CRIZA REFUGIAȚILOR. România desfășoară exerciții la granița cu Serbia și suplimentează trupele MAI în zonă

Publicat: 20/09/2015, 09:07

Guvernul Ungariei a decis mobilizarea rezerviștilor voluntari ai Armatei pentru a-i opri pe refugiați. Ministrul apărării de la Budapesta, Istvan Simicsko, a anunțat că a dat ordin de mobilizare pentru o parte din rezerviștii voluntari pentru a ajuta la gestionarea „crizei migratiei in masă”, potrivit MTI. Simicsko a precizat că a luat decizia la cererea șefului statului major al Ungariei.

Rezerviștii vor fi folosiți în principal pentru a asigura personalul garnizoanelor lăsate goale de militarii desfășurați la frontieră, dar ar putea avea și alte îndatoriri, scrie agenția de presă ungară.

Ungaria este angrenată într-un tot mai temperamental război al declarațiilor cu vecinii săi sudici, în condițiile în care Serbia și Croația se luptă să facă față valului de migranți care fug din Orientul Mijlociu de război și sărăcie și încearcă să tranziteze regiunea pentru a ajunge în vestul Europei, scrie Reuters.

Peste 4.000 de migranți au intrat în Ungaria în cursul zilei de vineri, a anunțat un responsabil de la Budapesta. Până la lăsarea serii, 3.000 de migranți au fost înregistrați, însă numărul acestora a crescut în câteva ore pentru a atinge 4.400 de persoane la ora locală 22.00 (20.00 GMT), a informat un consilier din cadrul guvernului, Gyorgy Bakondi.

Oficialul ungar a mai anunțat că un tren croat, care a transportat 800 de migranți în Ungaria, a fost însoțit de 40 de polițiști croați înarmați, fapt pe care l-a calificat ca „incident de frontieră fără exemplu”.

„Într-un fel i-am forțat să-i accepte pe refugiați, trimițându-i la frontieră și vom continua să o facem”

Budapesta a acuzat autoritățile croate că încurajează migranții să treacă „ilegal” granița sa. Însă Croația va continua să-i transporte pe migranți la frontiera cu Ungaria, țară cu care nu are un acord asupra acestei chestiuni, a declarat sâmbătă prim-ministrul Zoran Milanovic.

„Nu există un acord cu Ungaria” în chestiunea migranților, a spus el. „Într-un fel i-am forțat să-i accepte pe refugiați, trimițându-i (la frontieră — n.r.) și vom continua să o facem”, a spus prim-ministru.

Copleșită de valul de refugiați, 20.000 de oameni intrând în țară în ultimele zile după ce Ungaria a închis granița, Croația a decis vineri închiderea a șapte din cele opt puncte de frontieră de la granița cu Serbia și a plasat armata în stare de alertă. „Croatia nu mai poate suporta povara refugiaților”, a declarat premierul croat Zoran Milanovic. La rândul său, ministrul de interne Ranko Ostojic a anunțat că e o chestiune de timp până până când autoritățile de la Zagreb vor închide cu totul traficul la frontieră.

Forțe suplimentare ale MAI, dislocate la granița cu Serbia

Scenariile privind valul de refugiați fac și România să fie precaută. Ministerul de Interne desfășoară un exercițiu la granița cu Serbia pentru testarea capacității de răspuns în condițiile intesificării tensiunii în regiune. În aplicarea deciziilor luate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență condus de vicepremierul Gabriel Oprea, în ultimele săptămâni, autoritățile române au intensificat măsurile de siguranță la frontiera României cu Serbia, prin dislocarea unor forțe și mijloace logistice suplimentare din cadrul MAI, precizează ministerul.

Slovenia oprește trenurile care vin din Croația

Imigranții iau în calcul varianta pătrunderii în spațiul Schengen prin Slovenia, unde, în cursul nopții trecute, au ajuns deja 150 de imigranți. Acolo se încearcă menținerea sub control a traficului refugiaților, oficialii anunțând că pot oferi imediat adăpost și îngrijiri medicale pentru 5.000 de persoane. Totuși, Slovenia a anunțat că închide liniile de legătură feroviară cu Croația până vineri seară și a întărit paza la granițe, mai ales la Obrezje, principalul punct rutier între cele două țări.

Premierul sloven, Miro Cerar, a declarat joi că țara sa este hotărâtă să respecte regulile Schengen. „Nu putem permite să treacă granița unor persoane care nu îndeplinesc condițiile de intrare în Uniunea Europeană”, a declarat el la postul de televiziune TV Slovenia.

Germania anunță măsuri excepționale pentru a impune cotele obligatorii

Germania amenință că va impune un vot cu majoritate calificată în Consiliul UE pentru a forța statele membre că accepte cotele obligatorii de distribuire a celor 120.000 de refugiați ajunși în Europa.

„Pur si simplu nu se poate ca Germania, Austria, Suedia și Italia să poarte singure această povară. Nu așa funcționează solidaritatea europeană. Dacă nu este altă cale, atunci ar trebui luată serios folosirea instrumentului de majoritate calificatăa utiliza instrumentul de majoritate calificată”, a declarat, într-un interviu acordat Passauer Neue Presse, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Anunțul său vine în contextul în care la reuniunea JAI de luni, miniștrii de interne ai țărilor membre nu au reușit să ajungă la un acord privind cotele de distribuție a refugiaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?