Coreea de Nord a lansat încă două rachete balistice, ajungând la a șasea, în două săptămâni, îndreptate spre Marea Japoniei. Reacția comunității internaționale

Coreea de Nord a lansat încă două rachete balistice, ajungând la a șasea, în două săptămâni, îndreptate spre Marea Japoniei. Reacția comunității internaționale
Rachetă balistică -intercontinentală | Foto - Profimedia Images - caracter ilustrativ
Publicat: 06/10/2022, 10:04

Coreea de Nord a tras încă două rachete balistice, joi, a șasea astfel de lansare interzisă în decurs de mai puțin de două săptămâni, relatează BBC News.

Phenianul a descris, miercuri, recentele sale lansări drept „doar măsuri de contracarare” a exercițiilor militare comune ale Statelor Unite ale Americii și Coreei de Sud.

Phenianul a lansat, marți, o rachetă spre Japonia, ceea ce a determinat SUA să convoace o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Organiației Naţiunilor Unite. La întâlnire, amintește BBC, SUA a acuzat Rusia și China că protejează Nordul de sancțiuni mai puternice. Atunci când au votat împotriva sancțiunilor, Moscova și Beijingul au oferit Phenianului „protecție generală”, a spus ambasadorul american la ONU. Diplomații chinezi și ruși au argumentat că un dialog este mai bun decât pedeapsa.

„Este a șasea oară într-o perioada scurtă, numărând doar cele de la sfârșitul lunii septembrie. Acest lucru absolut nu poate fi tolerat”, a declarat premierul japonez Fumio Kishida, potrivit Reuters.

SUA, acuzată de „escaladarea tensiunilor militare în peninsula coreeană”

În ultimele două săptămâni, SUA, Coreea de Sud și Japonia au desfășurat o serie de exerciții combinate, pregătindu-se pentru a se apăra în fața sau a descuraja un atac al Coreei de Nord. Aceste exerciții l-au antagonizat pe liderul nord-coreean, care vede în acestea o dovadă că dușmanii săi de pregătesc de război.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un / Sursă Foto: Profimedia

Într- declarație, Coreea de Nord a acuzat SUA de „escaladarea tensiunilor militare în peninsula coreeană”.

Miercuri, SUA, Japonia și Coreea de Sud au efectuat alte exerciții militare despre care au spus că sunt un răspuns la lansarea de marți. Americanii au subliniat că nu există „nicio echivalență” între un test interzis cu rachete și exercițiile de securitate”. De asemenea, SUA a retrimis portavionul său cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan aproape de peninsula coreeană.

Coreea de Sud și Japonia au anunțat că prima dintre rachetele lansate joi la aproximativ 06:00, ora locală (21:00 GMT), a zburat aproximativ 350 km (217 mile) cu o altitudine maximă de aproximativ 100 km, în timp ce a doua rachetă a zburat aproximativ 800 km, la o altitudine de aproximativ 50 km.

Coreea de Nord și-a revizuit și legile nucleare

Recentul val de lansări amintește puternic de perioada care a precedat ultimul său test de arme nucleare în 2017. Atunci, așa cum se întâmplă și acum, Nordul a testat rachete, nu a existat niciun dialog cu SUA și Phenianul a tras două rachete peste Japonia.

Imaginile din satelit arată că Nordul restaurează tunelurile de la situl de testare nuclear, despre care su susținut că l-au distrus în 2018, în timpul reapropierii diplomatice de scurtă durată în timpul mandatului președintelui Donald Trump.

Luna trecută, Coreea de Nord și-a revizuit și legile nucleare, liderul Kim Jong Un declarând țara sa o putere nucleară „ireversibilă”. Analiștii cred că un test nuclear este cel mai probabil să aibă loc în intervalul de trei săptămâni dintre Congresul Partidului Comunist din China care va avea loc spre sfârșitul acestei luni şi alegerile intermediare din SUA, de la începutul lunii noiembrie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”