Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. Locuitorii sunt îndemnați să se adăpostească

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. Locuitorii sunt îndemnați să se adăpostească
Foto - caracter ilustrativ: Profimedia Images
Publicat: 04/10/2022, 08:42
Actualizat: 04/10/2022, 08:44

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, despre care se presupune că are rază medie de acţiune, deasupra nordului Japoniei. Locuitorii a fost îndemnați să se adăpostească.

Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a confirmat că racheta a trecut spre est deasupra Japoniei, după ce a fost lansată din zona Mupyong-ri din provincia Jagang din Coreea de Nord, în jurul orei locale 7:23 a.m.

Este prima rachetă balistică lansată deasupra Japoniei din 2017. 2022 se dovedește cel mai prolific an pentru testele cu rachete balistice de când Kim Jong Un a preluat puterea în Coreea de Nord în 2012.

Premier: „Recentele lansări repetate de rachete balistice sunt scandaloase și le condamnăm cu fermitate”

Un tweet postat de biroul premierului japonez a îndemnat locuitorii din Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei, și din prefectura Aomori, din nord-estul țării, să se adăpostească în clădiri și „să nu se apropie de nimic suspect și să contacteze imediat poliția sau pompierii”.

Adresându-se marți presei, premierul japonez Fumio Kishida a condamnat lansarea, notează CNN, citat de Mediafax.

„Recentele lansări repetate de rachete balistice sunt scandaloase și le condamnăm cu fermitate”, a declarat Kishida în timpul unei conferințe de presă.

Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat reporterilor că, din câte se pare, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în direcția Hokkaido, cea mai nordică insulă principală a țării.

Racheta a survolat prefectura Aomori din nord-estul său și a aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei în jurul orei locale 7:46 (18:46 ET), a declarat Matsuno.

Matsuno a adăugat că a considerat lansarea ca fiind o „amenințare pentru public” și a declarat că guvernul japonez va continua să analizeze situația și să lucreze îndeaproape cu comunitatea internațională.

Lansarea de marți ar putea anunța o intensificare a provocărilor din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un

Lansarea de marți este cea de-a 23-a efectuată de Coreea de Nord în acest an, incluzând atât rachete balistice, cât și de croazieră.

Acțiunea ar putea anunța o intensificare a provocărilor din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un, au declarat experții pentru CNN.

„Pyongyang se află încă în mijlocul unui ciclu de provocări și teste și probabil că așteaptă până după Congresul Partidului Comunist din China de la mijlocul lunii octombrie pentru a efectua un test și mai semnificativ”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

„Regimul Kim dezvoltă arme precum focoase nucleare tactice și rachete balistice lansate de pe submarine, ca parte a unei strategii pe termen lung pentru a depăși Coreea de Sud într-o cursă a înarmării și pentru a crea disensiuni între aliații SUA”, a adăugat sursa citată.

Jeffrey Lewis, director al Programului de neproliferare din Asia de Est de la Middlebury Institute, a declarat că un test nuclear ar putea fi posibil. „Coreea de Nord va continua să efectueze teste cu rachete până când actuala rundă de modernizare va fi finalizată. Nu cred că o explozie nucleară de test este departe”, a declarat acesta pentru CNN.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase