CORESPONDENȚĂ GÂNDUL. Barack Obama, la Summitul UE-SUA: Rusia e singură acum, SUA și Europa sunt unite

Publicat: 26/03/2014, 19:59
Actualizat: 29/07/2014, 19:53

Președintele american, Barack Obama, a condamnat încă o dată acțiunile Rusiei în Ucraina, avertizând Federația condusă de Vladimir Putin că, dacă nu va detensiona situația, va fi lovită de noi sancțiuni și va fi izolată de restul lumii. Vorbind la finalul unui summit cu Uniunea Europeană care a durat puțin peste o oră, Obama a lăudat unitatea și coordonarea de care au dat dovadă Bruxelles-ul și Washington-ul în această criză. „SUA și Europa sunt unite”, a afirmat șeful statului american, în timp ce „Rusia este singură”, dar încă mai poate alege varianta unei soluții pe căi diplomatice în acest conflict.

FOTO: Uniunea Europeană

Declarația comună UE-SUA, adoptată azi la Bruxelles

„Dacă Rusia credea că lumii nu îi va păsa, a făcut un calcul prost”

„Rusia este singură. Rusia a fost izolată când a încercat să își justifice acțiunile în Consiliul de Securitate al ONU. Cei 28 de membri ai Uniunii Europene sunt uniți, cei 28 de membri NATO sunt uniți. Fiecare membru din G7 a impus sancțiuni și ne vom întâlni aici în iunie, fără Rusia. Dacă cineva din conducerea rusă credea că lumii nu îi va păsa de acțiunile din Ucraina sau să afecteze relația dintre UE și SUA, a făcut un calcul prost”, a declarat președintele american, într-o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, și cu cel al Comisiei, Jose Manuel Barroso.

Obama a lăudat Uniunea pentru pașii parcurși până acum pentru a sancționa Rusia și a comentat că, luate împreună, acțiunile SUA și UE împotriva rușilor sunt cele mai dure sancțiuni pe care Rusia le-a primit de la încheierea Războiului Rece. Pe acest subiect, de altfel, președintele Consiliului European a încercat o expunere teoretică a conceptului de sancțiuni: „Sancțiunile nu sunt o pedeapsă, nu sunt o răzbunare. Sancțiunile sunt un stimulent pozitiv pentru a încerca obținerea unei soluții diplomatice și politice, cu respectarea legislației internaționale. Sancțiunile nu sunt un scop de sine stătător”.

La rândul lui, șeful Comisiei, Jose Manuel Barroso, a criticat discuția recente despre care parte a Atlanticului se sacrifică mai mult prin sancțiunile pe care le impune Rusiei. „Ce este important este să ne asigurăm că acțiuni inacceptabile sunt contracarate de măsuri foarte dure. Problema este între Rusia și comunitatea internațională: în secolul XXI, nu este acceptabil ca o mare putere să ia o parte dintr-un stat suveran. Aceasta este adevărata problemă, nu cât de departe merg americanii sau europenii cu sancțiunile”, a explicat Barroso.

FOTO: Uniunea Europeană

FOTO: Uniunea Europeană

„Doar Rusia ia în serios” referendumul din Crimeea

„SUA și Europa sunt unite (în dosarul ucrainean, n.red.). Am fost uniți în suținerea noastră față de Ucraina și față de nevoia de a oferi asistență economică, pentru a ajuta la stabilizarea economiei. Suntem uniți în angajamentul față de securitatea Europei, suntem uniți în decizia de a izola Rusia prin costurile impuse acțiunilor ei”, a mai comentat liderul american, precizând că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu privește doar Ucraina, ci „întreaga Europă și lume în care trăim”.

„Proiectul european s-a născut din cenușa a două războaie mondiale și se bazează pe principii fundamentale, printre care respectul pentru legile internaționale, dar și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a altor națiuni. Pe acestea le-a încălcat Rusia cu acțiunile ei militare din Ucraina”, a punctat Obama, comentând, cu referire la referendumul de secesiune din Crimeea, că are impresia că „doar Rusia îl ia în serios”.

„Nu există nici o sursă energetică perfectă, gratuită, ideală, ieftină”

FOTO: Alina Matiș/gândul

Întrebat dacă, dat fiind că efectele unor sancțiuni economice la adresa Rusiei sunt mai mici în SUA decât în Europa, nu ia în considerare o posibilă asistență – de exemplu, energetică – pentru aliații europeni, Obama a admis că aceste măsuri au un impact mai mare asupra anumitor țări europene decât asupra altora sau asupra Statelor Unite. „Luăm totul în calcul. Cred că energia este un punct central de interes pentru noi și trebuie să analizăm foarte serios acest aspect”, a declarat liderul de la Casa Albă, îndemnând Europa să își diversifice sursele energetice cât mai curând, pentru a reduce dependența unor state de gazul rusesc. O posibilă soluție poate veni din SUA, unde a fost aprobat exportul unei cantități de gaz egală cu cea pe care o consumă Europa.

FOTO: Alina Matiș/gândul

Diversificarea surselor energetice nu se va întâmpla peste noapte, „dar dacă e ceva ce am învățat din această criză (din Ucraina, n.red.) este nevoia să acționăm acum”, a mai spus președintele SUA. Obama a sfătuit Europa să își evalueze și propriul potențial energetic – o trimitere la chestiunea rezervelor de gaze de șist -, dar și modul în care SUA ar putea contribui în acest sector: „La fel cum nu există vreo modalitate ușoară, gratuită și simplă de a ne apăra, nu există nici o sursă energetică perfectă, gratuită, ideală, ieftină. Fiecare sursă de energie are un inconvenient sau un neajuns și cred că Europa per ansamblu, în contextul ultimelor evenimente, va trebui să își revizuiască politica energetică”.

Barroso a dat asigurări că Europa acționează cu fermitate în acest sens și a lăudat oportunitățile care pot veni de pe piața energetică americană: „Nu ne bazăm doar pe asta (resursele americane, n.red.), trebuie să ne facem și noi temele, aici”, a spus șeful executivului UE, care a descris criza din Ucraina drept un semnal de alarmă pentru Europa în ceea ce privește politica ei energetică.

„Vise de vânzare?”// FOTO: Alina Matiș/gândul

Corespondență gândul din Bruxelles

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația