COREEA DE NORD a încheiat pregătirile pentru UN NOU TEST NUCLEAR

COREEA DE NORD a încheiat pregătirile pentru UN NOU TEST NUCLEAR
Publicat: 02/05/2012, 20:10
Actualizat: 03/05/2012, 03:50

Coreea de Nord a încheiat pregătirile pentru un al treilea test nuclear și nu mai așteaptă decât aprobarea puterii pentru lansarea operațiunilor, a declarat miercuri un expert în domeniul nuclear al Guvernului sud-coreean, relatează AFP.

„Nordul a încheiat pregătirile tehnice pentru un al treilea test nucelar. Nu mai lipsește acum decât decizia politică”, a declarat presei acest expert, sub acoperirea anonimatului.

Serviciile secrete sud-coreene și americane urmăresc cu atenție activitățile la centrul de la Punggye-Ri (nord-est), a precizat el.

Conform acestuia, Phenianul va folosi probabil de data aceasta uraniu puternic îmbogățit, întrucât are o cantitate suficientă pentru a fabrica între trei și șase bombe, pe lângă stocul său de plutoniu.

Statele Unite și aliații lor, în special sud-coreenii, suspectează Coreea de Nord că vrea să efectueze un test nuclear, după eșecul lansării unei rachete la 13 aprilie, o tentativă denunțată de occidentali drept un test cu rachetă cu rază lungă de acțiune. Racheta a explodat la scurt timp după decolare.

Cele două teste precedente, efectuate în octombrie 2006 și în mai 2009, au avut loc după lansări de rachete.

Mai multe fotografii din satelit arată o reluare a activității la centrul de la Punggye-Ri, relata săptămâna trecută un site american, specializat pe problemele Coreei de Nord.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase