Coreea de Nord a anunțat lansarea de sateliți, însă sub această misiune pașnică s-ar putea ascunde un test periculos

Coreea de Nord a anunțat lansarea de sateliți, însă sub această misiune pașnică s-ar putea ascunde un test periculos
Publicat: 15/09/2015, 09:27
Actualizat: 01/02/2019, 18:49

Orice lansare de acest tip ar duce la noi sancțiuni internaționale și ar putea zădărnici reuniunile, convenite cu Seulul, dintre membri ai familiilor separate de războiul din Coreea (1950-1953).

Coreea de Nord insistă asupra faptului că tirurile de rachetă vizează să pună pe orbită sateliți cu destinație non-militară, în timp ce SUA și aliații lor le consideră teste deghizate de rachete balistice.

Într-un interviu acordat agenției de presă KCNA, directorul agenției spațiale nord-coreene a declarat că Phenianul a ajuns la „faza finală” în ceea ce privește lansarea unui nou satelit geostaționar. „Lumea va vedea foarte clar o serie de sateliți urcând spre cer în data și locul fixate de Comitetul Central al Partidului Muncitorilor”, a declarat responsabilul, citat de agenția nord-coreeană. „Dezvoltarea explorării spațiale este un drept suveran pe care Coreea de Nord intenționează să-l exerseze „indiferent care este opinia altora pe marginea acestui subiect”, a mai spus el.

Directorul nu a menționat data precisă, însă observatori estimează posibilă lansarea de sateliți de către Coreea de Nord pentru a celebra 70 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor, în 10 octombrie.

Recente imagini prin satelit arată că Phenianul și-a modernizat principalul sit de lansare a sateliților, la Sohae.

Coreea de Nord are interdicție, potrivit rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, de a iniția orice lansare ce utilizează tehnologia de rachete balistice, chiar dacă ea a efectuat în mai multe rânduri teste de rachete cu rază scurtă de acțiune fără a fi sancționată, transmite Agerpres.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult