CRIZĂ ÎN UCRAINA. Forțele speciale intervin împotriva militanților proruși. Președintele Turcinov: Urmează „o operațiune anti-teroristă amplă”

Publicat: 14/04/2014, 07:37
Actualizat: 27/03/2019, 04:55

Intervenția forțelor speciale ucrainene împotriva militanților proruși din estul Ucrainei s-a soldat cu morți și răniți de ambele părți, a anunțat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov.

„Operațiunea antiteroristă lansată de forțele guvernamentale împotriva militanților proruși s-a soldat cu morți și răniți de ambele părți”, a declarat Avakov pe pagina sa de Facebook.

„Un agent al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorât, iar alți cinci membri ai forțelor de ordine au fost răniți”, a precizat Avakov.

„În rândul separatiștilor, există un număr necunoscut de victime”, a adăugat ministrul.

„O operațiune antiteroristă a început la Slaviansk”, a anunțat anterior, pe Facebook, Arsen Avakov, citat de AFP.

„La operațiune participă unități ale forțelor speciale. Locuitorii sunt rugați să nu iasă din case și să stea departe de ferestre”, a adăugat ministrul de Interne.

Militanți proruși ocupă de sâmbătă sediul serviciilor de securitate și un comisariat de poliție din orașul ucrainean Slaviansk (est).

Sâmbătă, persoane înarmate au ocupat mai multe sedii de poliție și clădiri oficiale din estul Ucrainei – în Sloviansk, Kramatorsk și Drujkovka. Scenariul s-a desfășurat oarecum similar: autobuze cu oameni înarmați și îmbrăcați în camuflaj au sosit în oraș și au luat cu asalt clădirile.

Prin urmare, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că guvernul de la Kiev „își demonstrează inabilitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru soarta țării”.

Secretarul de stat al SUA John Kerry a avertizat că vor exista „consecințe suplimentare”, dacă Rusia nu face eforturi de a detensiona situația și de a-și retrage trupele comasate la granița cu Ucraina.

De cealaltă parte, Rusia a avertizat că ciocnirile din estul Ucrainei ar putea afecta negocierile care vor începe săptămâna viitoare la Geneva, unde Ucraina, Rusia, SUA și reprezentanții UE se vor reuni joi pentru discuții.

Gândul a transmis în format live text principalele evoluții din estul Ucrainei:

UPDATE 19.05 Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a ținut un discurs televizat, în care a făcut apel la ucraineni să nu sprijine forțele pro-ruse din estul țării. El a vorbit despre unitate în fața agresiunii străine și a cerut cetățenilor să nu intre în panică.

El a anunțat că forțele de securitate ucrainene declanșează „o operațiune anti-teroristă amplă”, deși a promis totodată amnistia pentru cei care vor părăsi clădirile oficiale ocupate, până luni. Turcinov le-a cerut militanților pro-ruși să părăsească clădirile ocupate până luni.

S-a vărsat sânge în războiul pe care Rusia îl poartă pe teritoriul Ucrainei. Am ordonat lansarea unei operațiuni de mare amploare”, a spus Turcinov.

„Agresorul nu încetează și continuă să organizeze violențe în estul țării. Nu vom lăsa Rusia să repete scenariul din Crimeea în regiunile din estul țării”, a mai spus Turcinov.

„Toți cei care susțin agresorii vor fi trași la răspundere”, a insistat președintele Ucrainei.

UPDATE 18.40 Clădirea consiliului local din Makiivka, un oraș din apropiere de Donețk, estul Ucrainei, a fost ocupată de activiști pro-ruși, conform unui site local citat de BBC. Peste o mie de persoane protestează în fața clădirii și încep să ridice baricade.

UPDATE 17.59 Poliția din Harkov a anunțat că 50 de persoane au fost rănite în timpul confruntărilor dintre cele două grupări de manifestanți, dintre care 10 au avut nevoie de spitalizare, relatează Interfax.

UPDATE 17.55 Atacurile grupurilor proruse în orașele din estul Ucrainei poartă „semnele implicării Moscovei”, apreciază Samantha Power, ambasadorul american la Națiunile Unite, amenințând cu noi sancțiuni, informează AFP.

