

CONTROVERSE. Unul dintre cei mai puternici oameni politici din lume, cu sănătatea precară în plină pandemie de coronavirus! Țara în care informațiile sunt controlate de conducător
CONTROVERSE. Unul dintre cei mai puternici oameni politici din lume, cu sănătatea precară în plină pandemie de coronavirus! Țara în care informațiile sunt controlate de conducător / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 21/04/2020, 08:52

SUA monitorizează informațiile care sugerează că liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, este în pericol grav după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale anterioare, potrivit unui oficial american.

O a doua sursă „familiarizată” cu serviciile a declarat pentru CNN că SUA a monitorizat îndeaproape rapoartele cu privire la sănătatea lui Kim.

Kim a ratat recent sărbătoarea zilei de naștere a bunicului său pe 15 aprilie, ceea ce a suscitat speculații despre bunăstarea sa. El fusese văzut cu patru zile înainte de asta la o ședință de guvern.

A lipsit de la o importantă sărbătoare națională

Un alt oficial american a declarat luni pentru CNN că preocupările legate de sănătatea lui Kim sunt credibile, dar gravitatea este greu de evaluat.

Daily NK, un ziar online cu sediul în Coreea de Sud, care se concentrează pe Coreea de Nord, relatează că președintele Kim ar fi fost supus pe 12 aprilie unei proceduri la nivelul sistemului cardiovascular.

Ar fi fost supus unei proceduri medicale

Kim ar fi fost supus acestei proceduri din cauza „fumatului excesiv, obezității și suprasolicitării”, potrivit site-ului de știri, iar acum urmează tratament într-o vilă din județul Hyangsan.

După ce s-a constatat că starea de sănătatate a liderului nord-corean s-a îmbunătățit, cea mai mare parte a echipei medicale care îl tratase s-a întors la Pyongyang pe 19 aprilie și doar o parte din aceasta a rămas pentru a-i supraveghea recuperarea, potrivit site-ului de știri.

CNN precizează că nu poate confirma în mod independent acest raport.

Liderul nord-corean, probleme de obezitate în plină pandemie de coronavirus

O sursă sud-coreeană a declarat luni pentru CNN că liderii de top ai țării sunt foarte conștienți de rapoartele despre starea de sănătate a lui Kim, dar nu pot verifica în mod independent detaliile publicate de Daily NK. Sursa a recunoscut că problemele lui Kim legate de greutate și fumat sunt bine cunoscute, dar a lămurit că așteaptă mai multe informații.

Casa Albastră prezidențială din Coreea de Sud a declarat că nu are nimic de confirmat cu privire la rapoartele despre sănătatea lui Kim și că nu au fost detectate „semne neobișnuite” în Coreea de Nord.

Informațiile din Coreea de Nord, greu de obținut

Ministerul de Unificare și Ministerul Apărării din Coreea de Sud nu au oferit „niciun comentariu”. De asemenea, nici Consiliul de Securitate Națională și Biroul Directorului Informațiilor Naționale nu au comentat știrea la solictiatrea sursei citate.

CNN a solicitat informații și din partea CIA și a Departamentulului de Stat.

Între timp, oficialii americani s-au adresat experților din Coreea de Nord – în special celor care au studiat regimul Kim – pentru a vorbi despre planificarea de urgență, a declarat pentru CNN o a treia sursă.

Totuși, situația rămâne controversată deoarece strângerea de informații din Coreea de Nord este cunoscută ca fiind foarte dificilă, fiind una dintre cele mai provocatoare ținte pentru serviciile americane.

Coreea de Nord controlează cu strictețe orice informație din jurul liderului său, care este tratat aproape ca o divinitate în interiorul țării. Absențele sale din presa oficială a statului stârnesc adesea speculații și zvonuri despre sănătatea sa. Coreea de Nord nu are presă liberă și este adesea o gaură neagră când vine vorba de conducerea țării.

Analiștii depind în mare măsură de scanarea dispeceratelor mass-media de stat și de vizionarea videoclipurilor de propagandă pentru a descoperi indicii.

15 aprilie – cea mai importantă sărbătoare a Coreei de Nord – conducătorul lipsește

Kim a apărut ultima dată presa de stat din Coreea de Nord pe 11 aprilie. 15 aprilie – cea mai importantă sărbătoare a Coreei de Nord, aniversarea nașterii tatălui fondator al țării, Kim II Sung -a fost sărbătorită fără nicio mențiune oficială a mișcărilor lui Kim Jong Un .

Experții nu sunt siguri ce poate semnifica absența lui Kim de la orice festivitate care îl sărbătorește pe bunicul său. Când liderii din Coreea de Nord nu s-au prezentat la aceste sărbători importante în trecut, ulterior au fost considerate drept lucruri majore. Dar, de asemenea, s-a dovedit a nu fi nimic.

„Au existat o serie de zvonuri recente despre sănătatea lui Kim (fumatul, inima și creierul). Dacă Kim este internat în spital, ar explica de ce nu a fost prezent la sărbătorile importante din 15 aprilie”, a declarat Bruce Klingner, un senior de cercetare coleg la Fundația Heritage și fost șef adjunct al diviziei CIA pentru Coreea de Nord.

„Au mai existat zvonuri false”

„Dar, de-a lungul anilor, au existat o serie de zvonuri false despre sănătatea lui Kim Jong-un sau a tatălui său. Va trebui să așteptăm și să vedem”, a mai punctat acesta.

Absența lui Kim Jong II de la o paradă care sărbătorește 60 de ani de la realizarea Coreei de Nord în 2008 a fost urmată de zvonuri conform cărora avea o stare de sănătate precară. Ulterior, a fost dezvăluit că a avut un accident vascular cerebral, după care sănătatea sa a continuat să se înrăutățească până la moartea sa în 2011.

„Este ușor să greșești în privința acestui lucru”

Kim Jong Un a dispărut din spațiul public mai mult de o lună în 2014, ceea ce a determinat, de asemenea, speculații despre sănătatea sa. S-a întors cu un baston, iar câteva zile mai târziu serviciile din Coreea de Sud au spus că i-a fost scos un chist din gleznă.

„Este ușor să greșești în privința acestui lucru”, a spus John Delury, profesor de relații internaționale la Universitatea Yonsei din Seul.

Cu toate acestea, în ceea ce privește îngrijorarea despre stare de sănătatea a lui Kim, statutul relațiilor SUA-Coreea de Sud îi îngrijorează pe oficialii americani, spun surse CNN.

Luni, președintele Donald Trump a declarat că cele două țări au o „relație grozavă”, dar a adăugat că dorește ca acestea să plătească mai mult pentru prezența SUA în țară. Cele două țări au ratat mai multe termene pentru aceste negocieri. Iar acum negocierile în persoană sunt împiedicate din cauza pandemiei de coronavirus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”