Coreea de Nord a efectuat noi lucrări la un complex nuclear

Coreea de Nord a efectuat noi lucrări la un complex nuclear
Publicat: 24/10/2013, 10:37
Actualizat: 06/08/2014, 17:40

Coreea de Nord a construit două intrări de tunel la complexul unde țara efectuează teste nucleare, un semn care sugerează că pregătește noi teste, a apreciat miercuri un centru de reflecție american, relatează AFP.

Imaginile prin satelit care datează din 27 septembrie arată lucrări de excavare și prezența a două noi intrări pentru tunelurile de la complexul Punggye-ri, potrivit Institutului US-Korea de la Universitatea Johns Hopkins.

Grupul de reflecție precizează că nu există niciun element care să sugereze că un nou test nuclear nord-coreean este iminent, dar că aceste lucrări arată clar dorința de a avansa programul nuclear al țării.

„Aceste activități în curs, precum lucrări de îmbunătățire a unor zone anexe, arată că Phenianul se pregătește să efectueze noi explozii pe viitor”, scrie cercetătorul Nick Hanser pe blogul institutului, 38 North.

Țara, care desfășoară teste nucleare subterane, ar putea căuta un nou tunel pentru teste sau ar putea săpa noi intrări pentru îmbunătățirea ventilației sau accesului la un tunel existent, apreciază el.

În februarie, Coreea de Nord a efectuat cel de-al treilea test nuclear subteran, sfidând rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și atrăgând tensiuni și temeri referitoare la un posibil conflict militar.

Phenianul a lansat, de asemenea, o rachetă în decembrie care, potrivit Washingtonului, era de fapt un test de rachetă balistică.