„Atacurile poartă toate semnele evenimentelor pe care le-am văzut în Crimeea, sunt profesioniste, sunt coordonate. În fiecare din cele șase-șapte orașe, forțele proruse fac exact același lucru. Fără niciun dubiu, este vorba de semnele implicării Moscovei”, a subliniat Power.

UPDATE 17.30 Sediul administrației centrale din Harkov a fost invadat de militanții proruși. După ce două manifestări, una pro-rusă și una pro-Kiev, s-au ciocnit, militanții pro-ruși au înconjurat sediul, unii fiind înarmați cu bâte și cuțite.

Foto: deschide.md

Baricada din Mariupol, estul Ucrainei, unde militanții pro-ruși au ocupat primăria.

UPDATE 16.40 Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE, a declarat: „Sunt grav preocupată de evoluția acțiunilor întreprinse de persoane înarmate și de grupuri separatiste în diverse orașe din Estul Ucrainei, care au ocupat, în ultimele 24 de ore, sedii de poliție și filiale ale Ministerului de Interne și au ridicat puncte de control în jurul orașului Slaviansk. Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE joacă și trebuie să continue să joace un rol crucial în a observa activ și a raporta despre toate aceste evoluții și astfel să contribuie la prevenirea unei escaladări și mai mari a situației”.

UPDATE 16.30 „Forțele separatiștilor din Slaviansk numără aproximativ 600 de persoane. În afară de unități și agenți ai spionajului militar rus (GRU), în localitate activează circa 500 de persoane împărțite în 2 grupări mari: una de aproximativ 200 de persoane finanțate și conduse de unul din oligarhii locali, iar cealaltă – de unul din autoritățile criminale din regiune. Activitățile ambelor grupări sunt coordonate de GRU”, scrie Dmitri Timciuk, activist ucrainean și fost angajat al Armatei ucrainene și al Ministerului Apărării de la Kiev, al cărui blog de informații militare este găzduit de Kyiv Post.

UPDATE 16.00 Un camion cu militari ucraineni a fost oprit de militanți pro-ruși în Artemonsk, lângă Sloviansk. Militarii au sfârșit prin a-și preda armele.

UPDATE 15.50 La această oră au loc ciocniri între protestatari pro-ruși și ucraineni care își apără orașele sau activiști pro Euro Maidan, în mai multe zone din estul Ucrainei, precum Harkov și Donețk. Au existat schimburi de focuri de armă.

UPDATE 15.45 Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlățean participă luni la reuniunea miniștrilor de Externe din UE, la Luxemburg.

„Pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe sunt incluse teme de actualitate pentru politica externă a Uniunii Europene. Discuțiile miniștrilor se vor concentra pe situația din Ucraina, inclusiv din perspectiva evenimentelor recente din estul Ucrainei și vor evalua acțiunile Uniunii de la declanșarea crizei din Crimeea până în prezent”, informează MAE.

UPDATE 15.20 Miniștrii de Externe ai UE se întâlnesc luni pentru a discuta ultimele evoluții din Ucraina. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic a declarat: „Ocupările recente de clădiri guvernamentale de către grupuri înarmate, în orașe din estul Ucrainei, sunt o escaladare periculoasă a unei situații deja periculoase. Presupunerile că Rusia este complice sunt inevitabile, cât timp Moscova nu se distanțează public de aceste acțiuni ilegale. Rusia trebuie să înceteze pașii care destabilizează Ucraina și subminează posibilitatea discuțiilor Grupului de Contact”.

UPDATE 14.45 Membri ai unor miliții separatiste proruse au ocupat, duminică, Primăria orașului ucrainean Mariupol, situat în sud-estul țării, pe litoralul Mării Azov, informează presa ucraineană.

Militanți proruși au pătruns în sediul Primăriei din Mariupol în timpul unui miting la care au participat circa 1.000 de oameni, a relatat publicația Priazovski Worker, citată de Reuters.

Forțele de ordine nu au intervenit împotriva manifestanților. Aceștia au dat jos steagul Ucrainei și au ridicat baricade în jurul instituției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...