COVID-19. Un senator american acuză China că sabotează eforturile de dezvoltare a unui vaccin. Reacția Beijingului

COVID-19. Un senator american acuză China că sabotează eforturile de dezvoltare a unui vaccin. Reacția Beijingului
Senatorul Rick Scott a adus acuzații Chinei, fără dovezi / Sursa foto: rickscott.senate.gov
Publicat: 08/06/2020, 16:02
Actualizat: 08/06/2020, 16:04

China a reacționat luni la declarațiile unui senator american, republicanul Rick Scott, solicitând dovezi pentru susținerea acuzațiilor potrivit cărora Beijingul încearcă să încetinească sau să saboteze dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus de către statele vestice, relatează Reuters.

„Din moment ce acest membru al Legislativului a spus că are dovezi că China încearcă să saboteze statele vestice în procesul de dezvoltare a unui vaccin, atunci îl rugăm să prezinte dovezi. Nu are rost să fie timid”, a spus purtătorul de cuvând al ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, luni, într-o conferință de presă, răspunzând unei intrebări privind comentariile senatorului american, potrivit Reuters.

„China comunistă încearcă să ne saboteze”

Senatorul Rick Scott a declarat duminică, pentru BBC, că Beijingul încearcă să blocheze dezvoltarea unui vaccin de către statele vestice, iar dovada ar fi venit din rândul comunității de informații secrete, fără să aducă dovezi în susținerea afirmațiilor

„Trebuie să obținem acest vaccin. Din nefericire, avem dovezi că China comunistă încearcă să ne saboteze sau să încetinească acet lucru. China nu vrea ca noi, Anglia și Europa să îl facem primii. Ei au decis să fie un adversar al Americii și al democrațiilor din întreaga lume”, a decarat Rick Scott, pentru BBC.

Senatorul Rick Scott nu este la prima afirmație publică critică la adresa Chinei. La sfârșitul lunii mai, el a transmis o declarație prin care îl aplauda pe președintele Donald Trump pentru decizia anunțată de a pune capăt relațiilor țării sale cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Printre motivele invocate de Trump pentru această decizie se numără faptul că OMS nu ar fi luat măsurile potrivite în privința modalității în care China a gestionat pandemia de COVID-19 de la începuturile sale.

În declarația de luni, reprezentantul ministerului chinez de Externe a subliniat că dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 nu este o competiție bilaterală și că Beijingul speră ca Statele Unite ale Americii își va asuma de asemenea angajamentul Chinei de a oferi gratuit lumii orice vaccin pe care îl va dezvolta, potrivit Reuters.

Într-o conferinţă de presă, de duminică, Ministrul Tehnologiei şi Ştiinţei din China a precizat că ţara sa doreşte o creştere a cooperării internaţionale în cazul dezvoltării unui vaccin. China va face vaccinul „un bun public global” când va fi gata, a precizat Wang Zhigang în cadrul conferinţei suţinute la Beijing.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase