Un mic grup de turiști străini a primit permisiunea să viziteze Coreea de Nord, primii călători din străinătate primiți acolo în ultimii cinci ani, cu excepția unui grup de turiști ruși anul trecut.
Episodul indică faptul că Coreea de Nord s-ar putea pregăti pentru o reluare completă a turismului internațional ca sursă de valută atât de necesară relansării economiei aflate în dificultate, spun experții, conform Associated Press.
Agenția de turism Koryo Tours, cu sediul la Beijing, a declarat că a organizat o călătorie de cinci zile, între 20 și 24 februarie, pentru 13 turiști străini, la Rason, un oraș lângă frontiera nord-coreeană, în nord-estul țării, unde se află “zona economică special” a țării.
Directorul general al Koryo Tours, Simon Cockerell, a declarat că turiștii – provenind din Marea Britanie, Canada, Grecia, Noua Zeelandă, Franța, Germania, Austria, Australia și Italia – au intrat în Coreea venind din China, pe uscat. În timpul sejurului la Rason, au vizitat fabrici, magazine, școli și statuile lui Kim Il Sung și Kim Jong Il, bunicul și tatăl actualului lider Kim Jong Un.
„Din ianuarie 2020, țara a fost închisă pentru toți turiștii internaționali și ne bucurăm că am găsit în sfârșit o deschidere în zona Rason, în nordul îndepărtat al Coreei de Nord”, a declarat Cockerell. „Primul nostru tur a fost și s-a încheiat, iar acum mai mulți turiști, atât în vizite de grup, cât și private, merg acolo, organizează excursii”.
După declanșarea pandemiei, Coreea de Nord a interzis rapid accesul turiștilor, a expulzat diplomații și a restricționat drastic traficul de frontieră, în cadrul uneia dintre cele mai draconice restricții COVID-19 din lume. Din 2022, Coreea de Nord a redus încet restricțiile și și-a redeschis granițele.
În februarie 2024, Coreea de Nord a permis intrarea a aproximativ 100 de turiști ruși, primii cetățeni străini care au intrat pentru a vizita obiectivele turistice. Acest lucru a surprins mulți observatori, care credeau că primii turiști post-pandemie vor veni din China, cel mai mare partener comercial și aliat al Coreei de Nord.
Un total de aproximativ 880 de turiști ruși au vizitat Coreea de Nord pe parcursul anului 2024, a declarat Ministerul Unificării din Coreea de Sud, citând date oficiale rusești. În cazul Chinei, tururile de grup în Coreea de Nord rămân blocate.
Acest lucru arată cât de mult s-au apropiat Coreea de Nord și Rusia, în contextul în care Nordul a furnizat arme și trupe Rusiei pentru a sprijini războiul acesteia împotriva Ucrainei.
Potrivit experților, legăturile dintre Coreea de Nord și China s-au răcit pe măsură ce China și-a arătat reticența de a se alătura unei alianțe tripartite, antiamericane, cu Coreea de Nord și Rusia.
Kim Jong Un și fiica sa Ju Ae în inspecție în „Zona de turism Kalma” din orașul Wonsan, Coreea de Nord.
Înainte de pandemie, turismul era o sursă ușoară și legitimă de valută pentru Coreea de Nord, una dintre cele mai sancționate țări din lume din cauza programului său nuclear.
Coreea de Nord este așteptată să deschidă un site turistic masiv pe coasta de est în luna iunie. În ianuarie, când președintele Donald Trump s-a lăudat cu legăturile sale cu Kim Jong Un, acesta a declarat:
„Cred că are un potential extraordinar pentru construcția de vile. Are o mulțime de teren la malul mării”.
Revenirea turiștilor chinezi ar fi esențială pentru ca industria turismului din Coreea de Nord să devină profitabilă; înainte de pandemie chinezii reprezentau mai mult de 90% din totalul turiștilor străini. În trecut, până la 300.000 de turiști chinezi vizitau Coreea de Nord în fiecare an.
Restricțiile pe care Coreea de Nord le impunea de obicei călătorilor străini – cum ar fi cerințele ca aceștia să se deplaseze cu ghizi locali și interzicerea fotografierii în locuri sensibile – vor afecta probabil eforturile sale de a dezvolta turismul. Rason, zona coastei de est și Pyongyang ar fi locurile în care Coreea de Nord consideră că poate monitoriza și controla cu ușurință turiștii străini.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: