CRIZA DIPLOMATICĂ dintre CHINA și JAPONIA are o miză economică de 340 miliarde dolari

CRIZA DIPLOMATICĂ dintre CHINA și JAPONIA are o miză economică de 340 miliarde dolari
Publicat: 18/09/2012, 13:09
Actualizat: 05/02/2019, 12:17

Criza diplomatică dintre China și Japonia are o miză economică uriașă, relațiile comerciale dintre cele două state asiatice depășind 340 miliarde de dolari pe an, de trei ori mai mult decât acum 10 ani, potrivit unei analize Bloomberg.

Toyota, Nissan, Mitsubishi Motors, Sony, Panasonic și Canon au suspendat activitatea mai multor fabrici și magazine din China, potrivit presei internaționale.

Panasonic a anunțat pagube materiale la operațiunile din China după ce grupuri de protestatari au spart geamurile mai multor magazine, nemulțumiți că Japonia a cumpărat săptămâna trecută un grup de insule revendicate de ambele țări, denumite Diaoyu de chinezi, respectiv Senkaku de japonezi.

Retailerul japonez Fast Retailing a închis temporar 42 de magazine din China și a înregistrat scăderi puternice pe bursa de la Tokyo. Seven & I Holdings a închis 211 magazine din China, iar Jusco alte 30.

Asociația Dealerilor de Automobile din China a anunțat că protestele vor afecta vânzările locale ale Toyota, Nissan și Honda mult mai sever decât cutremurul devastator din martie 2011.

Guvernele asiatice încearcă să consolideze creșterea economică din regiune pe fondul situației mondiale incerte, cererea din Europa fiind afectată de criza datoriilor de stat, în timp ce Statele Unite încearcă încă să rezolve problema șomajului.

„Disputa tot mai serioasă adaugă un nou strat de incertitudine. Japonia este mult mai dependentă de China pentru creștere economică decât invers. Revenirea economică slabă a Japoniei ar putea înceta, iar China va avea mai puțin de suferit”, comentează un economist din Hong Kong.

Anul trecut, China a fost cea mai mare piață de desfacere pentru exporturile Japoniei, în timp ce piața japoneză a fost pe locul al patrulea pentru exportatorii chinezi.

China a livrat anul trecut către Japonia bunuri și servicii în valoare totală de 148,3 miliarde de dolari și a importat produse japoneze de 194,6 miliarde dolari, potrivit datelor autorităților vamale chineze.

Acțiunile companiilor japoneze ale căror operațiuni din China au fost afectate de proteste au scăzut puternic la Tokyo, iar indicele Nikkei 225 a coborât marți cu 0,1%. Piețele japoneze au fost închise luni cu ocazia unei sărbători legale.

Disputa a început în aprilie, când guvernatorul din Tokyo, Shintaro Ishihara, a declarat că ar putea folosi bani publici pentru a cumpăra insulele revendicate de ambele țări, deținute atunci de un proprietar privat din Japonia. Tensiunile au escaladat pe 11 septembrie, când guvernul nipon a aprobat preluarea insulelor pentru 2,05 miliarde yeni, echivalentul a 26 milioane de dolari SUA.

Beijingul a anunțat că decizia este inacceptabilă, iar unii protestatari chinezi au cerut boicotarea produselor japoneze.

Vânzările de autoturisme japoneze au scăzut în august în China, în timp ce mărcile germane, americane și sud-coreene au înregistrat o creștere cumulată de 10%. China este cea mai mare piață auto din lume după volum.

Toyota, Nissan și Honda au anunțat pagube materiale la dealerii din orașul chinez Qingdao, iar un post de televiziune nipon a difuzat imagini cu mașini japoneze răsturnate de protestatari, cu geamurile sparte.

Baidu, cel mai mare motor de căutare din China, și Tencent Holdings, cea mai mare companie de comerț online, au afișat pe site-uri bannere cu mesaje patriotice, care conduc utilizatorii la pagini separate unde este postat mesajul „Insulele Diaoyu aparțin Chinei!”, cu drapelul chinez așezat peste o hartă a zonei disputate.

Potrivit agenției Kyodo, protestatarii din Qungdao și Changsha au atacat mai multe magazine operate de companii cu acționariat japonez.

Spring Airlines, cel mai mare operator de transporturi aeriene low-cost din CHina, a anulat 10 zboruri charter către Japonia, programate începând cu 23 septembrie, din cauza scăderii cererii pe fondul tensiunilor dintre cele două țări.

All Nippon Airways a anunțat că clienții au anulat peste 18.000 de bilete de zbor pe trasee între Japonia și China, dar nicio cursă nu a fost anulată până acum.

Hitachi, a doua mare companie japoneză, a anunțat că operațiunile din China se desfășoară normal, însă angajații de la birourile din Beijing lucrează de acasă.

Investițiile străine directe efectuate în China de către investitori japonezi au crescut în primele șapte luni ale acestui an cu 19,1%, la 4,73 miliarde de dolari, potrivit Ministerului Comerțului de la Beijing. În aceeași perioadă, investițiile efectuate de companii din UE au coborât cu 2,7%, iar cele realizate de companii americane au crescut cu 1%.

În 2005, când a avut loc cel mai recent incident diplomatic serios între cele două țări, chinezii au ieșit în stradă în mai multe orașe criticând conținutul unor manuale școlare pentru că ar fi minimalizat atrocitățile înfăptuite de Japonia în vremuri de război. Protestatarii au cerut și atunci boicotarea produselor japoneze, iar unele companii nipone și-au reevaluat planurile de investiții în China. Cu toate acestea, importurile Chinei din Japonia au crescut cu 15,2% în 2006, față de aproximativ 5% în anul anterior.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Politico: Cum a încercat Putin să pună stăpânire pe agențiile de spionaj ale Austriei. Următoarea...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
La doar opt ani, Maria a plătit cu viaţa pentru o cratiţă. Unchiul, care i-a...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
ORDINUL a fost dat deja în Europa. Regulile care vor fi OBLIGATORII și în România
Vacanță în Grecia. Reguli noi pentru șoferii români
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
De ce vrea NASA să folosească Soarele ca pe un telescop uriaș?
×