Coreea de Nord, primul congres din ultimii 36 de ani

Coreea de Nord, primul congres din ultimii 36 de ani
Publicat: 06/05/2016, 12:49
Actualizat: 31/10/2016, 21:18

În Coreea de Nord va avea loc primul congres de partid din ultimii 36 de ani, în care este de așteptat ca liderul Kim Jong-un să-și reafirme ambițiile militare, având în vedere speculațiile privitoare la posibilitatea unui al cincilea test nuclear. Este cea de-a șaptea reuniune a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord și primul din 1980 până în prezent.

Presa internațională a fost și ea invitată la eveniment, însă îi este interzis accesul în interiorul locului de desfășurare, notează BBC. Cei peste 100 de jurnaliști străini prezenți la eveniment sunt atent monitorizați de forțele de ordine și le este interzis să interacționeze cu oamenii de rând, susține Stephen Evans, jurnalist BBC.

Phenianul a fost îndelung pregătit pentru a găzdui unul dintre cele mai importante evenimente din ultimele decenii. Străzile au fost împânzite de steaguri cu Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord, iar cetățenii sunt așteptați să pună flori în piața centrală din Phenian.

Este de așteptat ca liderul comunist Kim Jong-un să declare așa numita politică „byongjin” de relansare economică și nucleară. De asemenea, în cadrul evenimentului se va alege un nou comitet central, iar mai mulți lideri loiali partidului vor fi răsplătiți cu funcții „cheie”, susține BBC.

Ultimul congres a avut loc înainte de nașterea actualului lider, când Kim Jong-il s-a proclamat succesor al lui Kim Il-Sung, liderul fondator al Coreei de Nord.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase