Coreea de Nord, „gata de un atac nuclear”. Parada de putere care arată tensiunea de la Pyongyang

Coreea de Nord, „gata de un atac nuclear. Parada de putere care arată tensiunea de la Pyongyang
Publicat: 15/04/2017, 11:14

Coreea de Nord a expus noi modele de rachete balistice cu rază lungă de acțiune și un model lansat de pe submarine, la parada militară care a marcat a 105-a aniversare a „părintelui” fondator Kim Il Sung, sâmbătă dimineață, în contextul în care către Peninsula Coreeană se deplasează grupul naval de atac al SUA condus de portavionul USS Carl Vinson.

Mai mult ca la alte parade, tema celei de astăzi au fost rachetele. Soldați, tancuri, lansatoare de rachete și formații de avioane care zburau în formații de 105 au completat parada.

„Suntem gata să răspundem la un război cu război. Suntem gata să lovim cu atacuri nucleare împotriva oricărui atac nuclear”, a declarat Choe Ryong-Hae, un oficial nord-coreean citat de agențiile internaționale.

Spre deosebire de alte parade la care participă dictatorul Kim Jong-un, astăzi nu a participat niciun oficial chinez, în contextul în care China este singurul mare aliat al Coreei de Nord, care însă s-a declarat împotriva testelor nucleare și cu rachete balistice tot mai dese organizate de Pyongyang și a făcut apel la calmarea tensiunilor din regiune, arată Reuters.

Experți în armamente, intervievați de Reuters, arată că unele dintre modele expuse sâmbătă la paradă sunt modele noi de rachete balistice intercontinentale. Cu toate că regimul nord-coreean susține că a dezvoltat rachete capabile să lovească SUA, experții sunt de părere că sunt departe de a stăpâni tehnologia necesară.

Nord-coreenii au expus două noi tipuri de rachete intercontinentale, montate pe camioane, arătând că Pyongyang-ul dezvoltă „un nou concept” de astfel de rachete. Ar fi vorba despre modele intercontinentale KN-08 și KN-14. „Totuși, Coreea de Nord are un obicei de a expune aceste noi concepte la parade, înainte măcar să le testeze sau să le lanseze. Sunt încă primele zile pentru aceste prototipuri de rachete”, este de părere Melissa Hanham, cercetătoare la Middleburry Institute of International Studies din California, citată de Reuters.

La paradă au fost expuse și rachetele balistice lansate de pe submarine, Pukkuksong, aceasta fiind prima oară când Coreea de Nord a expus public acest tip de rachete care ar avea o rază de acțiune de peste 1.000 de kilometri.

„Se sugerează un angajament pentru acest program. Mai multe rachete de submarin par o delcarație de intenție pentru a progresa cu acest program”, spune Joshua Pollack, editor la Nonproliferation Review, publicație de la Washington, citat de Reuters.

Agenția de stat KCNA a arătat că administrația Trump a dezvoltat o „isterie militară serioasă” care a atins „o fază periculoasă care nu mai poate fi trecută cu vederea”.

SUA au avertizat că politica de „răbdare strategică” față de Coreea de Nord a luat sfârșit, iar vicepreședintele SUA Mike Pence vine la Seoul, în Coreea de Sud, duminică, în cadrul unei călătorii de 10 zile prin Asia.

China, marele aliat al nord-coreenilor, a crescut și ea presiunea pe Pyongyang, interzicând importurile de cărbune din Coreea de Nord din luna februarie, ca parte a sancțiunilor impuse de ONU. Cărbunele este cel mai important produs de export nord-coreean, conform Reuters.

SUA au trimis în regiune un grup naval de atac condus de portavionul USS Carl Vinson, care mai conține distrugătoare și crucișătoare. Președintele Donald Trump a lansat un mesaj extrem de dur la scurt timp după ce a ordonat atacul asupra Siriei: „Coreea de Nord caută necazuri. Dacă China decide să ajute, ar fi foarte bine. Dacă nu, vom rezolva problema fără ei! USA”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare