Coreea de Nord a efectuat cel mai puternic test nuclear de până acum. Obama: „Acțiunea va avea consecințe serioase”

Coreea de Nord a efectuat cel mai puternic test nuclear de până acum. Obama: „Acțiunea va avea consecințe serioase
Publicat: 09/09/2016, 13:53
Actualizat: 26/03/2019, 03:07

Coreea de Nord a confirmat efectuarea unui test cu arme nucelare care are avea drept scop să contracareze ceea ce Phenianul consideră ca fiind ostilitatea americană, relatează agenția de știri Reuters.

Autoritățile nord-coreeene au mai afirmat că focoasele nucleare testate pot fi montate pe rachete balistice.

„Testul este o demonstrație a voinței poporului coreean că este gata să se răzbune împotriva inamicilor dacă acestea îl provoacă și face parte din contramăsurile față de amenințările și sancțiunile impuse de forțele ostile conduse de SUA”, se arată într-o declarație a regimului de a Phenian.

Președintele SUA, Barack Obama a anunțat că acțiunea Phenianului va avea „consecințe serioase”.

De asemenea, președintele sud-coreean Park Geun-hye a declarat despre liderul de la Phenian, Kim Jong UN, că dă dovadă de „nechibzuință maniacală” în efortul de obținere a armelor nucelare, ignorând complet cererile comunității internaționale.

Coreea de Nord a efectuat vineri cel de-al cincilea și cel mai puternic test nuclear de până acum, au declarat autoritățile de la Seul după ce seismografele au înregistrat un cutremur de suprafață având epicentrul în apropierea instalației nucelare a Phenianului, scrie Reuters online.

Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite a comunicat că monitorizează situația în coordonare cu partenerii din regiune.

Autoritățile militare sud-coreene au anunțat că amploarea șocului seismic indică o explozie cu o putere estimată de 10 kilotone, acesta fiind cel mai puternic test nucelar efectuat până acum de regimul de la Phenian.

Testul coincide cu aniversarea a 68 de ani de la fondarea Coreei de Nord și are loc la doar câteva zile după reuniunea liderilor G20 în China.

Phenianul este vizat de un amplu regim de sancțiuni impus de Consiliul de Securitate al ONU după primul test nuclear nord-coreean, care a avut loc în anul 2006.

Agențiile meteorologice din Statele Unite, Europa și China au înregistrat cutremurul la ora României 3:30 în dimineața zilei de vineri. Institutul american de Geofizica și agențiile europene au anunțat că acest cutremur a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.

Un oficial guvernamental și agenția meteorologică sud-coreeană au indicat că cea mai probabilă cauză a acestui cutremur a fost un test nuclear. La Seul a fost convocată de urgență o ședință a Consiliului Național de Securitate.

„Astazi (vineri n.red), în jurul orei 9:30 dimineața (ora României 3:30) am detectat un cutremur artifical cu o magnitudine de 5 grade în zona Punggye-ri din Coreea de Nord și analizăm dacă a fost vorba de un test nucelar,” se afirmă într-un comunicat dat publicității de autoritățile militare de la Seul.

Centrul pentru Mișcări Seismice din China a confirmat producerea cutremurului și faptul că se presupune că ar fi fost cauzat de o explozie. Ministerul chinez al Mediului a început să monitorizeze nivelul radiaților la frontiera cu Coreea de Nord, a anunțat televiziunea de stat.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că efectuarea unui nou test nucelar este o acțiune ce nu poate fi tolerată. Autoritățile de la Tokyo au trimis două aeronave militare pentru a măsura nivelul radiațiilor.

Reacția Ministerului Român de Interne: „Testul nuclear al Coreei de Nord este o provocare la adresa păcii și securității”

Ministerul Afacerilor Extene a anunțat vineri că a luat notă cu „profundă îngrijorare” de anunțul făcut de Coreea de Nord privind efectuarea unui nou test nuclear, spunând că o provocare la adresa păcii și securității în regiune și la nivel global.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu profundă îngrijorare de anunțul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) din 9 septembrie 2016 privind efectuarea unui nou test nuclear. Dacă se confirmă, această acțiune reprezintă o gravă încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, prin care s-a solicitat în mod repetat RPDC renunțarea la dezvoltarea armelor de distrugere în masă și programelor balistice, și reprezintă o provocare la adresa păcii și securității în regiune și la nivel global”, potrivit unui comunicat de presă emis de MAE.
De asemenea, MAE precizează că România va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile privind dosarul nuclear nord-coreean și implicațiile sale în calitate de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației privind interzicerea totală a testelor nucleare.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade s-a produs în apropierea zonei nord-coreene Punggye-ri în care se desfășoară teste nucleare, iar autoritățile de la Seul consideră că seismul este rezultatul unei noi astfel de acțiuni, a cincea și cea mai puternică de până acum.

Epicentrul cutremurului a fost localizat de Institutul American de Geologie (USGS) în apropierea sitului de teste nucleare din Coreea de Nord, iar o sursă din cadrul guvernului sud-coreean a precizat pentru agenția Yonhap, citată de France Presse, că este „foarte probabil” ca Phenianul să fi realizat al cincilea și cel mai puternic test nuclear de până acum.

USGS a transmis, însă, că, într-adevăr, seismul detectat în Coreea de Nord este o „posibilă explozie” care s-a produs în jurul orei 00:30, dar nu a confirmat până acum că ar fi vorba chiar despre un incident cauzat de testele nucleare.

„Posibilă explozie, localizată în zona în care Coreea de Nord a declanșat în trecut explozii nucleare”, a informat USGS, arătând că explozia a avut loc la suprafață, și nu la adâncime. „Dacă într-adevăr a fost o explozie, nu putem stabili despre ce fel de explozie este vorba, nucleară sau de altă natură”, au mai transmis specialiștii americani.

De la Seul, însă, o sursă guvernamentală a precizat că ipoteza unui nou test nuclear este foarte probabilă, luând în calcul localizarea și magnitudinea cutremurului. Incidentul a intrat în atenția armatei sud-coreene care va analiza cauzele ce au dus la producerea seismului.

Un analist american de politică externă de la Middlebury Institute of International Studies, citat de Reuters, a explicat că acest cutremur a fost, într-adevăr, un test nuclear al nord-coreenilor, al cincilea începând din luna ianuarie și până în prezent, cu o putere de până la 30 de kilotone.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului